به گزارش کارآفرین نیوز؛ برخی کارشناسان مدعی هستند: بیماری های ناشی از وجود سموم در محصولات کشاورزی در حالی افزایش یافته که نظارت دقیقی بر استفاده سموم وجود ندارد.
اگرچه کیخسرو چنگلوایی رییس سازمان حفظ نباتات کشور از مصرف سالانه ۳۰ تا ۳۵ هزار تن سموم برای از بین بردن آفات کشاورزی خبر داده اما مصرف سموم در ایران را کمتر از میانگین جهانی اعلام می کند.
این مسئول اعلام کرده که متوسط استفاده از سم در دنیا در هر هکتار ۲.۸ کیلوگرم و در کشور ما ۲.۲ کیلوگرم است، همچنین به ازای هر کیلوگرم محصولی که در دنیا تولید می شود ۰.۶۵ گرم سم استفاده می شود ولی این میزان در کشور ما ۰.۳۵ گرم است.
آمارها در ایران نشان میدهد که با وجود زیرکشت بودن ۸.۷ میلیون هکتار اراضی و تولید بیش از ۱۲۲ میلیون تن محصولات کشاورزی، نیاز سالیانه کشور به انواع سموم ۳۰ هزارتن است، این بدان معناست که در هر هکتار نزدیک ۷۰۰ گرم سم مصرف میشود که این میزان کمتر از میانگین جهانی است .
به اعتقاد برخی کارشناسان: یکی از نکاتی که مردم اغلب درباره آن اطلاع ندارند این است که محصولات تراریخته به دلیل استفاده نکردن از سموم شیمیایی خطرناک، ۳۷ درصد سالمتر از محصولاتی است که با سموم شیمیایی تولید میشوند.
در عین حال سموم باقی مانده در محصولات کشاورزی یکی از موانع صادرات است تا جایی که کشورهای هدف، برخی محموله های صادراتی را بازمی گردانند.
دوره کارنس و بقایای سموم در محصولات
مسعود گیل آبادی رییس انجمن تولیدکنندگان سموم کشور در گفت و گو با کارآفرین نیوز، در مورد مسئله وجود سم در برخی محصولات کشاورزی در کشور گفت: دلیل اصلی این است که کشاورزان دوره کارنس را جدی نمی گیرند و زمان مناسبی را برای پاشیدن سم لحاظ نمی کنند.
این عضو کمیسیون کشاورزی اتاق ایران با اشاره به اینکه دوره کارنس، مدت زمانی است که پس از سم پاشی باقی مانده سموم در اثر عوامل طبیعی، تجزیه می شوند، ادامه داد: تا این دوره طی نشود کشاورزان نباید محصولات را برداشت کنند و به بازار بفرستند در حالیکه متاسفانه اغلب رعایت نکرده و با برداشت محصول بدون رعایت این زمان، باعث می شوند که سموم بر روی محصولات کشاورزی باقی بمانند.
گیل آبادی میزان محصولاتی که با سموم بیولوژیکی تولید می شوند را به دلیل ارگانیک و گران بودن آنها، ناچیز دانست و گفت: سموم شیمیایی اثرگذاری خاص و بیشتری دارند مثلا برای هجوم ملخ ها باید از سموم شیمیایی استفاده کرد و نه سموم بیولوژیکی.
این کارشناس کشاورزی به نظارت وزارت بهداشت بر میزان سموم محصولات کشاورزی در آزمایشگاه ها اشاره کرد و گفت: در این میان برخی دلال ها برای نگهداری محصولات کشاورزی به آنها سم می زنند و باعث می شوند که سم موجود در صیفی جات افزایش یابد.
گیل آبادی همچنین گفت: درحال حاضر سمومی وجود دارد که دوره کارنس آنها یک روزه یا حتی یک ساعته است که پس از سم پاشی، می توان در دوره کوتاهی آنها را برداشت کرد. ضمن اینکه سازمان حفظ نباتات، سموم پرخطر را بررسی می کند و مانع استفاده آنها می شود .بیش از ۱۸۰ نوع سم در کشور وجود دارد و مسئولان به دنبال حذف تدریجی سموم پر خطر و بکارگیری سموم کم خطر هستند.
تولید ۸۰ درصد سموم کشاورزی در داخل کشور
رییس انجمن تولیدکنندگان سموم کشور به تولید ۸۰ درصد سموم، در داخل کشور اشاره کرد و افزود: اگر سموم کشاورزی به موقع و با قیمت مناسب در اختیار کشاورزان قرار نگیرد، آفت باعث ایجاد بحران در محصولات کشاورزی می شود.
وی مشکلات اصلی تولیدکنندگان سموم کشاورزی را بانکی و همچنین گمرکی عنوان کرد و گفت: از آنجا که بانک های هندی به دلیل تحریم ها با ما کار نمی کنند مجبوریم مواد اولیه را از چین خرید کنیم که باعث می شود هزینه بیشتری داشته باشیم.
وی تعلل گمرک در صدور مجوز و تاخیر در واردات را یکی دیگر از مشکلات دانست و ادامه داد: اگر سموم، آفت کش ها و کودها به موقع در اختیار کشاورزان قرار بگیرند محصولاتی بیشتر با کیفیت بهتر تولید می شوند زیرا مصرف آفت کش ها محدودیت زمانی و فصلی دارد و باید به موقع استفاده شود.
نظر شما