به گزارش کارآفرین نیوز، اول هفته جاری که رئیسجمهور که برای دفاع از لایحه بودجه ۱۴۰۱ در مجلس شورای اسلامی حاضر شده بود در سخنان خود اعلام کرد: زمانی که کار را که در دولت سیزدهم آغاز کردیم از ۱۸ میلیارد دلاری که در بودجه پیشبینی کرده بودیم، چیزی باقی نمانده بود، یعنی در نیمه دوم سال مبلغی برای تخصیص ارز ترجیحی باقی نمانده بود. اگر دولت میخواست به قانون عمل کند باید ارز ترجیحی را بدون جبران حذف میکرد، اما خط قرمز ما سفره و معیشت مردم بوده و هست.
آیتالله سید ابراهیم رئیسی در ادامه گفت: نمیتوانستیم به اقتصاد کشور و بازار و زندگی مردم شوک وارد کنیم، موضوع را در جلسات کارشناسی بررسی کردیم و مقرر شد در چند ماه آتی ارز ترجیحی ادامه پیدا کند و بعد برای جبرانش تمهیداتی اندیشیده شود. بحثها و نظراتی مطرح شد و شورایعالی هماهنگی اقتصادی برای این اقدام هم نظر شدند.
رئیسی ادامه داد: بر این اساس مقرر شد اولاً ارز ترجیحی برای چند ماه آتی ادامه پیدا کند تا شرایط عادی شود. دوماً حذف ارز ترجیحی بدون جبران برای مردم به ویژه خانوادههای نیازمند کار درستی نیست، حتماً باید این جبران صورت گیرد؛ لذا در این لایحه هر دو نکته رعایت شد و لایحه تقدیم مجلس شد.
رئیسجمهور در ادامه تصریح کرد: باور داریم که اگر ارز ترجیحی قطع شود حتماً باید برای جبران آن برای زندگی مردم به ویژه نیازمندان فکر جدی کرد. امکان ندارد بدون فکر برای سفره مردم و نیازمندان ارز ترجیحی حذف شود. در این راستا سازمان برنامهوبودجه با نمایندگان و برخی صاحبنظران هم جلساتی داشت تا همفکری و همراهی در این رابطه شود و مجلس و دولت با هم بتوانند مسائل و مشکلات را حل کنند.
دو روی سکه ارز ترجیحی
در این خصوص فرشاد پرویزیان؛ کارشناس و تحلیلگر مسائل اقتصادی در گفت و گو با کارآفرین نیوز، گفت: بنده با هرگونه ارز چندنرخی و نظام چندنرخی مخالف هستم و اعتقاد دارم تخصیص اینگونه ارز منشاء فساد و رانت خواهد بود، با این وجود در شرایط فعلی کشور که تورم بیش از ۴۰ درصد است، حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی منجر به فاجعه اقتصادی خواهد شد.
وی ادامه داد: باید تمامی جوانب سنجیده شود و سپس به شرط حمایت از گروههای کمدرآمد و اصلاح سیاستهای مالی و در یک بازده زمانی ارز ترجیحی حذف شود.
به گفته پرویزیان، در صورتی که یکباره این ارز حذف شود قیمت کالاهای مشمول ارز ۴۲۰۰ تومانی چندین برابر خواهد شد.
نظام پرداخت یارانه هوشمند نیست
این تحلیل گر مسائل اقتصادی نظام پرداخت یارانه غیرهوشمند و ارز تخصیصی به یارانه را دو مشکل اصلی در مسیر دولت عنوان کرد و گفت: متاسفانه در کشور نظام پرداخت یارانه هوشمند نبوده و تمامی دولتها فقط به دنبال پرداخت همین مسیر بودهاند و راهحل در جهت هوشمندسازی یارانه اتخاذ نکردهاند.
پرویزیان در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: نکته دیگری که باید در نظر گرفته شود این است که مسئولینی که اعلام میکنند با حذف ارز ترجیحی یارانه افزایش پیدا میکند در خصوص تامین مالی مابهالتفاوت آن راهکاری ذکر نکردهاند.
تحلیل گر مسائل اقتصاد سه راهکار تامین مابهالتفاوت یارانهها را عنوان کرد و گفت: در واقع یا باید مالیات افزایش پیدا کند که در شرایط فعلی کشور که تولید کمرمق بوده و این امکان محیا نیست. از سوی دیگر امکان چاپ پول به دلیل نقدینگی وحشتناک نیز محیا نیست. راهکار دیگر فروش نفت بوده که اگر این امکان فراهم بود، در حال حاضر بدون هیچ ممکنی یارانهها افزایش پیدا میکرد.
پرویزیان در انتها گفت: به طور کلی از آنجایی که منشاء پرداخت یارانه به نیازمند مشخص نیست، این امر خود انتظارات تورمی ایجاد میکند. طرحی که داده شده روی کاغذ بسیار عالی است، ولی در عمل باید خیلی از موارد در نظر گرفته شود.
نظر شما