هیجان ایجاد شده سرمایه‌گذاری در بازار ارزهای مجازی به ویژه بیت کوین در یک سال اخیر باعث فعالیت میلیون‌ها ایرانی در این بازار شده، در عین حال، عدم قانونگذاری، غیرشفاف بودن، خطر از دست رفتن سرمایه‌ها و کلاهبرداری سرمایه‌گذاران بازارهای مجازی را تهدید می کند.

بازی هیجانی مردم با رمزارزها/ مراقب کلاهبرداران مجازی باشید

به گزارش کارآفرین نیوز، با وجود اینکه بیت کوین به عنوان یک رمزارز و نوعی پول مجازی از سال ۲۰۰۹ رونمایی و مطرح شده، اما در ایران یکی دو سالی می شود که این مسئله مورد توجه سرمایه گذاران قرار گرفته و تقریبا بخش قابل توجهی از مردم امروز درباره بیت کوین و یا سایر ارزهای مجازی اطلاعاتی دارند.

سال ۹۷ بود که بانک مرکزی ایران اولین واکنش رسمی را در این زمینه نشان داد و عنوان شد که بیت کوین در ایران مورد برررسی و ارزیابی قرار می گیرد. با این حال، در آن زمان به رسمیت شناخته نشد. پس از آن نیز مباحث گوناگونی پیرامون آن مطرح شد، ولی تا به امروز قانونگذاری و یا تصمیم روشنی درباره رمزارزها گرفته نشد.

بازی هیجانی مردم با رمزارزها/ مراقب کلاهبرداران مجازی باشید

آیا با رمزارز می توان تحریم ها را بی اثر کرد؟

برخی نمایندگان مجلس معتقدند از طریق استفاده از رمزارزها و پول های مجازی می توان تحریم های آمریکا را دور زد و آن را بی اثر کرد ، این ظرفیت امروز وجود دارد که ایران بتواند از این طریق مبادلات مالی و دادوستدهای خود را با سایر کشورها انجام دهد و رمزارزها به ویژه در تجارت با کشورهایی که فشارهای تحریمی بیشتری در آن بخش ها داریم، کاربرد خواهد داشت.

مباحث گوناگونی در سال های اخیر پیرامون بیت کوین و سایر ارزهای مجازی شکل گرفته و با وجود هشدارهایی که از سوی مقامات رسمی داده شده، ممنوعیت ها و همچنین زیان هایی که ممکن است متوجه خریداران غیرحرفه ای و ناآگاه شود، باز هم در آمارها از فعالیت حدود ۱۲ میلیون ایرانی در قالب ۲.۵ میلیون حساب کاربری سخن گفته می شود.

در آمارهای دیگری که همگی غیررسمی و تخمینی هستند، تعداد فعالان ایرانی در حوزه رمزارزها بین ۷ تا ۸ میلیون نفر عنوان می شود، اما آنچه که مسلم است اینکه بیش از ۶۰ درصد خریداران رمزارز در ایران در یکسال اخیر به این بازار ورود کرده اند.

عنوان می شود که در قالب هر حساب کاربری تا ۵ نفر فعالیت دارند و از طریق حساب های کاربری مشترک اقدام به خرید و فروش ارزهای مجازی می کنند. برخی کشورهای بزرگ مانند چین و آمریکا تاکنون درباره پذیرش بیت کوین به عنوان پول قابل استفاده در مبادلات مخالفت کرده اند و در بهترین حالت عنوان کرده اند که می توان بیت کوین را نوعی کالا دانست که در پرداخت ها بعضا می تواند مورد استفاده بگیرد.

بازی هیجانی مردم با رمزارزها/ مراقب کلاهبرداران مجازی باشید

تقابل تکنولوژی نو با رگولاتوری سنتی

کارشناسان می گویند سرعت رشد تکنولوژی و ظهور سریع رمزارزها و پول های مجازی در جهان، بسیاری از مناسبات قدیمی و سنتی رگولاتوری را در جهان دچار تغییر کرده است. مهم ترین نگرانی و ترس بانک های مرکزی و دولت ها از گسترش ارزهای مجازی، حذف نظارت و مقررات موجود و غیرقابل ردیابی بودن مبادلات مالی از طریق بیت کوین است.

در ایران اما، طی مدت اخیر موجی از تمایل به سرمایه گذاری و خرید و فروش رمزارزها شکل گرفته و افراد زیادی در این بخش شروع به فعالیت کرده اند. اما می توان این گونه عنوان کرد که بخش قابل توجهی از فعالان این عرصه به صورت هیجانی وارد شده و در این فضا ممکن است زیان هایی متوجه برخی شود.

مهم ترین خطراتی که توسط فعالان حرفه ای و افراد آشنا به دنیای رمزارزها درباره فعالیت بدون اطلاع و ناآشنا به این حوزه مطرح می شود، خطر از دست رفتن سرمایه ها، سرقت اطلاعات و منابع مالی و همچنین خرید و فروش های نادرست و در نتیجه زیان است.

