محدودیت های زنجیره تامین همچنان ادامه دارد. این در حالی است که افزایش قیمت نفت خام موجب افزایش تورم شده است.
به گزارش بانک جهانی؛ قیمت های جهانی نفت خام در سه ماهه سوم سال ۲۰۲۱ افزایشی ماند و انتظار می رود در سال ۲۰۲۲ این روند پابرجا باشد که فشارهای تورمی جهانی را ماندگار خواهد کرد.
این عوامل می تواند لیست کشورهای دارای بیشترین رشد اقتصادی را تغییر دهد و کشورهای صادرکننده نفت را به صدر جدول نزدیک تر کند.
در گزارش چشم انداز بازارهای کامودیتی تخمین زده شده قیمت حامل های انرژی که در سال ۲۰۲۱ بیش از ۸۰ درصد نسبت به سال ۲۰۲۰ افزایش داشته است، همچنان روند افزایشی خود را در شش ماه اول سال ۲۰۲۲ نیز حفظ کند، اما انتظار می رود در نیمه دوم سال ۲۰۲۲، با تسهیل در روند تامین کالا، کاهش یا ثبات قیمتی اتفاق بیفتد.
در سال ۲۰۲۱ قیمت برخی اقلام، افزایش بی سابقه ای را تجربه کرده اند. در پی بروز محدودیت های تامین و تقاضای زیاد برق، قیمت زغال سنگ و گاز طبیعی نیز افزایش چشمگیری داشته است. گرچه در گزارش بانک جهانی پیش بینی شده بهبود شرایط تامین، موجب کاهش قیمت ها در سال ۲۰۲۲ شود.
گزارش منتشره با احتساب روزهای مانده تا پایان سال، قیمت نفت خام (با محاسبه میانگین قیمت نفت خام وست تگزاس اینترمدیت (WTI)، دبی و برنت) در سال ۲۰۲۱ را ۷۰ دلار در هر بشکه ذکر کرده که افزایش ۷۰ درصدی قیمت را نشان می دهد.
در چشم انداز بانک جهانی، استفاده از نفت خام به عنوان جایگزین گاز طبیعی، افزایش تقاضای نفت را در پی خواهد داشت که می تواند تاثیر منفی بر رشد اقتصاد جهانی داشته باشد.
در سایر بازارها مانند محصولات کشاورزی و فلزات اساسی نیز که در سال ۲۰۲۱، افزایش قابل توجهی را تجربه کرده اند پیش بینی می شود در سال ۲۰۲۲ افزایش چندانی نداشته باشد. حتی می توان گفت اگر محدودیت های عرضه منابع نفتی کمرنگ تر شود انتظار می رود جهان شاهد روند کاهشی قیمت در این بازارها باشد.
در صورت تغییر روند رشد اقتصادی در دنیا و رفع مشکلات زنجیره تامین، پیش بینی می شود قیمت فلزات اساسی تا ۵ درصد کاهش یابد. با اینکه هنوز سال ۲۰۲۱ به پایان نرسیده است، افزایش قیمت فلزات اساسی تا پایان سال ۲۰۲۱ حدود ۴۸ درصد تخمین زده می شود.
قیمت محصولات کشاورزی نیز که در ۹ ماه اول سال ۲۰۲۱ حدود ۲۲ درصد رشد داشته است، انتظار می رود در صورت ثبات نسبی در بازار نفت و بهبود شرایط زنجیره تامین، قیمت ها در بازار متعادل تر شود.
جان بفز؛ تحلیل گر و اقتصاددان ارشد گروه پیش بینی بانک جهانی اعلام کرد: تولید کودهای شیمیایی نیز به دلیل افزایش قیمت گاز طبیعی و زغال سنگ کاهش یافت. عدم سهولت تامین کودهای شیمیایی و افزایش قیمت آن موجب افزایش هزینه تولید محصولات کشاورزی و غذایی در سال ۲۰۲۱ شده است.
بفز همچنین خاطرنشان ساخت: تولید برخی فلزات مانند آلومینیوم و روی به دلیل افزایش قیمت حامل های انرژی، کاهش داشته است.
در گزارش بانک جهانی آمده است: شرایط نامساعد آب و هوایی و اقلیمی در اقصی نقاط دنیا، عدم توازن در میزان آمادگی و امکانات کشورها برای بازگشت به شرایط پیش از پاندمی، سیاست های زیست محیطی دولت ها، خطرشیوع مجدد کووید - ۱۹ و گونه های جدید آن می تواند تغییراتی در تحقق یا عدم تحقق پیش بینی های ذکر شده ایجاد نماید.
نظر شما