به گزارش کارآفرین نیوز ، در روزهای اخیر موضوع «رگولاتوری فعالیت صرافیها و درگاههای خرید و فروش رمزارزها» یکی از جدیترین بحثهای اقتصادی کشور شده است.اهمیت این موضوع به این دلیل است که هم اکنون طبق پژوهشی که اتاق بازرگانی انجام داده قریب به ۱۲ میلیون شهروند ایرانی در این بازار فعالیت میکنند و طبق آخرین برآوردها که توسط محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمییسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی اعلام شده روزانه بین ۳ تا ۵ هزار میلیارد تومان تراکنش بانکی برای خرید و فروش رمزارزها در کشور انجام میشود.
به عبارت دیگر با در نظر گرفتن فروکش کردن میزان سرمایهگذاری در بازار سرمایه طی هفتههای گذشته، میتوان گفت رمزارزها به اصلیترین بازار سرمایهگذاری در کشورمان تبدیل شدهاند.
در این بین اما هنوز قاعده و قانون منسجمی درباره کارگزاریهای سرمایهگذاری در رمزارزها یعنی صرافیهای ایرانی فعال در این زمینه وجود ندارد و هراز گاهی یکی از مسئولان در این باره اظهار نظر میکنند.
در آخرین تصمیم در این رابطه رئیس دفتر ریاست جمهوری به رئیس بانک مرکزی دستور داده است که درگاههای پرداخت این صرافیها مسدود نشوند، اما از سوی دیگر هنوز تکلیف قانونی فعالیت این صرافیها مشخص نیست و نهادهای انتظامی و امنیتی مانند پلیس فتا چندین بار اعلام کردهاند هیچ کدام از صرافیهای رمزارز داخلی مجوزی برای فعالیت ندارند و به مردم توصیه کردهاند در این بازار سرمایهگذاری نکنند.
نتیجه مجموعه اتفاقات رخ داده در زمینه قانونگذاری ارزمرزها به گونهای بوده که میتوان گفت یک نارسایی جدی در این حوزه وجود دارد و همین موضوع باعث شده افراد سرمایهگذار و فعال در رمزارزها تصویر روشنی از آینده سرمایه و آینده خود نداشته باشند.
جای خالی قانون
محمدرضا قدوسی کارشناس حوزه بلاکچین و رمزارزها در این باره در گفت وگو با کارآفرین نیوز اظهار داشت: واقعیت این است در شرایط کنونی کسی نمیداند که در آینده چه اتفاقی رخ میدهد، مطالب بیان شده در زمینه قانونگذاری رمزارزها صرفا ظن و گمان افراد است؛ نه زبان شیوای قانون. بنابراین نمیدانیم که چند قدم جلوتر چه چیزی گریبانگیر این صنعت خواهد شد.
وی افزود: آنچه باید به آن توجه داشت این است که رمزارزها مانند هر پدیده نوآورانه نوظهور دیگری ممکن است معایب و مزایایی داشته باشند، پس باید در عین بهرهگیری از مزایای آنها تدابیر و نظارتهایی اندیشیده و اعمال شود که از معایبش نیز تا جای ممکن جلوگیری کند.
نبود فهم درست از فناوری رمزارزها
برخی کارشناسان این نارسایی را ناشی از نبود فهم درست سیاستگذاران از فناوری رمزارزها میدانند و معتقدند آنها به این موضوع صرفا با نگاه کسب سود برای کاربرانش نگاه میکنند.
در این باره بهنام سلطانی کارشناس رمز ارزها در گفتوگو با کارآفرین نیوز ، با بیان اینکه حرکت به سمت رمزارزها برای اقتصاد ایران ضروری است، اظهار داشت: برعکس آنچه در بین مردم و در مواردی مسئولان جا افتاده رمز ارزها تنها وسیلهای برای سرمایه گذاری و کسب سود نیستند بلکه یک تحول اقتصادی و حتی مرحله بعدی بانکداری در جهان به شمار می آیند که البته هیچ راه فراری هم از آن وجود ندارد.
سلطانی، گفت: با این تفاسیر ایران هم باید هر چه زودتر در این میسر گام بردارد، در غیر این صورت تا چند سال دیگر محکوم به تماشاگر بودن دستاوردهای اقتصادی و مالی دیگر کشورها خواهد بود.
وی با انتقاد از تاخیر و بیتفاوتی مسئولان اقتصادی نسبت به فناوریهای نوظهور، گفت: متاسفانه ما در این رویکرد صاحب سبک و دارای تجربه زیادی نیستیم ، آنقدر زمان از دست میدهیم تا کشورهای دیگر تمام راه را طی کنند و بعد از آن ما به سمت استفاده و بهره برداری از تکنولوژیهای جدید میرویم.
تعدد سازمانهای قانونگذار
میرسهیل نیکزاد عضو هیات مدیره انجمن فناوران زنجیره بلوک (بلاکچین) ایران اما تعدد سازمانهای رگولاتور قواعد و قوانین حوزه رمزارز را دلیل این اتفاق میداند، وی در این رابطه به کارآفرین نیوز گفت: به طور خلاصه در کشور ما تا کنون ۳۲ ارگان، نهاد، سازمان، وزارتخانه و مجموعه ملی داریم که اعلام کردهاند رمزارزها در حوزه نظارتی ما قرار دارد و خود را مسئول این موضوع میدانند، به نوعی آنها معتقدند در این موضوع ذی مدخل و محل تاثیر گذاری هستند.
نیکزاد افزود: در حالی که دخالت سازمانهای مختلف در یک امر بر پیچیدگی بیش از حد یک پدیده نو در اقتصاد مثل رمزارزها میافزاید و در روند تجاری سازی، قانونگذاری، صنعتی سازی چالشهای مختلفی ایجاد میکند.
نظر شما