به گزارش کارآفرین نیوز، «امروز هزینه مسکن در سبد خانوار سنگین است و در شهرهای بزرگ بیش از ۶۰ درصد و در شهرهای کوچک به میزان کمتر برآورد شده است»؛ این بخشی از صحبت های رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی در جلسه با انجمن انبوه سازان مسکن است که ۶ آذرماه برگزار شد.
وی همچنین در این جلسه یادآور شد که «تسهیلات پیش بینی شده برای مسکن در کشور حدود ۲۰ درصد از سهم تسهیلات کل کشور است و این مسئله به بانک ها ابلاغ شده و یک قانون پایدار است».
اینکه بیش از ۶۰ درصد هزینه های مسکن در سبد خانوار است، نشان دهنده اهمیت حمایت موثر دولت از خانواده ها برای تامین مسکن است، چرا که در حال حاضر به دلیل رشد نرخ تورم، از توان مردم برای خرید خانه کاسته شده و این مهم به رویایی دست نیافتنی برای آن ها تبدیل شده است.
ناکارآمدی تسهیلات مسکن بانکها
بررسی ها نشان می دهد که طی سال های گذشته و پیش از افزایش سرسام آور قیمت ها در بازار مسکن، افراد با دریافت تسهیلات بانکی می توانستند یک واحد مسکونی با متراژ کم در مناطق ارزان تر شهر خریداری کنند، اما امروزه با توجه به اینکه متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در شهری همچون تهران ۳۲ میلیون تومان برآورد شده، افراد با دریافت تسهیلات بانکی هم نمی توانند اقدام به خرید واحدی مسکونی در مناطق مختلف شهر کنند و حتی اگر آورده اولیه آن ها هم تکمیل کننده هزینه خرید خانه باشد، با توجه به مابقی هزینه های معیشتی، توان پرداخت اقساط این وام ها از مردم سلب شده است.
همین مسئله ضرورت توجه ویژه دولت به مسئله مسکن و تسهیلات آن را یادآور می شود و لازم است دولت به این منظور اقدام به حمایت ویژه از مردم کند و تسهیلات مسکن با نرخ های بسیار پایین به متقاضیان ارائه شود تا مسیر خانه دار شدن برای متقاضیان باز شود؛ از طرفی دولت از بانک ها به نحوی حمایت کند که تسهیلات مسکن بدون سودهای بالا و در عین حال کارآمد به مردم پرداخت شود.
در این باره گفتوگویی با بیت الله ستاریان، کارشناس بازار مسکن داشتیم و او در خصوص اثربخشی تسهیلات بانکی بر بازار مسکن، تصریح کرد: با توجه به اینکه سیاستگذاران، استراتژی خاصی در بخش مسکن ندارند و نگاه آنان به این بازار کوتاه مدت است، تسهیلاتی که به مسکن اختصاص داده می شود، اثرگذاری چندانی ندارد.
وی افزود: ارائه این تسهیلات در بخش مسکن زمانی می تواند اثرگذار باشد و به بهبود وضعیت آن منجر شود که با سیاستگذاری دقیق و به صورت درست انجام شود، نه اینکه تسهیلات تخصیص یافته تناسبی با قیمت ها در بازار نداشته باشند.
این کارشناس بازار مسکن خاطرنشان کرد: چندین سال است که تسهیلاتی به بخش مسکن تخصیص می یابد و با اینکه این روند ادامه دار بوده، اما اثری روی این بازار نداشته است.
هزینه ساخت مسکن در کلانشهرها و سایر مناطق
وی گفت: افزایش سقف این تسهیلات در شرایط فعلی ممکن به نظر نمی رسد، چرا که احتمال می رود یا بانک های عامل توان پرداخت آن را نداشته باشند و یا اینکه در صورت پرداخت آن از سوی بانک ها، قیمت مسکن در بازار افزایش پیدا کند.
ستاریان یادآور شد: مسکن در حال حاضر به معضلی تبدیل شده که با اقتصاد کلان درگیر است و رفع مشکلات آن هم باید در همین ساختار صورت گیرد. وی ادامه داد: برای حل معضل مسکن لازم است برنامه هایی همچون ارائه تسهیلات ویژه و استفاده از ابزارهای مالی در دستور کار سیاستگذاران این بخش قرار گیرد تا تحول مثبتی در بازار مسکن صورت گیرد.
این کارشناس بازار مسکن با اشاره به دوره سرمایه گذاری ساخت مسکن در ایران، گفت: این دوره در پروژه های کوچک ساختمان سازی معمولا بین ۲ تا ۴ سال و در پروژه های بزرگ، ممکن است بیشتر باشد. وی با اشاره به هزینه های ساخت مسکن، اظهار کرد: هزینه ساخت مسکن در کلانشهرها به طور متوسط در هر متر مربع بین ۸ تا ۱۲ میلیون تومان برآورد شده و در سایر شهرها این رقم بین ۷ تا ۸ میلیون تومان است.
یادآور می شود، مجلس شورای اسلامی در قانون بودجه ۱۴۰۰ تنها ۳۶۰ هزار میلیارد تومان را برای حوزه مسکن در نظر گرفته است.
نظر شما