تحلیل‌گر مسائل اقتصادی، حذف دلار از اقتصاد ایران را غیرممکن دانست و گفت مبادلات تجاری ایران با ارزهای دیگری صورت می‌گیرد، با این‌ وجود خود آن ارزها با ضریبی از دلار قیمت‌گذاری شده که هزینه اضافی به کشور تحمیل می‌نمایند.

حذف دلار از اقتصاد ایران ممکن است؟

به گزارش کارآفرین نیوز، حدود ۳ سال است که ثبت سفارش با دلار ممنوع بوده و بر اساس قوانین تجارت کشور، ارزهای دیگر نظیر یورو، یوآن و درهم جهت ثبت سفارش انجام مورد استفاده قرار می گیرند. با این‌ وجود، تاثیر افزایش نرخ دلار بر اقتصاد کشور کاملاً واضح و مشخص است.

از سوی دیگر سید رضا فاطمی امین؛ وزیر صمت و سید احسان خاندوزی؛ وزیر امور اقتصاد و دارایی اعتقاد دارند که دلار باید به طور کامل از مبادلات تجاری ایران حذف شود.

فاطمی امین در این‌ خصوص گفت: «ما با دست خودمان اقدام به دلاری کردن اقتصاد کرده‌ایم و یکی از راهکارهای اقتصادی دولت رئیسی برای خروج از فضای شرطی اقتصاد، عدم دلاریزه کردن اقتصاد کشور است»

دلار

دلار با ارزش‌ترین واحد پولی دنیا نیست و در عین‌ حال در سال‌های اخیر یورو سهم قابل‌توجهی از اقتصاد بین‌الملل را داشته است، با این‌ وجود هنوز جهان تحت سلطه دلار بوده و بیش از ۶۵ درصد مبادلات جهانی با این ارز صورت می‌گیرد.

اما چرا امکان حذف دلار از اقتصاد دنیا و به‌تبع آن ایران فراهم نیست؟

دلار در ظاهر یورو و یوان

مسعود دانشمند، کارشناس و تحلیل‌گر مسائل اقتصادی در گفت‌وگو با کارآفرین نیوز، در این‌ خصوص گفت: خیلی از کشورها به دنبال کاهش سهم دلار از حجم اقتصاد خود بوده‌اند، با این‌ وجود در عمل توفیقی نداشته‌اند. در واقع از آنجایی‌ که سهم دلار از اقتصاد جهان بیش از ۶۵ درصد است، انجام چنین کاری به‌ راحتی میسر نخواهد بود.

مسعود دانشمند

وی ادامه داد: سهم کشور ما از اقتصاد دنیا ۰.۲۵ درصد است و مبادلات ما با دلار صورت می‌گیرد. در واقع ما برای خرید گندم، شکر، ذرت و هر محصول دیگر نیازمند دلار هستیم. از سوی دیگر در قبال فروش نفت نیز دلار دریافت می‌نماییم.

دانشمند در واکنش به صحبت‌هایی مبنی بر تجارت با یورو یا یوان گفت: برخی اعلام می‌نمایند واحد مبادلات ما یورو یا سایر ارزها بوده که این امر صحیح نیست. در واقع ما یورو را با ضریبی از دلار تبدیل می‌نماییم.

وی افزود: در واقع حتی اگر شما بخواهید با ارز دیگری مبادلات خود را صورت دهید در ابتدا باید دلار دریافتی از فروش نفت را تبدیل به یورو نمایید که این عمل هزینه ای را در بر خواهد داشت. از سوی دیگر برای خرید محصولات نیز باید یورو را تبدیل به دلار کرد که خود این عمل نیز هزینه دیگر را تحمیل می‌سازد و در شرایط فعلی امکان جایگزینی ارزهای دیگر فراهم نیست.

این تحلیل‌گر مسائل اقتصادی، بورس فلزات و گندم را نمونه بازارهایی دانست که تاثیر دلار بر آن انکار ناپذیر است. وی گفت: مبادلات فلزات لندن یا بورس گندم جهانی که در لندن قرار دارد با دلار خرید و فروش صورت می‌گیرد که نشان از ارزش بالای این ارز در مبادلات جهانی دارد.

این کارشناس اقتصادی کشورها نظیر چین، برزیل و روسیه را از جمله کشورهایی دانست که به دنبال کاهش اثر دلار بر اقتصاد خود بوده‌اند. وی ادامه داد: در این کشورها به‌ صورت محدود کارهایی صورت‌ گرفته است، اما باز تاثیر بسیار بالایی مشاهده نشد.

به گفته دانشمند، پس از پایان جنگ ویتنام برخی از کشورها نظیر ژاپن و اتحادیه اروپا به دنبال جایگزین ارزی به‌ جای دلار بودند که پس از مدتی شکست خوردند. وی ادامه داد: با این اوصاف برای اقتصاد ما که سهم ناچیز از اقتصاد دنیا را دارد، حذف دلار امکان‌پذیر نبوده است.

تحلیل گر مسائل اقتصادی در پاسخ به سوال خبرنگار کارآفرین نیوز مبنی بر بهره‌گیری از چین به‌منظور حذف دلار گفت: حجم مبادلات ایران با چین ۲۰ میلیارد دلار است، با این‌ وجود چین به دنبال دریافت دلار از ایران است. در واقع از آنجایی‌ که سهم مبادلات آمریکا از چین ۴۰۰ میلیارد دلار بوده و ایالات متحده خرید و فروش خود را با دلار انجام می‌دهد، چین نیز به دنبال تامین دلار از سایر کشورها است.

دانشمند تنها راه عملیاتی کاهش قدرت دلار را اقتصادهای قدرتمند جهان عنوان کرد و گفت: به طور مثال در پیمان شانگهای که ایران نیز حضور دارد، در صورتی‌ که این پیمان بتواند ۴۰ درصد از اقتصاد دنیا را به دست گیرد و در عین‌ حال اتحادیه اروپا را با خود همراه سازد، در آن صورت می‌توان انتظار داشت ارز دیگری جایگزین دلار شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 2 =