هر چند که سرانه مصرف شیر در ایران نسبت به میانگین جهانی از گذشته تاکنون پایین بوده اما می توان گفت با آغاز هدفمندی یارانه ها در سال ۸۹ عملا حذف مصرف شیر از سبد خانوار کلید خورد .

باید و نبایدهای افزایش نرخ شیر

به گزارش کارآفرین نیوز، با وجودی که برخی کارشناسان می گویند دولت وقت در آن زمان حذف یارانه برخی اقلام از جمله شیر و نان را با هدف ساماندهی و بهینه سازی مصرف برنامه ریزی کرده بود اما باید اعتراف کرد که ناخواسته شیر به عنوان یک کالای سلامت محورر از سفر مردم خارج شد، چرا که اقتصاد بی ثبات و تورم افسار گسیخته روز بروز توان خرید شیر را از مردم گرفته است  .

براساس برخی آمارها در حال حاضر سرانه مصرف شیر و لبنیات در ایران برای هر نفر سالانه ۱۱۷ کیلوگرم است که حدود ۴۸ کیلوگرم کمتر از میانگین مصرف جهانی است. طبق آمارهای موجود میانگین سرانه مصرف شیر و لبنیات در جهان برای هر نفر ۱۶۵ کیلوگرم است. در حال حاضر برخی کشورهای پیشرفته همچون هلند سالانه ۵۲۰ کیلوگرم سرانه مصرف دارند، این درحالی است که طبق گزارش سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد(فائو) استاندارد جهانی سرانه مصرف شیر و لبنیات باید برای هر فرد ۳۰۰ کیلوگرم در سال باشد.

رییس هیات مدیره انجمن گاودداران می گوید :‌ دولت در برنامه پنج ساله ششم توسعه تلاش دارد تا میانگین مصرف سرانه شیر و لبنیات در ایران را حداقل به میانگین جهانی ۱۶۵ کیلوگرم در سال برساند.

باید و نبایدهای افزایش نرخ شیر

به گفته جلال الدین میرزای رزاز رئیس انجمن تغذیه ایران ، مصرف شیر و لبنیات در ایران فراز ونشیب های زیادی را طی کرده ، اکنون وضعیت نگران کننده‌ای را ایجاد کرده و سرانه مصرف به حدود ۶۰ تا ۷۰ کیلو در سال رسیده است .

با توجه به حذف حمایت یارانه ای دولت از نرخ لبنیات و به ویژه شیر به طور طبیعی سایه سنگین نرخ تورم هر ساله بر روی قیمت شیر مشاهده می شود  افزون بر این وابستگی دام به نهاده که اغلب وارداتی است موجب می شود تا ضمن افزایش هزینه های تولید و تغییرات قیمتی ، نرخ این کالای ضروری سبد خانوار بالاتر  رود.

 

قیمت شیر، افزایش می یابد؟

بتازگی نیز زمزمه هایی از افزایش نرخ شیر را در رسانه های مختلف می شنویم ، مسئله ای که پیشتر توسط رئیس دفتر رئیس جمهوری تکذیب شد . با این حال هفته گذشته رییس هیات مدیره انجمن صنفی گاوداران از تصمیم ستاد تنظیم بازار مبنی بر افزایش قیمت شیر خام خبر داد و گفت: قرار است هر کیلوگرم شیر خام ۶۴۰۰ تومان تعیین شود ، خبری که بلافاصله توسط مسئولان تکذیب شد .

همزمان اخبار از مخالفت مدیرعامل اتحادیه سراسری دامداران با افزایش قیمت شیر حکایت دارد ، او گفت :‌ این اتحادیه با عضویت یک میلیون و ۲۰۰ هزار دامدار، درخواستی برای افزایش قیمت نداشته و با تصمیم ستاد تنظیم بازار برای افزایش قیمت مخالف است.
 

مخالف افزایش قیمت نیستیم

اگرچه مدیرعامل اتحادیه دامداران با افزایش قیمت شیر مخالفت کرده بود اما دبیر انجمن صنایع فراورده های لبنی در گفت وگو با کارآفرین نیوز اعلام کرد که با افزایش قیمت شیر مخالفتی ندارند.

