دبیر کمیته کسب و کار یونسکو و مدرس دوره های کارآفرینی براین باور است یک استاد دانشگاه در صورتی می تواند دانشجوی کارآفرین تربیت کند که خود نیز کارآفرین باشد در غیر این صورت صرف تدریس دروس نظری تاثیر چندانی در ایجاد رغبت جوانان به حوزه کارآفرینی نخواهد داشت.

مراکز کارآفرینی دانشگاه ها به افراد متخصص سپرده شود

به گزارش کارآفرین نیوز، رضا یادگاری، در گفت وگو با کارآفرین نیوز، به واکاوی نقش دولت آینده، خانواده، مدرسه و دانشگاه در توسعه کسب‌وکارها پرداخت.

مراکز کارآفرینی دانشگاه ها به افراد متخصص سپرده شود

یادگاری نقش دولت در توسعه کارآفرینی را کلیدی دانست و گفت: دولت آینده باید شناخت درست و صحیح از حوزه کارآفرینی و اقتصاد و تجارت داشته باشد. به طور مثال حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی به کارخانه‌های بسته شده رفته و به‌نوعی افتتاح مجدد می‌کرد. این عمل هم خوب و هم بد است. خوب است چون کارگران به کار بازگشته و اشتغال صورت می‌گرفت. اما روی دیگر این سکه به این امر برمی‌گردد که خیلی از این کارخانه‌ها دارای تجهیزات و ماشین‌آلات قدیمی هستند. کارخانه‌ای که تجهیزات آن برای ۵۰ سال پیش است و چیزی به نام تجهیزات مدرن را در خود ندیده است، این کارخانه توانایی رقابت در بازار را ندارد.

برنده جایزه جلال آل‌احمد در ادامه گفت: کارخانه‌ای که مدرن باشد می‌تواند با ۱۰ فرد مشغول به فعالیت باشد این در حالی است که در کارخانه دارای تجهیزات سنتی، ۲۰۰ فرد مشغول به کار هستند. این مورد قبول نیست که بگوییم ۲۰۰ نفر اشتغال دارند چون این کارخانه زیان‌ده هست و مدام باید به این کارخانه تزریق صورت گیرد، تا آن ۲۰۰ نفر اشتغال داشته باشند. این به عدم سودآوری کارخانه مربوط می‌شود.

یادگاری در خصوص نحوه بازگشایی کارخانه‌ها گفت: این قسمت یک اشتباه بزرگ است که بگوییم هر کارخانه‌ای با همان شیوه سابق باید بازگشایی شود. واحدهای تولیدی باید بر اساس تجهیزات مدرن و یک مدیر به‌روز بازگشایی شود. مدیری که با تجهیزات بین‌المللی آشنایی داشته باشد.

وی در ادامه گفت: اگر ترکیه در صنعت نساجی و پوشاک پیشرفت کرده است، کاری عجیب صورت نداده است. ترکیه با بهره‌گیری از تجهیزات مدرن جهان به این موفقیت رسیده است. متأسفانه در ایران هنوز از روش سنتی خیاطی استفاده می‌شود ولی در ترکیه از تکنسین بهره برده می‌شود. به دلیل به‌روز بودن دستگاه ازیک‌طرف نقشه و طرح الگو به دستگاه داده می‌شود و از سمت دیگر پوشاک بسته‌بندی‌شده تحویل داده می‌شود. این عمل هزینه‌ها را کاهش و باعث پیشرفت واحد تولیدی و سودآوری خواهد شد.

مدرس دوره‌های کارآفرینی در ادامه افزود: این قابلیت در کشور وجود دارد اما در ایران هنوز از کارگاه‌های کوچک و چرخ‌خیاطی استفاده می‌شود که این عمل هزینه‌ها را بالا می‌برد. این مهم‌ترین معضل در حوزه کارآفرینی است و افرادی که در کنار دولت قرار می‌گیرند باید اعلام کنند که کشور نیازمند تجهیزات مدرن است نه فقط بازگشایی کارخانه.

نویسنده کتاب‌های کارآفرینی در ادامه به نقش الگو در کارآفرینی اشاره داشت و گفت: هر انسانی اگر در زندگی الگو داشته باشد، آن الگو به فرد نقش می‌دهد. انسان با مطالعه سبک زندگی کارآفرینان متوجه می‌شود که فردی او الگوی خود قرار داده توانسته زندگی او را تغییر دهد ، از صفر به جایگاه امروز خود برسد، در نتیجه وی به این نتیجه می‌رسد که من هم می‌توانم یک فرد موفق در حوزه خود باشم.

یادگاری در ادامه گفت: حتی از انسان‌های منفور نیز می‌توان الگوبرداری کرد. مثلاً هیتلر جنایات فراوانی کرد، اما این آدم دارای شاخص‌های مدیریت بزرگ و خاصی بوده که توانسته دیگران را تحت تأثیر قرار دهد، در واقع نفی افراد امر قابل‌قبولی نبوده است و یا فرد مثبتی مثل امیرکبیر که چگونه توانست اثرگذار باشد و خیلی از تولیدات را پایه‌گذاری کرد.

