به گزارش کارآفرین نیوز؛ برای رونق صنعت گردشگری در پساکرونا باید از هم اکنون برنامه ریزی کرد زیرا یقینا مردم خسته از دوران کرونا منتظر فرصت برای سفر هستند تا خستگی دوران سخت کرونا را از تن به در کنند.
یکی از سه فاکتور مهم گردشگری که نقش اساسی در رونق این صنعت دارد، اقامتگاه گردشگران است، اقامتگاه گردشگران باید دارای خصوصیاتی مانند امنیت، امکانات و قیمت مناسب باشند.
اکوکمپ ها با محوریت احترام به طبیعت
اکوکمپ ها و اکولاژها که اساسا بر محور برهم نزدن حیات وحش و طبیعت و احترام به باورهای مردم منطقه بنا گذاشته شده اند، یکی از بهترین مقاصد گردشگران و اکوتوریست ها می باشد که در مناطق بکر محیط زیست بنا گذاشته می شوند.
اکوکمپ و اکولاژها در واقع یک مکان اسکان بومی و سنتی محسوب می شود که در احداث آن آسیبی به محیط زیست و طبیعت وارد نمی شود و گردشگران نیز با تولید حداقل میزان زباله و و ضایعات زیست محیطی در آنجا اسکان چند روزه دارند و از طبیعت و چشم اندازها و زیبایی های آن بهره می برند بطوریکه سازگاری آن با طبیعت مدنظر است و نمود کامل دارد.
ویژگی های اکوکمپ ها را می توان، قرارگیری در طبیعت و مکانی بکر و جذاب، شباهت آنها به خانه های بومی و چادرهای سنتی، اداره شدن آنها توسط اهالی و بومیان منطقه، و همچنین رعایت آداب و رسوم محلی در پذیرایی از گردشگران، دانست.
ایران کشوری پهناور با مناطق طبیعی فراوان است که هر کدام از آنها جاذبه های زیادی دارند و در جهان در حوزه گردشگری، میراث فرهنگی، تاریخی، طبیعی و سلامت جزو ۱۰ کشور اول محسوب می شود و در حوزه اکوتوریسم نیز رتبه پنجم را در جهان دارد.
اکوتوریسم منبع درآمدزایی
اگر شرایط به گونه ای پیش برود که در تابستان ۱۴۰۱ کرونا سایه اش را از سلامت مردم بردارد و مردم بتوانند با خیال آسوده به سفر بروند یقینا گردشگران ترجیح می دهند که در طبیعت حضور بیشتری داشته باشند و از مناطق بکر استفاده کنند، این اشتیاق که البته دائمی است، باعث می شود زمینه درآمدزایی برای اکوتوریسم و گردشگری فراهم شود.
وجود بزرگ ترین دریاچه جهان در شمال کشور، خط ساحلی ۱۲۰۰ کیلومتری با خلیج فارس، وجود ۵۰ دریاچه در داخل کشور، وجود بازمانده های جنگل های هیرکانی در شمال غرب مازندران که مربوط به ده هزار سال پیش است، بیابان ها و کویرهای ایران با مناظر بدیع، تالاب های بین المللی و سراب ها، غارهایی مانند علیصدر و قوری قلعه، آبشارها، چشمه های آب معدنی، روستاهایی با جاذبه های طبیعت گردی ویژه، اقوام، کوچ نشینان و جوامع ایلی گوناگون با فرهنگ های خاص، همه از ظرفیت های بی نظیر طبیعت گردی و اکوتوریسم ایران است که می توانند منابع سرشار درآمدزایی باشند.
البته یکی از کاستی های این ظرفیت های اکوتوریسم، عدم وجود اقامتگاه های مناسب است تا جایی که چادرخوابی گردشگران داخلی طی سال های اخیر به شدت افزایش یافته است و مردم به دلیل عدم وجود اکوکمپ های مناسب ترجیح داده اند که هنگام سفر، چادر به همراه ببرند و در همان چادر هم استراحت کرده و بخوابند که البته بی توجهی به طبیعت و محیط زیست و آسیب نرساندن به آنها جزو جدایی ناپذیر این سفرها شده است.