در عین حال، همانگونه که عنوان می شود به دلیل ماهیت غیرقابل ردیابی و غیرمتمرکز بودن رمزارزها، ایران می تواند به عنوان یک فرصت از آن در تامین نیازهای وارداتی خود در بخش های تحت تحریم استفاده کند. علاوه بر این، تکنولوژی و تغییرات موضوعی نیست که بتوان از ورود آن به کشور جلوگیری کرد و یا جهت حرکت آن را تغییر داد، بنابراین بهترین نحوه برخورد با پدیده هایی اینگونه که امروز میلیون ها ایرانی را به خود جذب کرده است، قانونگذاری، حمایت، ایجاد شفافیت و جلوگیری از شکل گیری فعالیت های پنهانی و زیرزمینی است.

بازی هیجانی مردم با رمزارزها/ مراقب کلاهبرداران مجازی باشید

افت و خیز شدید بیت کوین

طی ماه های گذشته هر بیت کوین با رشد از ۲۰ تا ۶۰ هزار دلار رشد یافته بود و سپس با بازگشت به کانال ۳۰ هزار دلار و ایجاد حواشی پیرامون آن و توییت های ایلان ماسک در پذیرش و یا عدم پذیرش بیت کوین در خرید و فروش ها، این ارز مجازی دچار نوساناتی شده بود که در نهایت دوباره در مسیر رشد قرار گرفت و به نزدیک ۵۰ هزار دلار نیز رسید.

برخی کارشناسان پیش بینی کرده اند که پس از یک دوره فعالیت هیجانی توسط سرمایه گذاران در ارزهای مجازی، به مرور تب معاملات در این بخش تا حدی فروکش خواهد کرد و افراد به سمت رفتارهای حرفه ای و با آگاهی حرکت خواهند کرد.

طبق آمارهای موجود، سهم سرمایه گذاران و استخراج کنندگان ایرانی بیت کوین از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ با افزایش همراه بوده است. بالاترین میزان استخراج رمزارزها در دنیا مربوط به کشور چین است، با این حال این کشور هنوز موضع روشنی در قبال ارزهای مجازی نگرفته است.

آمریکا، کانادا، مالزی، قزاقستان، آلمان، روسیه و ایرلند و البته ایران از کشورهایی هستند که در این زمینه بالاترین میزان فعالیت را در استخراج رمزارزها داشته اند. طبق اعلام های اولیه ۲۱ میلیون سکه بیت کوین جهت استخراج پیش بینی شده بود که تاکنون ۱۸.۷ درصد آن یعنی بالای ۹۰ درصد استخراج شده و ۲.۳ میلیون مورد دیگر در کل جهان باقی مانده است. همچنین اعلام شده که احتمال ارائه بیت کوین های جدید قابل استخراج تا سال ۲۱۴۰ وجود نخواهد داشت.

بازی هیجانی مردم با رمزارزها/ مراقب کلاهبرداران مجازی باشید

حواشی استخراج بیت کوین و قطعی های برق

برخی کارشناسان فعال در حوزه رمزارزها معتقدند در ایران به دلیل عدم قانونگذاری، فعالیت های حوزه رمزارز به سمت اقدامات زیرزمینی سوق داده شده و این موضوع باعث دامن زدن به فعالیت های غیرشفاف در این بخش شده است. همچنین در یکسال اخیر و به ویژه در تابستان امسال، بروز خاموشی های مکرر برق در کشور و ارتباط آن با استخراج بیت کوین، حواشی فراوانی را در کشور ایجاد کرد.

وزارت نیرو در ماه های گذشته با ارائه جداول روزانه قطعی برق در سراسر کشور، بخش بزرگی از بروز خاموشی ها را به استخراج بیت کوین و لزوم برخورد با استخراج کنندگان غیرمجاز مرتبط دانست. در مقابل نیز خبر از برخی برخوردها و جمع آوری تجهیزات استخراج بیت کوین داده شد.

بازی هیجانی مردم با رمزارزها/ مراقب کلاهبرداران مجازی باشید

حال با شروع فعالیت دولت سیزدهم و وجود آمارهای میلیونی از فعالیت سرمایه گذاران در بازار ارزهای مجازی برای کسب سود و یا حفظ ارزش دارایی خود، دولت و بانک مرکزی باید در این زمینه تصمیمات روشنی را اتخاذ و اعلام کنند. مجلس نیز در این خصوص می تواند به قانونگذاری درباره فعالیت ارزهای مجازی کمک کند.

باقی ماندن شرایط غیرشفاف و مبهم درباره آینده فعالیت سرمایه گذاران در بازار ارزهای مجازی، خطرات آسیب پذیری به سرمایه گذاری ها را در این بخش وارد می کند . بنابراین دولت باید در این زمینه دست به قانونگذاری و یا دستکم روشن نمودن چارچوب های سرمایه گذاری و فعالیت در این بخش بزند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.