به گزارش کارآفرین نیوز، دیروز سید ابراهیم رئیسی، رییس جمهور با حضور در صحن علنی مجلس شورای اسلامی به صورت نمادین لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ را تقدیم محمدباقر قالیباف؛ رییس مجلس شورای اسلامی کرد تا ماراتن بررسی و تصویب مهمترین سند اقتصادی کشور به صورت رسمی از امروز در پارلمان شروع شود.
اولین بودجه مردان اقتصادی رئیسی همانطور که قابل پیش بینی بود، انقباضی و با افزایش حداقلی هزینههای بسته شده است.
بر این اساس بودجه عمومی تنها ۷.۴ درصد رشد کرده است. از سوی دیگر درآمدهای دولت ۴۶ درصد رشده داشته، اما هزینههای جاری دولت صرفا ۵ درصد افزایش یافته است. این یعنی برنامه دولت برای سال آینده پایان دادن به چرخه تورم - کسری بودجه است.
در کنار موارد ذکر شده شاهد رشد ۴۳ درصدی بودجه عمرانی دولت هستیم. این یعنی دولت در کنار اینکه اعتقاد به بودجه انقباضی دارد، اما تمام سعی خود را هم دارد میکند که رکود بر اقتصاد ایران سایه نیاندازد.
افزایش پلکانی ۵ تا ۲۹ درصدی حقوقها
حقوق کارکنان از مهمترین مباحث معیشتی بودجه است که طبق لایحه بودجه، دولت افزایش پلکانی حقوق را برای سال آینده در دستور کار قرار داده است، به گونهای که متوسط افزایش حقوق ۱۰ درصد خواهد بود اما برای طبقات پایینتر از این رقم، حقوق بیشتر افزایش پیدا خواهد کرد که بر همین اساس، افزایش حقوق در سال آینده بین ۵ تا ۲۹درصد متغیر خواهد بود.
حداقل حقوق کارکنان برای سال بعد ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است، طوری که تاکید شده بعد از اعمال افزایشهای پیشبینی شده، نباید دریافتی کارکنان کمتر از ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان باشد.
نکته مهم آنکه دولت در لایحه پیشبینی کرده حقوق کارکنان در سال آینده تا سقف ۵ میلیون تومان در ماه معاف از مالیات خواهد بود که یعنی حداقلبگیران مالیاتی نخواهند پرداخت.
این در حالی است که در سال جاری افزایش حقوق کارکنان ۲۵ درصد بر اساس آخرین حکم کارگزینی در سال ۱۳۹۹ پیشبینی شده بود، اما مشروط بر اینکه میزان افزایش حقوق از دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان تجاوز نکند. همچنین حداقل حقوق پرداختی به کارکنان برای سال جاری، ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان پیشبینی شده بود.
در لایحه بودجه سال آینده افزایش ۲۹ درصدی حقوق حداقلبگیران مشمول قانون خدمات کشوری پیشنهاد شده است.
طبق پیش بینی های صورت گرفته در لایحه بودجه، افرادی که از متوسط حقوق کمتری میگیرند، از حقوق افرادی که از متوسط بیشتر میگیرند، بیشتر رشد خواهد کرد و فاصله حقوق کاهش مییابد.
اخبار مرتبط:
تنظیم لایحه بودجه ۱۴۰۱ مبتنی بر واقعیتها و بدون کسری
سه محور کلیدی لایحه بودجه ۱۴۰۱
دو روش جلوگیری از کسری بودجه ۱۴۰۱
رییس سازمان برنامه: تورم در سال ۱۴۰۱ مهار میشود
۴ سیاست اقتصادی دولت در ماههای آینده
افزایش ناخالص حقوق به صورت پلکانی معکوس از ۵ تا ۲۹ درصد
حداقل مبلغ مندرج در احکام کارگزینی با ۲۹ درصد رشد از ۳۵ میلیون ریال به ۴۵ میلیون ریال افزایش پیدا میکند. ۱۷۰۰ امتیاز در احکام کارگزینی تمام کارکنان اضافه میشود که معادل مبلغ ثابت ۵۳۳.۸۰۰ تومان است. ضریب ریالی با ۳ درصد رشد از ۳۰۴۸ به ۳۱۴۰ تغییر میکند. برای بازنشستگان نیز مبلغ ۵۳۳.۸۰۰ تومان ثابت و ۳درصد رشد اعمال میشود.
خداحافظی با ارز ترجیحی
دولت ارز ۴۲۰۰ تومانی برای کالاهای اساسی را در لایحه بودجه سال آینده حذف کرد و بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان برای جبران هزینه اصلاح نرخ کالاهای اساسی، دارو، خرید تضمینی گندم و یارانه نان اختصاص داد. تبصره ۱۴ مربوط به بخش هدفمندی یارانهها در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ نشان میدهد ۴۷۰ هزار میلیارد تومان منابع و مصارف برای این بخش پیشنهاد شده است.
طبق جداول هدفمندی یارانهها، دولت به منظور جبران اصلاح نرخ کالاهای اساسی، دارو، یارانه نان و خرید تضمینی گندم بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان برای جبران هزینههای این اصلاح قیمتی در نظر گرفته است. در این متن مشخص نیست دولت این ۱۰۰ هزار میلیارد تومان را به صورت نقدی به مردم پرداخت خواهد کرد یا از روشهای دیگری برای جبران هزینهها استفاده میکند، اما در مجموع ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی در لایحه بودجه سال آینده حذف شده و منابع آن برای جبران هزینه اختصاص مییابد.
همچنین از محل منابع هدفمندسازی یارانهها برای صندوق توسعه پیشرفت و عدالت ۶۶ هزار و ۶۹۰ میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.
