رئیس سابق پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی بر این باور است که برای ارتقاء تولید نیازی به هدایت دستوری تسهیلات بانک‌ها نیست، این اقدام از نظر اقتصادی غیر علمی است.

هدایت دستوری تسهیلات غیر علمی است

به گواه تمام کارشناسان راه برون رفت از شرایط کنونی اقتصاد ایران، حمایت از تولید است. در این بین همواره نظام بانکی جزو متهمان اصلی عقب نگه داشتن تولید، به عنوان رکن اصلی تامین کننده منابع آن است. بانک‌ها متهم هستند که به جای هدایت اعتبارات و تامین سرمایه در گردش تولید کنندگان و کارآفرینان به سمت فعالیت‌هایی رفته‌اند که ضد تولید است. 

کامران ندری اقتصاددان، عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ره) و رئیس سابق پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی در گفت‌وگو با کارآفرین نیوز، در خصوص موضوع اعطای تسهیلات بانکی به تولیدکنندگان و هدایت اعتباری برای ارتقاء تولید، گفت: بارها مطرح شده است که نظام بانکی علاقه دارد بجای هدایت تسهیلات به سمت تولید، اقدام به بنگاه‌داری و تامین منافع خود کند، لذا تحلیل می‌کنند بانک‌ها در خدمت تولید فعالیت نمی‌کنند؛ به عقیده من اگر بانک‌های کشور مطابق با اصول و استانداردهای بین‌المللی فعالیت کنند و منابع را در محل صحیح خود مورد استفاده قرار دهند، اعتبارات و تسهیلات از مسیر خود منحرف نمی‌شوند.

وی افزود: لزومی ندارد تسهیلاتی که در جهت حمایت از تولید پرداخت می‌شود، صرفا و فقط به دست تولیدکنندگان برسد. این اشتباه است که تصور کنیم حمایت از تولید توسط بانک‌ها به پرداخت تسهیلات به تولیدکنندگان خلاصه می‌شود.

ندری اضافه کرد: بخش‌های دیگر اقتصاد هم نقش محوری در تولید دارند و نباید از آنها غافل شد، تسهیلاتی که برای شروع تشکیل زندگی، ایجاد شغل جوانان و... پرداخت ‌می‌شود، فوائد کمتری از اعطای تسهیلات به تولیدکنندگان برای تولید ندارد.

این اقتصاددان در این باره تشریح کرد: تفکری وجود دارد که تسهیلات در شرایط اولویت تولید فقط و فقط باید به سمت تولیدکنندگان رود، این در حالی است برای مثال در همان واحد تولیدی کارگران زیادی فعالیت می‌کنند اگر بانک‌ها بتوانند با تسهیلات خرد دغدغه فکری آن کارگران را رفع کنند، آیا این آرامش فکری باعث افزایش بهره‌وری در آن بنگاه نمی‌شود؟ آیا به تولید کمک نمی‌شود؟

تصورات نادرست از عملکرد بانک ها در حمایت از تولید 

این کارشناس اقتصادی در ادامه گفت وگوی خود افزود: به عقیده من از مهمترین دلایلی که برخی از کارشناسان و سیاستمداران بر موضوع اعطای تسهیلات از سوی نظام بانکی به تولید تاکید دارند عدم شناخت آنها نسبت به نظام‌های پولی و اعتباری است.  شناخت ضعیفی که تصورات نادرست و غلطی از عملکرد بانک‌ها در حمایت از تولید ایجاد کرده است.

هدایت دستوری تسهیلات غیر علمی است

ندری گفت: قطعا اگر نظام بانکی توسط مدیرانی توانمند و آشنا به چرایی تشکیل بانک‌ها اداره شود اعتبار به بهترین محل ممکن می‌رود. لذا لزومی ندارد که اعتبارات بانکی را به صورت دستوری به جایی هدایت کنیم، بلکه نظام بازار برای این ایجاد شده که از تکالیف دستوری و برنامه‌های غیر صحیح و غیر علمی اجرایی نشود.

وی خاطر نشان کرد: نظام بازار بساط دستوری عمل کردن در حوزه اقتصاد را جمع کرده است. در ایران خواسته‌ها و مطالباتی بیان می‌شود که در هیچ اقتصادی چنین موضوعاتی مطرح نمی‌شود چه برسد به اجرای آن دلیل آن است که تمام مسائل در جای خود قرار گرفته و چون همه چیز در محل درست خود قرار گرفته، قطعا اعتبار در دست کسی قرار می‌گیرد که باید آنگونه باشد.

وی افزود: عامل اصلی مشکلات کنونی در اقتصاد ایران را می توان وجود برخی مدیران نالایق و ناکارآمد، عدم توجه به رعایت استانداردها و چارچوب‌های بین المللی و نادیده گرفتن دستاوردهای علمی بشر در حوزه پولی و بانکی و مداخلات نادرست و ناصحیح سیاست مداران در سیستم بانکی عنوان کرد که موجب چنین وضعیتی شده است.

عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ره) در پایان گفت: چالش‌های بانکداری ایران و تورم موجود در اکثر نقاط دنیا حل شده است این یعنی راه حل وجود دارد و باید از آن استفاده کرد، لذا بهتر است مدیران و تصمیم‌گیران به اسم حمایت، دست به ابداع و خلق راهکارهای جدید نزنند و به مشکلات به وجود آمده در کشور نیافزایند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 6 =