آمار اقامتگاه های گردشگری و نشانه های کمبود
دور شدن از زندگی شهری و زندگی چند روزه در اکوکمپ ها برای اغلب مردم تجربه خوشایندی است و سبکی جدید برای گردشگران است اما آمارهای اقامتگاه های گردشگری در ایران حاکی است که زیرساخت خدمات گردشگری وضعیت مناسبی ندارد و گزارش مجمع جهانی اقتصاد با عنوان "رقابت پذیری گردشگری و سفر" نشان می دهد که ایران در رتبه ۸۹ بین ۱۴۰ کشور قرار گرفته است در حالیکه کشورهای حاشیه خلیج فارس در زمینه آماده سازی محیط و زیرساختها رشد قابل قبولی را به ثبت رسانده اند.
ایران در شاخص تعداد هتل نیز وضعیت مناسب و رضایت بخشی ندارد بطوریکه تعداد هتل های یک تا پنج ستاره کمتر از ۱۳۰۰ باب با حدود ۴۷۰ هزار تخت است که باعث شده قیمت آنها برای گردشگران داخلی مناسب نباشد، اگر چه گردشگران خارجی، قیمت هتل های ایران را ارزان می دانند که دلیل آن تفاوت در میزان قدرت خرید است.
همین طور تعداد بوم گردی های کشور قریب ۲۱۰۰ باب است که در واقع باید اکوکمپ ها را در این آمار محسوب کرده و نقش آنها را در گردشگری برآورد نمود.
کرونا، خسارت، پساکرونا
کرونا این مهمان ناخوانده، نه تنها جان چند میلیون نفر را گرفت و صدها میلیون نفر را نیز درگیر نمود بلکه خسارات اقتصادی زیادی را نیز وارد نمود از جمله خسارت های کرونا، زیانی بود که بر صنعت گردشگری وارد شد تا جایی که بنا به آمار کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل (آنکتاد)، تاثیر ناشی از همه گیری کرونا بر صنعت گردشگری می تواند بیش از ۴ تریلیون دلار بر اقتصاد جهان زیان وارد کند.
این ارزیابی نسبت به آنچه که انتظار می رود وخیم تر گزارش شده است. کنفرانس تجارت و توسعه، ژوئیه گذشته تخمین زده بود که رکود در بخش گردشگری جهان می توان زیانی بین ۱.۲ تا ۳.۳ تریلیون دلار بر اقتصاد جهان داشته باشد.
کاهش ورود گردشگران در سراسر جهان در سال ۲۰۲۰ باعث آسیب ۲.۴ تریلیون دلاری به اقتصاد جهان شد و انتظار می رود بسته به روند واکسیناسیون کرونا رقم مشابهی حاصل شود.
در عین حال نتایج تحقیقات نشان می دهد که خسارت کرونا بر گردشگری ایران قریب ۴ هزار میلیارد تومان بوده است.
با این اوصاف، چشم انداز واکسیناسیون کرونا آن است که در تابستان ۱۴۰۱ امکان سفرهای گردشگران داخلی فراهم خواهد بود، اگر قرار بر جبران این خسارت ها از یکسو و رونق گردشگری از سوی دیگر، باشد یکی از راهکارهای اساسی توسعه زیرساخت ها از جمله اکوکمپ ها می باشد، اکوکمپ یا اکولاژهایی که برای گردشگران جذابیت زیادی دارد و به دلیل همین جذابیت، می تواند رونق گردشگری را نسبت به سایر اقامتگاه ها مانند هتل ها افزایش دهد.
مکان یابی و احداث اکوکمپ
جاذبه های گردشگری و توریستی زیادی در ایران وجود دارد که برخی از آنها فراموش شده اند، ایجاد یک اکوکمپ یا اقامتگاه بوم گردی در نزدیکی آنها، هم می تواند درآمدزایی خوبی داشته باشد و هم رتبه ایران را در تجارت جهانی صنعت گردشگری بیشتر کند، بالاخص اینکه مردم نمی توانند مانند گذشته از هتل ها استفاده کنند و اگر اکوکمپ ها اقتصادی تر باشند، مردم استفاده از آنها را توجیه کننده می دانند.
برای احداث اکوکمپ، به غیر از اینکه ساخت سازه اقامتگاهی آن باید مبتنی بر معماری منطقه باشد، همچنین باید تلاش شود که حتما از اهالی بومی منطقه استفاده گردد و آنها نیز در این کسب و کار شریک شوند، تا نه تنها اشتغالزایی برای آنها فراهم شود بلکه بر جذابیت های اکوکمپ با بکارگیری فرهنگ و رسوم خود بیفزایند و حامی توسعه آن باشند، به این ترتیب گردشگران نیز احساس آرامش بیشتری خواهند داشت.
نظر شما