همچنین دبیر کمیته کسب‌وکار یونسکو اعلام کرد: کارآفرینان نیز یک سبک هستند  انسان‌هایی بی‌عیب درعین حال الگویی  در حوزه کسب و کار که در زندگی بسیاری تاثیر گذارند.

نجات کارآفرین تبریزی با مطالعه کتاب

یادگاری در ادامه به زندگی کارآفرینی اشاره کرد که پس از شکست خودکشی ناموفق کرد، اما با مطالعه سبک زندگی یک کارآفرین، کسب‌وکار خود را احیا کرد.

وی در این‌ خصوص گفت: در سالیان دور، از دانشگاه با بنده تماس گرفتند که خانمی از تبریز آمده است و اصرار دارد با شما دیدار داشته باشد. این خانم مسن وقتی بنده را دید اعلام کرد که شما به فرزند بنده کمک کردید. علت موضوع را جویا شدم  گفت  پسرش یک کارخانه لوازم‌خانگی (تولیدی یخچال) راه اندازی می کند اما پس از مدتی شکست‌خورده و با اینکه از وضعیت مالی خوبی برخوردار بودند، اقدام به خودکشی می‌کند. این فرد از مرگ، نجات پیدا کرده و فوت نمی‌شود. مدت‌ها در خانه افسردگی داشته است. یک روز به طور اتفاقی پسر دیگر این خانم در میدان انقلاب کتاب زندگی کارآفرینی به شیوه سلطان حسین فتاحی بنیان‌گذار امرسان (نویسنده یادگاری ) را می‌بیند و آن را به دلیل اینکه حوزه لوازم‌خانگی و یخچال بوده خریداری می‌کند.

یادگاری افزود: پس از بازگشت به تبریز این کتاب را برای برادر خود تعریف می‌کند که بنیان‌گذار امرسان در هفت‌سالگی پدر خود را از دست می‌دهد، مادرش ازدواج می‌کند و به دلیل فقر سرپرستی آنها به عموی آنها واگذار می‌شود. در هشت‌سالگی عمو، دو برادر را به تهران برده و آنها را در کارخانه آزمایش برده تا آنجا در هنرستان آزمایش زندگی و کار کنند. این فرد از هفت، هشت‌سالگی این مشکلات را طی کرده تا امروز بنیان‌گذار امرسان شود. او به برادر خود می‌گوید، تو فقط دچار شکست شده‌ای، بدون اینکه زندان رفته و پدر خود را ازدست‌داده باشی. همان جا آن فرد دچار تغییر و تحول شده و مجدداً زندگی خود را روبه‌راه می‌کند. این نمونه‌ای از تأثیر الگو بر زندگی انسان‌ها بوده است.

نقش‌آفرینی خانواده در حوزه کارآفرینی

یادگاری در ادامه خانواده را یک عنصر تأثیرگذار در مسیر کارآفرینی عنوان کرد و گفت: خانواده نقش بسیار اثرگذار دارد. در حال حاضر اگر بچه‌ها در رفتار و شخصیت دچار مشکل می‌شوند مشکل از فرزندان نبوده است. کودکان نقش را از اطرافیان و محیط می‌گیرند. به طور مثال بنده در مدرسه فرزندم پیشنهاد دادم که یک روز از مدرسه را در اختیار دانش‌آموزان قرار دهید که خود آنها مدرسه را تمیز کنند متأسفانه خانواده‌ها اعتراض کردند که ما به مدرسه پول می‌دهیم. از طرفی خودمان سختی کشیدیم که بچه‌های ما راحت باشند و حالا بچه‌های ما در مدرسه جارو بزنند. متأسفانه این یک اشتباه بسیار بزرگ است که خانواده‌ها به آن توجه نمی‌کنند.

مراکز کارآفرینی دانشگاه ها به افراد متخصص سپرده شود

وی در ادامه گفت: اشتباهی که والدین انجام می‌دهند این است که همه چیز را در اختیار فرزندان خود قرار می دهند که به نظر می رسد رویکردی نادرست است .

یادگاری در بخش دیگری از صحبت‌های خود عملکرد آموزش‌وپرورش را ضعیف عنوان کرد و گفت: عملکرد آموزش‌وپرورش خوب نبوده است. به‌مانند خانواده، نقش آموزش‌وپرورش کلیدی است اما محیط‌های مدارس در حوزه کارآفرینی قابل‌قبول نیست. مدارس به دنبال این نبوده که دانش‌آموزان در زندگی خود مستقل شوند و فعالیت در راستای بزرگ شدن و مستقل شدن فرزندان ما انجام نمی‌دهند. مدارس دولتی به فکر گذران و غیرانتفاعی‌ها نیز به دنبال پول گرفتن هستند.

