به گزارش کارآفرین نیوز، دادههای آماری کشور نشان میدهد که میانگین نرخ تورم کشور در دههای اخیر همواره دورقمی بوده و میانگین تورم کشور در سالهای پس از انقلاب بیش از ۲۰ درصد است.
در حال حاضر، نیز بر اساس گزارش مرکز آمار کشور، نرخ تورم سالانه آذرماه ۱۴۰۰ برای خانوارهای کشور به ۴۳، ۴ درصد رسیده که حکایت از تورم بالای کشور دارد. البته نرخ تورم در شهریورماه سال جاری، به ۴۵.۸ درصد نیز رسیده بود که پس از آن روند نزولی خود را آغاز کرد.
با وجود اینکه نرخ تورم در ماههای اخیر روند نزولی را طی میکند اما همچنان نرخ تورم بالا بوده و دهکهای پایین جامعه، به سبب تورم بالا، با مشکلات اقتصادی مواجهاند. اما چرا تورم ایران بالا است؟
سه عامل تورم کشور
آلبرت بغزیان در گفتوگو با کارآفرین نیوز، دلیل عمده تورم کشور در دهه اخیر را افزایش نرخ ارز عنوان کرد و گفت: با افزایش نرخ ارز قیمت تمام شده محصولات تولید داخلی و محصولات وارداتی نظیر نهادههای دام افزایش پیدا میکند.
تحلیل گر مسائل اقتصادی تحریمها عامل دیگر تورم کشور دانست و گفت: تحریمها باعث شده درآمدهای نفتی کشور کاهش پیدا کند و بخش عمدهای نفت کشور بهصورت تهاتر به فروش برسد.
وی ادامه داد: از سوی دیگر هزینه فروش نفت نیز به دلیل تحریمها بالا بوده و بهمنظور دورزدن تحریمها نیاز است هزینههایی صورت گیرد.
به گفته بغزیان، تحریم را عامل اصلی افزایش نرخ ارز و به طبع آن عامل افزایش تورم در کشور است. وی افزود: در نتیجه تحریم، هزینههای تمام شده تولید بالا رفته و تولدی کننده قیمتها را افزایش میدهد و در نهایت دهکهای پایین جامعه برای خرید محصولات با مشکل مواجه میشوند.
این استاد دانشگاه سوءاستفاده و عدم نظارت را عامل دیگر افزایش تورم کشور عنوان کرد و گفت: به دلیل محدودیتهای ارزی، در سایه عدم نظارت برخی از افراد سوءاستفاده کرده و محصولات مختلف را احتکار میکنند یا به بهانه افزایش نرخ ارز قیمت آن محصول را افزایش میدهند، در حالی که پس از کاهش نرخ ارز، حاضر به کاهش قیمت نیستند.
بغزیان در ادامه اظهار داشت: با اینکه تورم کشور قدیمی است و از دهههای پیش همواره نرخ بالایی داشته است، اما در دورهای شاهد تکرقمی شدن نرخ تورم و ثبات در نرخ ارز بودهایم در نتیجه نمیتوان گفت عامل تورم کشور کاملاً به ساختار اقتصادی کشور مربوط میشود.
تحلیلگر مسائل اقتصادی در ادامه در خصوص راهکار مهار تورم گفت: نباید بهگونهای باشد که دولت فقط به حل ساختار اقتصادی به منظور حل مشکل تورم بپردازد و راهکارهای کوتاهمدت را نادیده بگیرد.
وی ادامه داد: به طور مثال همین عدم توجه به راهکارهای کوتاهمدت سبب شد در دوران کرونا که در تمامی دنیا شاهد کاهش قیمتها بودیم در ایران افزایش قیمت رخ دهد.
بغزیان نظارت را عامل مهمی برای کنترل تورم عنوان کرد و گفت: سازمان حمایت بازرسی کشور نظارت صحیح بر روی قیمتها نداشتهاند و با هر تکان اقتصادی شاهد رشد قیمتها بودهایم درصورتیکه با نظارت و کنترل صحیح این مشکل قابلحل بود.
به عقیده این استاد دانشگاه، حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی تورمزا خواهد بود. وی افزود: ارز ترجیحی که جهت ثبات قیمتها تخصیصدادهشده بود به دلیل عدم نظارت کارایی خود را از دست داد و مسئولین نیز اعلام میکنند این ارز رانتزا بوده است و ما به دنبال عدالت هستیم.
بغزیان ادامه داد: در حالی که این ارز بهخودیخود تورمزا و رانتزا نبوده و عدم نظارت سبب این مشکلات شده است و حذف آن در شرایط فعلی انتظارت تورمی را بالا خواهد برد.
تحلیل گر مسائل اقتصادی در انتها گفت: برای کنترل تورم بانک مرکزی باید از تجربه کشورهای دیگر نظیر ارمنستان و امارات برای کنترل نرخ ارز بهره برده و با ثبات اقتصادی، پیشبینی را برای تولیدکننده فراهم سازد، از سوی دیگر باید منابع مالی به سمت تولید هدایت شود، تا با افزایش تولید شاهد کاهش قیمتها در بازار باشیم.
نظر شما