گزارش‌های رسمی حکایت از این دارد که با وجود گذشت ده سال از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها، رشد عجیبی در پرداخت یارانه پنهان ایجاد شده و میزان یارانه پرداختی پنهان به ۱۰۰ میلیارد دلار رسیده است.

یارانه پنهان برابر با نصف نقدینگی کشور

به گزارش کارآفرین نیوز، گزارش تفریغ بودجه سال ۱۳۹۹ نشان می‌دهد حدود ۱۶۰۳ هزار میلیارد تومان با عنوان یارانه پنهان در چند بخش به کالاهای اساسی، پنج فرآورده نقتی و سوخت هوایی، گاز طبیعی، برق و آب پرداخت شده است.

نکته جالب توجه اینجاست که ۲.۵ برابر بودجه عمومی در سال گذشته یارانه پنهان پرداخت شده است. از طرفی این میزان یارانه پنهان، ۴۶ درصد نقدینگی سال ۱۳۹۹ بوده است.

جزئیات پرداخت یارانه پنهان نشان می‌دهد که ۲۰۲ هزار و ۷۶۵ میلیارد تومان بابت کالاهای اساسی پرداخت شده است.

یارانه پنهان برابر با نصف نقدینگی کشور

همچنین عمده پرداخت یارانه کالاهای اساسی مربوط به تامین ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات ۶ قلم کالا و بخشی از واردات دارو و تجهیزات پزشکی بوده است.

از سوی دیگر، ۴۰۰ هزار و ۵۶ میلیارد تومان یارانه برای ۵ فرآورده اصلی و سوخت هوایی پرداخت شده است.

دیگر یارانه پنهان پرداختی، مربوط به گاز طبیعی با ۹۸۰ هزار و ۳۵۹ میلیارد تومان بوده که بالاترین حد پرداختی یارانه پنهان سال گذشته بوده است.

در حوزه برق ۱۲ هزار و ۱۵۰ میلیارد تومان و در بخش آب نیز ۷ هزار و ۸۵۰ میلیارد تومان یارانه از سوی دولت پرداخت شده است.

این حجم عظیمی از یارانه در شرایطی بوده که دولت با کسری سنگین بودجه روبرو است و از طرفی همواره بحث فساد و رانت موجود در پرداخت یارانه‌های پنهان نیز مطرح بوده است.

از سوی دیگر، این ارقام مربوط به سال ۱۳۹۹ بوده و با توجه‌ به گرمی هوا در ۶ ماه نخست سال جاری، مبلغ یارانه برق افزایش‌ یافته است. همچنین با توجه‌ به فرارسیدن زودتر از موعد فصل سرما، یارانه بخش گاز طبیعی نیز افزایش خواهد یافت.

یارانه پنهان برابر با نصف نقدینگی کشور

تاکید اقتصاد مقاومتی بر هدفمندی یارانه‌ها

حسین احمدزاده شهرودی، پژوهشگر اقتصاد مقاومتی در گفت‌وگو با کارآفرین نیوز، گفت: بند ۴ سیاست‌های اقتصاد مقاومتی به استفاده از ظرفیت اجرای هدفمندسازی یارانه‌ها اشاره دارد که با بهره‌گیری از آن باید در جهت افزایش تولید، اشتغال و بهره‌وری، کاهش شدت انرژی و ارتقاء شاخص‌های عدالت اجتماعی استفاده شود.

به گفته احمدزاده، متاسفانه با اینکه سیاست های اقتصاد مقاومتی سال ۹۲ ابلاغ شده و هدفمندسازی یارانه ها نیز مورد تاکید دولت‌های گذشته بوده، ولی تا به امروز این امر محقق نشده است.

وی افزود: همواره در اظهارنظر مسئولین مشاهده می‌شود که بر رویکرد فعلی انتقاد دارند و نمایندگان مجلس نیز در فصل بودجه‌ریزی تاکید فراوانی بر آن دارند، با این‌ وجود این دور باطل همواره تکرار شده و خروجی مشاهده نمی‌شود.

احمدزاده یارانه پنهان را برخلاف رویه عدالت دانست و گفت: سهمیه ماهیانه بنزین هر خودرو ۶۰ لیتر بوده که مالک هر خودرو ماهانه ۴۸۰ هزار تومان یارانه پنهان انرژی از دولت می‌گیرد. از طرفی برخی از خانوارها سه خودرو داشته که با این اوصاف این خانواده بیش از یک میلیون تومان یارانه دریافت می‌کند، در حالی‌ که بسیاری از افراد جامعه به دلیل عدم برخورداری از خودرو، حتی هزار تومان یارانه پنهان هم دریافت نمی‌کنند و این خلاف عدالت اجتماعی است.

یارانه پنهان برابر با نصف نقدینگی کشور

این پژوهشگر اقتصاد مقاومتی در ادامه گفت: موضوع اولی که دولت باید به آن توجه کند، اصلاح یارانه پرداختی به خانوارها است در واقع نیاز است که قانون جدیدی برای اصلاح الگوی قیمت‌گذاری بنزین و حامل‌های انرژی تصویب شود.

احمدزاده پیشنهاد کرد: پایگاه اطلاعات اقتصادی برای حذف دهک‌های پُردرآمد باید به‌ سرعت راه‌اندازی شود. وی در ادامه اظهار داشت: موضوع دیگر نظام مالیاتی بوده که باید در قالب اصلاح قانون مالیات مستقیم انجام شود، از طرفی باید مجموع درآمدهای هر خانوار برای اخذ مالیات یا پرداخت یارانه باید در نظر گرفته شود.

پژوهشگر اقتصاد مقاومتی میزان یارانه پنهان توزیع شده در اقتصاد را بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار عنوان کرد و گفت: بخشی از تولیدکنندگان به علت بهره‌مندی از یارانه‌های پنهان مخالف هدفمندی هستند، البته این افراد تولیدکننده واقعی نیستند.

احمدزاده در انتهای این گفتگو عنوان کرد: هدفمندسازی یارانه نیاز به یک اقدام جهادی دارد و نمایندگان مجلس و دولت نباید دور باطل دولت‌های سابق را ادامه دهند. هدفمندسازی یارانه‌های پنهان به اصلاح نظام بودجه‌ریزی مربوط بوده و انتظار از رییس‌جمهور این است که با اصلاح نظام مالی و توزیع عادلانه، منابع موجود در کشور را در اختیار همه افراد قرار دهد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 2 =