به گزارش کارآفرین نیوز، رضا یادگاری، متولد ۱۳۵۷ و دارای مدرک دکتری کارآفرینی است که از سال ۱۳۷۶ در حوزه کارآفرینی مشغول به فعالیت است.
کارشناس کارآفرینی در دانشگاه صنعتی شریف، عضویت در مرکز کارآفرینان دانشگاه امیرکبیر، مدیر مسئول چندین نشریه در حوزه کارآفرینی، خبرنگار حوزه کارآفرینی در چندین روزنامه سراسری کشور و مدیرت توسعه برند چندین واحد تولیدی از مسئولیتهای یادگاری در دهه ۷۰ و ابتدای دهه ۸۰ بوده است.
بهواسطه تجربه چندینساله در حوزه کارآفرینی، یادگاری در سال ۱۳۹۷ رستورانهای زنجیرهای کتابخوان را تأسیس کرد، و در همان سال بهعنوان دبیر کمیته کسبوکار سازمان ملل – یونسکو در ایران منصوب شد. مشاوره با واحدهای تولیدی و شرکتهای دولتی از دیگر سوابق این عضو بنیاد نخبگان ایران است.
دبیر باشگاه کسبوکار یونسکو در گفتوگو با کارآفرین نیوز به واکاوی کارآفرین و شرایط این در کشور پرداخت.
یادگاری در خصوص تعریف کارآفرینی گفت: آن چیزی که در دنیا و مخصوصاً در ایران وجود دارد، کاملاً با تعاریف کارآفرینی متفاوت است. از نظر من کارآفرینی به معنی علم و هنر نوع دیگر زندگیکردن است. در واقع فردی که تلاش میکند تا مؤثرتر و مفیدتر باشد کارآفرین است.
مدرس دورههای کارآفرینی، بینان گذار محک را نمونه بارز این تعریف عنوان کرد و گفت: به طور مثال خانم سعیده قدس، بنیانگذار محک یک کارآفرین بزرگ است. این فرد وقتی دخترش دچار بیماری سرطان شد، برای درمان فرزند خود به کشورهای مختلف سفر میکند. در طی همین مسیر متوجه میشود که بسیاری از انسانها به دلیل ناتوانی مالی، فرزندان خود را از دست میدهند. در نتیجه این فرد مسیر زندگی خود را تغییر میدهد. یعنی مطابق همان تعریف علم و هنر نوعی دیگر زندگیکردن، این فرد سبک زندگی خود را تغییر داده و خود را وقف کودکان سرطانی میکند. همین تغییر شیوه باعث میشود که محک را پایهگذاری کرده و زندگی بسیاری از انسان را نجات دهد.
وی در ادامه گفت: این نوع دیگر زندگیکردن ارتباطی به کسب ثروت ندارد. پول و ثروت یکی از شاخههای کارآفرینی است. Entrepreneur در ایران به معنی کارآفرین ترجمه شده است، ولی میتواند این امر به کار هیچ ارتباطی نداشته باشد.
یادگاری به نقش کارآفرین در اقتصاد نیز اشاره داشت و گفت: خود این فردی که نوع دیگر زندگی میکند و نوع دیگری فکر میکند، باعث ایجاد تغییرو تحول میشود. اگر کارآفرین را در کسبوکار و اقتصاد معنی کنیم، این فرد کسی است که در کسبوکار نوع دیگری زندگی میکند و تلاش میکند محصول جدید تولید کند و یا شرکت جدید احداث کند. این فردی که سبک فکری متفاوتی دارد، در اقتصاد بسیار تأثیرگذار است و میتواند اقتصاد را متحول کند.
اقتصاد یعنی هلدینگ های بزرگ
نویسنده کتابهای کارآفرینی مخالف سبک فعلی کسبوکاریهای کوچک و متوسط است و در این خصوص اعلام کرد: اگر اقتصاد بر مبنای کسبوکارهای کوچک باشد با کوچکترین تکانهای اقتصادی نظیر کرونا از بین خواهد رفت. اما کسبوکارهای بزرگ به دلیل پشتوانه اقتصادی، سیاسی و اجتماعی که دارند، همیشه ماندگار هستند.
شرکتهای بزرگ نبض اقتصاد کشور هستند و کسبوکارهای کوچک باید زیرمجموعه یک شرکت بزرگ یا هلدینگها باشند. اگر دولتها بر روی هلدینگها سرمایهگذار کنند و بهجای اینکه پولهای خرد را به افرادی پرداخت کنند که توانایی اداره کسبوکار را ندارند، این منابع مالی را در اختیار هلدینگها قرار دهند، رشد و توسعه اقتصادی محقق خواهد شد.
وی در ادامه افزود: در واقع شرکتهای بزرگ نبض اقتصاد کشور هستند و کسبوکارهای کوچک باید زیر مجموعه یک شرکت بزرگ یا هلدینگها باشند. اگر دولتها بر روی هلدینگها سرمایهگذار کنند و بهجای اینکه پولهای خرد را به افرادی پرداخت کنند که توانایی اداره کسبوکار را ندارند، این منابع مالی را در اختیار هلدینگها قرار دهند، رشد و توسعه اقتصادی محقق خواهد شد.
یادگاری در خصوص نحوه حمایت از کسبوکارهای کوچک و متوسط گفت: کسبوکارهای بزرگ این توانایی را نداشته که تمامی امور را خود انجام دهند لذا از شرکتهای کوچک و متوسط بهره برده و شرکتهای کوچک و متوسط زیرمجموعه این شرکتهای بزرگ میشوند. با این اوصاف ضربات اقتصادی نظیر کرونا بر این کسبوکارها تأثیرگذار نبوده و ماندگار خواهند بود.
