به گزارش کارآفرین نیوز ، غلامحسین حسینی نیا با اشاره به اینکه معضل مسکن به شکل آزاردهنده ای خانواده های ایرانی را درگیر خود ساخته و بی برنامگی و عدم اراده دولت یازدهم و دوازدهم که نه تنها برنامه ای برای خانه دار کردن مردم نداشتند، بلکه بر گستردگی و پیچیدگی این معضل افزوده، گفت: کارشناسان مدت انتظار یک جوان برای خانه دار شدن در شهر تهران را ۱۰۰ سال برآورد کرده اند.
این دانشیار دانشگاه و رییس دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران افزود: در این میان به نظر می رسد طرح "مسکن کرامت " که توسط گروهی از اساتید دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران طراحی و از سوی رییس جمهوری منتخب طرح شد، پاسخ حساب شده و برنامه ریزی شده ای به این مطالبه به حق شهروندان باشد.
این طرح با بررسی و آسیب شناسی طرحهای مسکن قبلی به شکلی برنامه ریزی شده است که ضمن داشتن نقاط قوت طرحهای قبلی با نوآوری های ارایه شده از نقاط ضعف طرحهای مشابه قبلی برکنار باشد.
حسینینیا ادامه داد: کلمه "کرامت" در واقع مخفف ویژگی های اصلی این طرح است که شامل "کیفیت"، "راحتی"، "ارزانی"، "مسوولانه و مشارکتی" و "تمام شده و قابل سکونت" است.
براساس این گزارش معاون اسبق وزیر تعاون ، کار ورفاه اجتماعی در باره ضعفهای طرحهای قبلی مسکن گفت: نخستین مشکل، سهم بالای قیمت زمین در قیمت تمام شده واحدهای مسکونی بود که در طرح کرامت، تامین زمین مناسب و ارزان و بعضا تهیه زمین رایگان در جوار شهرکهای صنعتی و کارگری و نیز فازهای توسعه ای شهرهای جدید پیش بینی شده و در بافتهای فرسوده نیز زمین به عنوان آورده متقاضیان در نظر گرفته شده تا بتوانند از مزایای دیگر این طرح استفاده کنند.
وی دومین مشکل را ضعف مدیریت اقتصادی تعاونیها دانست و گفت: طولانی شدن پروژههای مربوط به تعاونیهای مسکن، سومین مشکل رایج طرحهای قبلی بود که در طرح کرامت با اتخاذ سازوکارهایی برای مدیریت پروژه، تزریق به موقع نقدینگی و مصالح و اتخاذ سازوکارهای بازدارنده تنبیهی برای مسببین اخلال در طرح، این موضوع مهم تمهید شده است.
وی در مورد دیگر مشکل طرحها ادامه داد: چهارمین مشکل، عدم همکاری مناسب سازمانهای ذیربط با تعاونیهای مسکن و انبوه سازان بود که در طرح کرامت، با سازماندهی و تشکیل قرارگاه سازندگی طرح کرامت به ریاست شخص رییس دولت و برگزاری هفتگی جلسات این معضل مهم مدیریت می شود.
حسینینیا افزود: مشکل پنجم، عدم تأمین به موقع اعتبارات لازم برای تکمیل پروژههای تعاونیها بود که در طرح کرامت با هدایت صحیح نقدینگی به سمت تولید مسکن ، مکانیزمهای نوآورانه تامین مالی بغیر از سیستم سنتی وام بانکی تعبیه شده است.
رییس دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران گفت: طرح مسکن کرامت می تواند در دوره ای کوتاه باعث ایجاد تحول اساسی مثبتی در اقتصاد و تولید کشور باشد؛ چرا که با هدفگذاری تولید یک میلیون واحد مسکونی که مصوبه قانونی مجلس را هم به پشتوانه دارد نه تنها گام اساسی در تامین مسکن مردم برداشته می شود بلکه به عنوان موتور محرکه سایر بخش های اقتصادی عمل می کند؛ این طرح حداقل یک میلیون اشتغال دایم ایجاد خواهد کرد و چرخهای تولید قریب به یکصد صنعت را به گردش درمی آورد.
مسکن مهر مجتمعهای مسکونی بودند که ساختشان در دولت نهم آغاز شد. هدف از این طرح خانهدار کردن قشرهای کم درآمدبود که طبق آن دولت با واگذاری قطعه زمین رایگان سعی داشت خانهسازی را تشویق کند.
براساس آمارهای وزارت راه و شهرسازی، کل طرح مسکن مهر، حدود ۲ میلیون و ۲۰۵ هزار واحد است که ۱ میلیون و ۸۴۵ هزار واحد آن را بانک مسکن و حدود ۸۲ واحد را پنج بانک دیگر و ۲۶۹ هزار واحد بافت فرسوده را سایر بانکها تسهیلات دادهاند.
همچنین ۳۹ درصد واحدهای مسکن مهر به صورت خودمالکی (۸۵۵ هزار واحد)، ۲۵ درصد این واحدها از طریق تفاهمنامه های سه جانبه (۵۵۶ هزار واحد)، ۲۴ درصد واحدهای مسکن مهر توسط شرکت های تعاونی مسکن (۵۳۵ هزار واحد) و نهایتا ۱۲ درصد آنها در بافت فرسوده (۲۶۲ هزار واحد) احداث شده اند.
علاوه بر این در دولت سیزدهم طرح مسکن ملی اجرا شد که بنا به گفته وزیر راه و شهرسازی ۵۳۰ هزار واحد به مرحله اجرا رسیده است.
شهریورماه ۱۳۹۸ طرح اقدام ملی مسکن با حضور رییس جمهور کلنگ زنی شد و ۱۸ آبان ماه ۱۳۹۸ ثبت نام از متقاضیان در چهار استان آغاز و سپس به دیگر استانها تسری پیدا کرد. برای این پروژه ۴۰۰ هزار واحد تعریف شد که در دور اول و دوم نام نویسی ۱.۶میلیون نفر از طریق سایت tem.mrud.ir و پیامک ثبت نام کردند که ۴۶۰ هزار نفر واجد شرایط شناخته شدند. اولین واحدها به تعداد ۱۱ هزار و ۵۶۰ واحد در روز یکم آبان ماه ۱۳۹۹ به دستور رئیس جمهور افتتاح شد. مسئولان وزارت راه و شهرسازی، پیشرفت پروژه اقدام ملی مسکن را حدود ۲۵ درصد اعلام کردهاند و قول داده اند در نیمه اول سال ۱۴۰۰ ماهانه ۲۰ هزار واحد افتتاح شود.
نظر شما