یارانههای قبلی تغییری نمیکند
دیگر بحث مهم در لایحه بودجه ۱۴۰۱ تثبیت نرخ مربوط به یارانه نقدی (از سال ۸۹) و معیشتی (از سال ۹۸) است که مقرر شده بدون تغییر و همانند سال ۱۴۰۰ پرداخت شود، به طوری که در لایحه ۴۲ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان بابت یارانه نقدی ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی و یارانه غیرنقدی پیشبینی شده که این مبلغ طی سالهای گذشته همواره در همین حدود ثابت بوده است. برای یارانه معیشتی که بعد از افزایش قیمت بنزین پرداخت میشود ۳۱ هزار میلیارد تومان پیشبینی شده است.
البته باید توجه داشت دولت سیزدهم وعده پرداخت یارانه ۱۱۰ هزار تومانی داده که به نظر میرسد در صورت حذف بخش قابل توجهی از یارانهبگیران، دولت بتواند این دو یارانه را ادغام کرده و نسبت به پرداخت ارقام بالاتر اقدام کند.
هدف گذاری حذف یارانه ثروتمندان
یکی از مهمترین مباحث مطرحشده در لایحه مربوط به حذف یارانه ثروتمندان و توزیع منابع حاصل از آن میان اقشار کمدرآمد و ضعیف جامعه است. نکته قابل تامل آنکه طی سالهای گذشته یکی از اصلیترین وظایف دولتها، ساماندهی یارانه نقدی و حذف اقشار پُردرآمد از صف دریافت یارانه بود اما هرگز به صورت کامل اجرا نشد.
تاکید بر حذف ۳ دهک بالای درآمدی در حالی است که نگاهی به تاریخچه ورود یارانه نقدی به ادبیات اقتصادی ایران نشان میدهد از بدو تولد یارانههای نقدی تاکنون، دولتها با عناوین مختلف به دنبال غربالگری و ساماندهی یارانهبگیران بودهاند؛ چه در دولت نهم که قرار بود با خوشهبندی وضعیت یارانه پرداختی به افراد را مشخص کند و چه در دولتهای یازدهم و دوازدهم که هر سال در قالبهای مختلف، مساله حذف ثروتمندان از ردیف یارانهبگیران مطرح شد.
با این حال آنچه در عرصه عمل رخ داده، خارج از قواعد نوشته شده روی کاغذ بوده است و طی حدود ۱۰ سالی که از اجرای هدفمندی یارانهها میگذرد، به دلیل عدم ضمانت قانون، هنوز اتفاق قابل توجه و مؤثری در این حوزه رخ نداده است؛ به جز حذف ۴ میلیون نفر در سال ۹۴ که البته آن هم با اعتراض حذفشدگان همراه شد و با توجه به اعلام وزارت تعاون، یک میلیون نفر از حذفشدگان به صف دریافت یارانه نقدی بازگشتند.
مالیات از لوکس نشینها و لاکچری سوارها!
بر اساس لایحه بودجه ۱۴۰۱، واحدهای مسکونی و باغویلاهای بالای ۱۰ میلیارد تومان مشمول مالیات بر دارایی میشوند. مطابق لایحه بودجه ۱۴۰۱، مجموع ارزش انواع خودروی سواری و وانت دوکابین دارای شماره انتظامی شخصی اعم از اشخاص حقیقی (خود و فرزندان کمتر از ۱۸ سال و محجور تحت تکفل) و حقوقی بیش از ۱۰ میلیارد ریال (یک میلیارد تومان) مشمول مالیات شد.
این مالیات به گونهای است که ارزش خودرو تا مبلغ ۱۵ میلیارد ریال نسبت به مازاد ۱۰ میلیارد ریال به میزان یک درصد، تا مبلغ ۳۰ میلیارد ریال نسبت به مازاد ۱۵ میلیارد ریال به میزان ۲ درصد، تا مبلغ ۴۵ میلیارد ریال نسبت به مازاد ۳۰ میلیارد ریال به میزان ۳ درصد و نسبت به مازاد ۴۵ میلیارد ریال به میزان ۴ درصد در نظر گرفته شده است.
افزایش دو ساله سن بازنشستگی و تعویق بازنشستگی معلمان تا ۶۵ سالگی
در لایحه بودجه ۱۴۰۱ آمده است: سنوات خدمت مورد قبول برای بازنشستگی تمام مستخدمان مرد و زن دارای حداقل مدرک کارشناسی معتبر در تمام صندوقهای بازنشستگی اعم از کشوری، لشکری، سازمان تامیناجتماعی دو سال افزایش مییابد. حداقل و حداکثر سن بازنشستگی تمام مستخدمان مرد و زن به هر میزان سابقه خدمت در صندوق سازمان تامیناجتماعی دو سال افزایش مییابد. محاسبه حقوق بازنشستگی در تمام صندوقهای بازنشستگی اعم از کشوری، لشکری، سازمان تامیناجتماعی، بر اساس متوسط حقوق ۳ سال آخر زمان اشتغال خواهد بود. همچنین در بودجه سال ۱۴۰۱، وزارت آموزشوپرورش مجاز است با سازوکارهای تشویقی و از طریق مدارس سراسر کشور کتب درسی مستعمل، دفترچه و مجلات مصرفی در پایان هر سال تحصیلی را جمعآوری و نسبت به فروش آنها اقدام کند. وزارت آموزشوپرورش مجاز است بازنشستگی معلمان دارای مدرک تحصیلی کارشناسی و بالاتر را تا سن ۶۵ سالگی و در صورت رضایت معلمان به تعویق بیندازد.
نظر شما