برنده جایزه جلال آلاحمد در ادامه گفت: شرکتهای کوچک و متوسط در دنیا و بهخصوص در کشور ما برای اقتصاد مناسب نیستند. باید هلدینگهای بزرگ اقتصادی را حمایت کرد. به طور مثال در صنایع غذایی، پتروشیمی و یا لوازمخانگی شرکتهای کوچک و متوسط زیر مجموعه هلدینگهای بزرگ شده و در راستای اهداف هلدینگ مشغول به فعالیت شوند.
وی نبض اقتصاد را به هلدینگ بزرگ مربوط دانست و اعلام کرد: اقتصاد یعنی کارآفرینی مدرن، شرکتهای بزرگ شرکتهای مادر و یا همان هلدینگها بزرگ و در نهایت در زیر مجموعه آن شرکتهای کوچک و متوسط. این مدل کارآفرینی برای اقتصاد کشور اثرگذار است، اما اگر کسبوکارها بهصورت سنتی یا همان کوچک و با روشهای سابق نظیر وام اداره شوند، تمامی ضررهایی که اکنون نیز وجود دارد، ادامه خواهد داشت.
یادگاری وضعیت کسبوکارهای کشور در سالیان اخیر را غیر قابلقبول داست و گفت: علت وضعیت نامناسب کسبوکار در کشور به توانایی علمی و تخصصی مربوط میشود. در ایران خود اشتغال را کارآفرین میدانند درصورتیکه اینگونه نیست.
وی افزود: در این حوزه افرادی در رأس امور قرار میگیرند که دانش و تخصص لازم را ندارد، حتی برای خود، توانایی راهاندازی کسبوکار را نداشته و فقط اطلاعاتی را از منابعی شنیده و مطالعات وی در سطح جستوجو در فضای مجازی بوده است. این افراد باعث شدهاند که عملکرد کارآفرینی از معنای اصلی خود فاصله گرفته و فقط به کارهای کوچک خلاصه شود.
بنیانگذار رستورانهای زنجیرهای کتابخوان در ادامه گفت: فردی که میتواند از راه کارمندی یا کارگری درآمد بیشتری داشته باشد، توسط این افراد نابلد وسوسه شده که برای خود کسبوکاری راهاندازی کند. ازآنجاییکه این فرد توانایی اداره و مدیریت این کسبوکار را ندارد، این فرد نهتنها کسبوکار خود را از دست میدهد بلکه بدهکار و ورشکست میشود.
یادگاری به معکوس بودن حوزه کارآفرینی به دلیل سیاستهای غلط اشاره کرد و گفت: سیاستهایی که باعث نابودی بهرهوری در کشور شد، باعث نابودی کارآفرینی نیز خواهد شد. فردی که توانایی کارآفرینی را ندارد به دلیل سیاست اشتباه و با فشار و زور سعی میکنند رشد دهند تا کارآفرین شود. این کارآفرینی نیست.
در تمام دنیا فقط یک درصد از مردم میتوانند کارآفرین و تغییردهنده باشند، مابقی افراد باید زیرمجموعه باشند، این یک اصل جهانی است.
وی در ادامه گفت: در تمام دنیا فقط یک درصد از مردم میتوانند کارآفرین و تغییردهنده باشند، مابقی افراد باید زیرمجموعه باشند، این یک اصل جهانی است. اصلاً معنی ندارد که همة آدمها بهصورت مستقل کار کنند. هر انسانی بهمانند اثر انگشت یک توانای اقتصادیی، فکری، جسمی و مدیریتی خاصی دارد. همه آدمها نمیتوانند برای خودکار کنند و دلیلی هم نداشته که همه انسانها برای خودکار کنند.
یادگاری در ادامه به تفکر بد رئیس شدن در کشور اشاره داشت و گفت: دلیلی نداشته این را در جوامع القا کنند که انسان رئیس نداشته باشد. این تفکر بدی در کشور است. یک مدیر توانمند وقتی در یک مجموعه حضور دارد، افراد بر اساس لیاقت و توانایی زیرمجموعه این مدیران شده که نمونههای آن در کشور فراوان است.
افراد تصمیم گیرنده، مهمترین مانع کارآفرینی
مدرس دورههای کارآفرین در بخش دیگری از صحبتهای خود به موانع پیشروی کارآفرینان اشاره داشت و اعلام کرد: مهمترین مانع کارآفرینی در کشور افرادی هستند که در جایگاه تصمیمگیری حضور دارند. از آنجاییکه این افراد از موانع پیشروی کسبوکار بزرگ اطلاعی ندارند، در نتیجه قوانین و مقررات عجیب وضع میکنند.
وی افزود: افرادی که مدیر نیستند و توانایی لازم را ندارند، بزرگترین خسران را به کارآفرینی وارد میکنند. اگر مدیر، کارآفرینی را بشناسند و حداقل خود یک کارآفرین سازمانی باشند، یعنی در سازمان خود یک تغییر اساسی ایجاد کنند، موانع مرتفع میشود. به طور مثال در یک وزارت صمت یک کارآفرین سازمانی حضور داشته باشد، این فرد تغییروتحول اساسی ایجاد کند.
یادگاری افزود: مدیری که از اقتصاد و تجارت اطلاعی ندارد و این را تابهحال لمس نکرده است، این فرد بزرگترین مانع کارآفرینی است. کارآفرینی که به موفقیت رسیده خود موانع را برطرف کرده است ولی وقتی این کارآفرین در مقابل چنین مدیری قرار میگیرد، با یک مانع بزرگ روبرو میشود، در نتیجه بزرگترین مانع، افرادی هستند که توانایی تحلیل کارآفرین و زندگی یک کارآفرین را نداشته و از خصوصیت کارآفرینان اطلاعی ندارند.
نظر شما