باید و نباید های افزایش نرخ شیر

رضا باکری افزود:‌ صورتجلسه ای با انجمن صنفی گاوداران امضا کرده و پذیرفتیم  با نظر کارشناسانه سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان و همچنین وزارت جهاد کشاورزی، نرخ شیر افزایش یابد.

وی در واکنش به انتشار برخی اخبار مبنی بر افزایش قیمت شیر توسط فعالان بخش خصوصی افزود:‌ نهاده های دامی گران شده اند و هزینه های دامداران نیز روز به روز افزایش قیمت داشته است اما اعلام خبر افزایش قیمت شیر بدون تایید سازمان حمایت و وزارت جهاد کشاورزی، تعجیل در کار بود.

باکری به افزایش ۱۶ درصدی هزینه های تولید اشاره کرد و گفت: بحث ما بر سر این است که اگر چنین افزایشی در قیمت شیر داشته باشیم در قیمت فرآورده های لبنی نیز تاثیر خواهد داشت تا جایی که حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد افزایش قیمت را شاهد خواهیم بود که با درآمد خانواده ها متناسب نیست.
 

اقتصاددانان راهکار بیابند

دبیر انجمن صنایع فراورده های لبنی همچنین گفت: مشکلات و مسائل پولی و مالی، موضوعات کلان است و مساله ای نیست که گاوداران و تولیدکنندگان شیر بتوانند آن را حل کنند. از یک سو خانواده ها درآمد سرانه مناسبی ندارند و از سوی دیگر دامداران در فشار هستند.


خبری از یارانه شیر نیست

باکری در پاسخ به پرسشی در مورد وضعیت یارانه شیر گفت: طبق ماده ۴ قانون هدفمندی یارانه ها دولت نباید یارانه شیر و لبنیات را کاهش می داد، سابقا دولت بودجه ای برای شیر رایگان مدارس و شیر یارانه ای اختصاص می داد اما مدتی است که این کار انجام نمی شود و ما پیگیر اجرای آن هستیم.

وی در مورد میزان بودجه برای انجام این کار، به اختصاص ۲۰۰ میلیارد تومان برای توزیع رایگان شیر در مدارس هشت استان کمتر برخوردار در سال ۹۸ اشاره کرد و گفت: با توجه به قیمت شیر خام، اگر قرار بود در سال ۹۹ فقط طرح شیر رایگان در مدارس را اجرایی کنیم حداقل ۶۰۰ میلیارد تومان نیاز داشتیم .

 

تغییر گروه شیرخام

باکری همچنین به پیشنهاد انجمن صنایع فراورده های لبنی اشاره کرد و گفت: ما پیشنهاد داده ایم که شیرخام از گروه یک به گروه دو کالایی جابجا شود تا این محصول در فرایند عرضه و تقاضا به فروش برسد و دامدار و کارخانه داربا هم به یک توافق مشترک برسند و به صورت پله ای با همدیگر همراهی کنند. علاوه بر این ممکن است بتوان تعداد محصولات دارای قیمت مصوب را کاهش داد و از ۱۰ قلم به ۳ قلم رساند تا فقط پنیر و شیر و ماست ساده با قیمت مصوب به بازار بیایند.

وی بدون اشاره به نرخ های پیشنهادی گفت:‌ این قیمت ها اعداد درستی است،‌ غیر واقعی نیست و امیدواریم به زودی تصمیم دقیقی گرفته شود تا تولیدکننده دچار ضرر نشود.

باید و نبایدهای افزایش نرخ شیر

براساس برخی آمارها ،‌ ۱۲۰ هزار اشتغال مستقیم و ۴۸۰ هزار اشتغال غیرمستقیم در بخش صنایع لبنی وجود دارد و در کل زنجیره تولید محصولات لبنی از نهاده‌های دامی تا توزیع حدود دو میلیون نفر مشغول به کار هستند.

همچنین تعداد واحدهای فعال در بخش صنایع لبنی قبل از اجرای هدفمندی یارانه‌ها ۱۳۳۸ واحد بود اما در حال حاضر ۴۰۰ واحد فعال که دائم مشغول به کار هستند در این صنعت وجود دارد. بسیاری از واحدهای تعطیل شده فقط شیر یارانه‌ای تولید می‌کردند که بعد از اجرای این قانون و قطع یارانه شیر دیگر نتوانستند کار خود را ادامه دهند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.