به گزارش کارآفرین نیوز؛ در حالی که مرجوع شدن فلفل ایران از روسیه، برخی نگرانی ها را ایجاد کرده بود، در خبرها آمد که کیوی ایران نیز از هند برگشت خورده است. این اتفاقات باعث شد که پرسش های زیادی در مورد دلایل مرجوع شدن محصولات صادراتی ایران مطرح شود، اما همه این پرسش ها بدون پاسخ ماندند و سازمان حفظ نباتات کشور که مسئولیت مستقیم دارد سکوت کرد و هیچگونه توضیحی در این خصوص ارائه نکرد تا اینکه رسانه ها نامه وزارت کشاورزی هند را منتشر کردند.
در نامه وزارت کشاورزی هند خطاب به سازمان حفظ نباتات ایران آمده است که مشاهده "مکرر" شپشک در ۱۵ محموله کیوی باعث شده این کشور واردات این محصول از ایران را موقتا مسدود نماید. مسئولان کشاورزی هند وجود شپشک در کیوی را مغایر با استانداردها دانسته و بر تکرار این اتفاق تاکید کرده و گفته اند که بارها وجود آفت قرنطینه ای شپشک سفید و غیر قرنطینهای شپشک قرمز در محموله های کیوی وارداتی از ایران مشاهده شده و وجود چنین آفت در محموله ها تهدیدی بر امنیت زیستی کشور هند به حساب میآید و طبق مقررات این کشور باید برخورد شود.
به غیر از اینکه محموله جدید ایران مرجوع شده است، پرسشی بر پرسش های قبلی اضافه شد که با وجود سابقه چنین اتفاقی، چرا سازمان حفظ نباتات ایران هنوز نتوانسته مانع آن شود؟
آن ۱۵ محموله و ۲۴ محموله
هند در ادامه نامه خود آوده است: در نامه های قبلی و از آوریل ۲۰۱۹ تاکنون در ۱۳ محموله آفت قرنطینهای شپشک سفید و در دو محموله آفت غیر قرنطینه ای شپشک قرمز مشاهده شد، اما درباره علت های آن پاسخی از ایران دریافت نکرده ایم؛ علاوه بر این از اکتبر ۲۰۲۱ تاکنون هند در ۲۴ محموله کیوی ایران آفت های قرنطینه ای و غیر قرنطینه ای مشاهده کرده است.
اگر مبنا را بر صحت این نامه بگذاریم، بی تفاوتی سازمان حفظ نباتات ایران در مقطع مورد اشاره نسبت به صادرات محصولات کشاورزی ایران و کم کاری در راستای بهبود معیشت کشاورزان، بسیار عجیب به نظر می رسد تا بیش از پیش مشخص شود که خیلی از موضوعات، اصلا ارتباطی با تحریم ها نداشته و مشکل از تصمیمات مدیریتی بوده است.
اگرچه هند خواستار تجدیدنظر در «ارزیابی های احتمال ریسک» شده و واردات کیوی از ایران را معلق نموده، اما یقینا این موضوع بیش از آنکه برای هند اهمیت داشته باشد باید برای ما اهمیت داشته باشد که نه تنها درآمد صادراتی کشاورزان کاهش می یابد و بازار محصولات ایران توسط رقبا پر خواهد شد بلکه اعتبار کشاورزی ایران خدشه دار شده است.
منتظر ما نمیمانند
پیش از این، دکتر رضا ارجمندی رییس اسبق سازمان حفظ نباتات کشور در گفتگو با خبرنگار کارآفرین نیوز استانداردها را امری بین المللی عنوان کرده و تاکید کرده بود: ما مانند هر کشور دیگری به صادرات و واردات نیاز داریم و در مورد مرجوع شدن محصولات صادر شده ایران، دستگاه های مسئول باید جوابگو باشند و گزارش مبسوطی را ارائه بدهند.
این کارشناس ارشد حوزه کشاورزی، مسئولیت صادرات محصولات سالم را معطوف به وزارت جهاد کشاورزی و وزارت بهداشت عنوان نموده و گفت: بازار دیگر کشورها منتظر ما و تصمیمات ما نمی ماند و رقبای ما جای ما را می گیرند آن وقت دیگر کنار زدن همین رقبا کار سخت تری است، در حالی که ما برای رونق کشاورزی به صادرات نیاز داریم.
نظر شما