مدرس دوره‌های کارآفرینی دانشگاه شریف را نمونه موفق تربیت دانشجویان در حوزه کارآفرینی دانست و گفت: در دانشگاه‌هایی مثل دانشگاه شریف خیلی خوب کارکرده است. از طرفی دانشجویان نیز علاقه‌مند بوده و اگر نقطه‌ضعف را به آن‌ها متذکر شوید آنها این مسئله را قبول می‌کنند. به طور مثال در حوزه اجتماعی علاوه بر IQU باید EQU هم پرورش داده شود که این در این سال‌ها بچه‌ها خیلی خوب گوش داده و عملکرد قابل‌قبولی داشته‌اند.

بنیان‌گذار مجموعه رستوران‌های کتاب‌خوان در ادامه افزود: در مرکز کارآفرینی دانشگاه شریف که آقای دکتر فیض‌بخش در کنار مهندس دهبیدی پور آنجا را تأسیس کرده‌اند عملکرد فوق‌العاده مشاهده می‌شود. همچنین در کنار این افراد و این مرکز، در سطح کشور آقای دکتر احمدپور دانایی و دکتر مقیمی نیز بسیار اثرگذار بوده‌اند. همچنین دانشگاه علم و صنعت نیز عملکرد قابل قبولی داشته است. اما دانشگاه‌های دیگر بسیار ضعیف کارکرده‌اند.

یادگاری علت ضعف مراکز کارآفرینی دانشگاه‌های کشور را وجود افراد نابلد دانست و اظهار داشت: در دانشگاه‌های کشور مراکز کارآفرینی احداث شده است اما این مراکز به افرادی واگذار شده‌اند که آگاهی کاملی نسبت به کارآفرینی نداشته‌اند. در این مراکز صرفاً یک استاد دانشگاه مسئولیت را برعهده گرفته است که سابقه‌ای در کارآفرینی ندارد. در این مراکز کیلو کیلو آدم وارد شده و کارآفرین تربیت می‌کنند درصورتی‌که تربیت کارآفرین به این سبک نیست

مدرس دوره‌های کسب‌وکار در ادامه افزود: وقتی یک فرد فقط توانایی تدریس دارد و حتی دسته چکی هم ندارد و در حوزه کارآفرینی ورود نکرده است، چگونه می‌تواند یک کارآفرین را تربیت کند. این موارد یک اشتباه بزرگ بوده است که بازدهی ندارد.

کارآفرینی با تلخی چای

یادگاری در بخش دیگری از صحبت‌های خود در خصوص نحوه ورود خود به عرصه کارآفرینی نیز گفت: کلاس پنجم ابتدایی بودم، یک روز برادر کوچکم به من گفت که مادر گفته است شما دیگر شکر ندارید که با چای بخورید و باید خودتان کار کنید و شکر را بخرید.

مراکز کارآفرینی دانشگاه ها به افراد متخصص سپرده شود

یادگاری ادامه داد و گفت: پس از یک هفته تلخی چای به ما فشار آورد و من به سراغ یکی از همسایه خود که پستچی بود رفتم. این فرد دارای چندین فرزند بود که همگی مشغول به کار بودند. در دوره ما فقط دو روزنامه بود و نفری یک روزنامه می‌دادند و ارزش کیلویی روزنامه بالابود. از این بچه‌ها پرسیدم که شما چه کاری می‌کنید؟ آنها گفتن که ما صبح‌ها به صف روزنامه رفته و روزنامه می‌گیریم و به سبزی‌فروشی‌ها به‌صورت کیلویی روزنامه‌ها را می‌فروشیم.

وی افزود: از فردای آن روز، کار من و دو برادر دیگرم همین بود که قبل از مدرسه به صف روزنامه رفته و روزنامه خریده و به سبزی‌فروش به‌صورت کیلویی می‌فروختیم. این اولین درآمد زندگی من و پایه‌گذار استقلال من در زندگی بود.

یادگاری به نقش مادر خود در کارآفرین شدن او اشاره کرد و گفت: بعد از یک ماه که شکر تهیه می‌کردم مادرم به ما گفت که زندگی این سبک هست. اگر شما کار و تلاش نکنید و به‌صورت صحیح و درست درس نخوانید، زندگی شما به‌مانند چای تلخ خواهد بود. این ماجرا همیشه در ذهن من باقی ماند و از آن زمان مستقل شدم و تا قبل از دانشگاه کارهای مختلف انجام داده و تجربیاتم روزبه‌روز بیشتر شد.

یادگاری در بخش پایانی صحبت‌های خود جوانان را توصیه به کارکرد و گفت: توصیه من به جوانان این است که فقط کار کنند. یک‌شبه نمی‌توان به پول رسید. هرکسی این صحبت‌ها را انجام می‌دهد دروغ می‌گوید. اگر خیلی باهوش باشید ده سال حداقل زمان می‌برد تا به جایگاهی برسید. به سراغی دوره‌های کسب ثروت یک‌روزه نروید. این دوره‌ها فقط پوچی را ترویج می‌کنند. هیچ مسیر میان بری دراین‌خصوص وجود ندارد. تنها راه شما یک تلاش کردن و دوم خداوند است. کار کنید و درستکار باشید و به خدا تکیه کنید تا مسیر درست را به شما نشان دهد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 12 =