بر اساس داده‌های مرکز آمار قیمت گوشت قرمز در شهریورماه سال جاری نسبت به سال گذشته ۲/ ۱۴۹درصد رشد کرده است، که این امر توضیح می‌دهد چرا سرانه مصرف این ماده خوراکی به شدت کاهش یافته است.حال دولت تلاش دارد تا از راه واردات و توزیع گوشت نه تنها جلو رشد قیمت را بگیرد بلکه بتواند موجبات کاهش آن را نیز فراهم کند.

آیا با واردات، گوشت به سفره‌های مردم بازمی‌گردد؟

به گزارش کارآفرین‌نیوز، تورم گوشت در آخرین ماه تابستان رکورد زد و گوشت گوسفند صدرنشین تورم نقطه به نقطه بوده است. بر این اساس این کالای خوراکی در شهریورماه سال جاری نسبت به سال گذشته ۲/ ۱۴۹درصد رشد قیمت را تجربه کرده است. پس از آن گوشت گوساله با رشد قیمتی ۱/ ۱۲۸درصد و کنسرو تن‌ماهی‌ با افزایش ۲/ ۱۰۸درصد بیشترین تورم را نسبت به سال گذشته تجربه کردند. گوشت گوسفندی و گوشت گوساله در آخرین ماه تابستان نسبت به ماه مشابه سال گذشته بیشترین تورم را ثبت کرده و گوشت گوسفندی نسبت به شهریور سال گذشته رشد قیمتی نزدیک به ۱۵۰درصدی را تجربه کرده است.

بررسی‌ اعداد منتشر شده توسط مرکزآمار ایران نشان می‌دهد که افزایش هزینه‌های تولید از جمله مواد اولیه باعث شده است تولیدکنندگان فعالیت خود را کاهش دهند و کمبود عرضه در بازار را رقم بزنند.

قارچ هم گران شد!

همچنین در شهریورماه قارچ بیشترین تورم را نسبت به مردادماه سال جاری تجربه کرده است. تورم این کالای خوراکی در ماه گذشته ۸/ ۲۱درصد ثبت شده است. پس از آن خیار با تورم ۱/ ۱۱ و موز با ۲/ ۱۰درصد دومین و سوم کالای خوراکی بودند که بیشترین تورم ماهانه را ثبت کردند. همان‌طور که اشاره شد گوشت گوسفندی و گوساله در شهریورماه بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه مشابه سال گذشته ثبت کردند.

این در حالی است که مشاهده‌های میدانی خبرنگار کارآفرین‌نیوز نیز این آمار را تایید می‌کند؛ گوشت چرخ کرده گوسفندی در آخرین روزهای شهریور ماه به کیلویی ۵۸۰ هزار تومان هم رسید.

تلاش برای کاهش قیمت از طریق واردات

مدیرعامل سازمان میادین میوه و تره‌بار، صبح امروز به «ایسنا» گفته بود که قرار است از امروز لاشه گوساله برای تعادل‌بخشی در میادین میوه و تره‌بار توزیع شود و قیمت ران گوساله به ۲۶۵ هزار تومان خواهد رسید. این گزاره‌ای است که برخی از خبرگزاری‌های رسمی دیگر نیز آن را به طرق مختلف اعلام کرده بودند.این رسانه‌ها معتقد بودند که که روند قیمت گوشت در بازار نزولی شده و دلیل آن هم استمرار و افزایش حجم واردات بوده است.

چرا گوشت گران شد

بنا برآمارها، گوشت قرمز یکی از اقلام خوراکی است که با افزایش تورم در هر سال، مصرف آن توسط خانوار کاهش پیدا می‌کند. بر همین اساس سرانه مصرف گوشت قرمز در سال۱۴۰۲ به ۶ یا ۷کیلو برای هر نفر در سال رسیده است که این رقم در ابتدای دهه۹۰ معادل ۱۲کیلوگرم بوده است. تغییر الگوی غذایی خانوار به دنبال افزایش قیمت آنها یکی از مسائلی است که باید مورد توجه جدی سیاستگذار قرار گیرد. کارشناسان معتقدند که قیمت گوشت قرمز به دلایلی نظیر کمبود واردات، افزایش قیمت نهاده‌های دامی و همچنین تشدید قاچاق افزایش می‌یابد. میانگین تورم خوراکی‌ها طی سال‌های۱۳۹۱ تا ۱۳۹۶ حدود ۲۱درصد بوده است؛ درحالی‌که این میانگین در سال۱۳۹۷ تا ۱۴۰۲ به محدوده ۵۰درصد رسیده است. همچنین درحالی‌که خانوارهای کم‌درآمد یعنی دهک اول، نیمی از هزینه‌های خود را صرف خرید خوراکی می‌کنند که این رقم برای خانوارهای پردرآمد یعنی دهک دهم، ۲۰درصد است. این موضوع نشان می‌دهد افزایش تورم خوراکی‌ها بیشترین آسیب را به خانوارهای کم‌درآمد وارد می‌کند.

نان و غلات هم گران شد

همچنین بر اساس گزارش مرکز آمار در شهریورماه سال جاری، در گروه نان و غلات، برنج خارجی درجه یک با ۴/ ۲درصد بیشترین افزایش قیمت و برنج ایرانی درجه‌یک با رشد منفی ۸/ ۲درصدی بیشترین کاهش قیمت را تجربه کرده است. در گروه گوشت و فرآورده‌های آن نیز گوشت گاو یا گوساله با ٧/ ٧درصد بیشترین افزایش قیمت و مرغ ماشینی با منفی ۸/ ۵درصد، بیشترین کاهش قیمت را نسبت به ماه قبل داشته‌اند.

همچنین در گروه لبنیات، تخم‌مرغ و انواع روغن بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به تخم‌مرغ با ۱۰درصد رشد قیمتی و همچنین بیشترین کاهش قیمت مربوط به روغن نباتی جامد با یک رشد منفی ۸/ ۱درصد بوده است. در بخش میوه نیز موز با ۲/ ۱۰درصد بیشترین رشد قیمت، در گروه سبزیجات و حبوبات قارچ با ۸/ ۲۱ و در گروه قند و شکر، آشامیدنی‌ها و سایر خوراکی‌ها شکر با ۶/ ۴درصد بیشترین رشد قیمت را ثبت کردند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.