ابوالقاسم عربیون در واکنش به مصوبه اخیر مجلس مبنی بر کاهش ۵۰ درصدی واردات محصولات اساسی کشاورزی و نهاده های دام و طیور در یک دوره چهارساله به کارآفرین نیوز گفت: چالش های بخش کشاورزی دچار هم افزایی شده و یکدیگر را تشدید کرده اند به عنوان مثال چند دهه متوالی است که با مشکل کم آبی مواجه هستیم و پیوسته این مباحث مطرح می شود اما برای آن برنامه جامع و مدونی نداریم. رسیدن به توسعه در بخش کشاورزی، نیازمند برنامه ریزی است و با اقدامات مقطعی، اتفاق خاصی نمی افتد.
وی نبود راهبرد مشخص برای تولید را نیز مورد توجه قرار داد و افزود: رسیدن به خودکفایی در محصولات کشاورزی نیاز جدی به برنامه ریزی در حوزه تولید دارد، این در حالی است که ما یک سال پیاز می کاریم و روی دست کشاورزان می ماند و سال دیگر، هندوانه مازاد می آید، آن هم در شرایطی که برای هر یک کیلوگرم آن حدود ۶ لیتر آب مصرف می شود به همین خاطر حتی صادرات آن هم ارزش افزوده مناسبی ندارد و در واقع ضرر است.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران عدم برنامه ریزی در حوزه کشاورزی را هزینه فرصت های جامعه خواند و تاکید کرد: در موارد متعدد برنامه خاص و جامع نداریم یا لااقل به درستی انجام نمی شود، در حال حاضر گوجه فرنگی کم شده، با کمبود نهاده های دامی مواجه هستیم، دوباره شیر شیر کم و گران شده، جوجه ها را کشتند تا بازار مصرف را جواب دهند همه اینها نشان از بی برنامگی است.
این دانش آموخته مهندسی توسعه کشاورزی گفت: برای توسعه کشور در هر بخش باید اجماع داشته باشیم و بتوانیم برنامه ای مدون را به خوبی اجرا کنیم .
وی با بیان این جمله که «گوش شنوا برای شنیدن نظرات کارشناسی وجود ندارد» گفت : باید انجمن ها و تشکل های کشاورزی هماهنگ عمل نمایند و بتوانند طبق برنامه جلو بروند زیرا اگر قرار باشد مصوبه مجلس، عملیاتی شود باید میان تولید، صادرات و واردات هماهنگی ایجاد شود.
عربیون افزود: بدون هدفگذاری، ارتقا و خدمت به جامعه امکانپذیر نیست از این رو در قدم اول باید کشاورز را از خودمان بدانیم، نه اینکه شرایط به گونه ای باشد که دلال گوجه فرنگی را از کشاورز کیلویی ۲ هزار تومان بخرند و آن را به قیمت ۱۸ هزار تومان به مصرف کننده بدهند.
نمایندگان مجلس در نشست روز گذشته در جریان بررسی گزارش شور دوم کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست در مورد طرح تقویت امنیت غذایی کشور و رفع موانع تولیدات کشاورزی با اصل و تبصره ماده (۵) این طرح، با ۲۱۳ رأی موافق، ۶ رأی مخالف و ۵ رأی ممتنع از ۲۵۴ نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند.
متن اصلاح شده این ماده به شرح زیر است: به منظور افزایش تولید محصولات اساسی کشاورزی و نهادههای دام و طیور و همچنین کاهش پنجاه درصدی (۵۰) نیاز به واردات این محصولات طی یک دوره چهارساله (از سال ۱۴۰۱ تا سال ۱۴۰۵) و همچنین افزایش کیفیت آنها به سطح استاندارد، وزارت جهادکشاورزی مجاز است اقدامات لازم را برای تقویت زیرساختهای خودکفایی، کاهش هزینه تمام شده تولید، افزایش بهرهوری ارتقاء بازدهی آبیاری، رفع خلأ عملکرد، از طریق ترویج آموزشها و روشهای نوین آموزشی در جهت ارتقای سطح آگاهی، مهارت، دانش بهرهبرداران بخش کشاورزی و هدایت پژوهشگران بخش خصوصی و الزام پژوهشگران بخش دولتی به اجرای پژوهشهای کاربردی در رابطه با این محصولات و انتقال دستاوردهای فناوری و تحقیقاتی در سطح مزارع به کشاورزان به عمل آورد.
منابع مورد نیاز برای اجرای این ماده در بودجههای سنواتی تامین میگردد و در اختیار وزارت جهاد کشاورزی قرار میگیرد و به تحقیقات هدفمند جهت کاهش خلأ عملکرد و خودکفایی همان محصول و توانمندسازی کشاورزان برای انجام تکالیف این قانون اختصاص پیدا میکند.
وزارت جهاد کشاورزی مکلف است گزارش عملکرد این ماده را هر شش ماه یکبار به کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی گزارش نماید.
نظر شما