به گزارش کارآفرین نیوز، بلاکچین را میتوان برترین تکنولوژی زمان حال عنوان کرد که انقلابی عظیم در زندگی ایجاد کرده است. مفهوم بلاکچین بهنوعی از سال ۱۹۷۶ مطرح شد در آن مقطع ایده اصلی بلاکچین بر تمرکززدایی از ذخیره اطلاعات مربوط بود.
با این وجود، تا سال ۱۹۹۰ فعالیت خاصی در این زمینه صورت نگرفت و در سال ۱۹۹۰ اولین مقاله تخصصی این حوزه منتشر شد. بیتردید این مقاله آغاز عصر بلاکچین مربوط میشود.
با وجود اینکه این مقاله در اواخر قرن بیستم منتشر شد اما تا سال ۲۰۰۹ به طور عملی کاربردی از بلاکچین مشاهده نشد.
سرانجام در سال ۲۰۰۹ شخص یا گروه به نام ساتوشی ناکاموتو به شکل عملی از بلاکچین بهره برد. ساتوشی ناکاموتو در این سال برای خلق بیتکوین از بلاکچین بهره برد.
در حال حاضر این مفهوم بسیار پیچیده به شکل عجیبی در سرتاسر جهان به گوش میرسد. اما بلاکچین چیست؟
بلاکچین نوعی سیستم ثبت اطلاعات و گزارش محسوب میشود با این تفاوت که اطلاعات ذخیره میان همه اعضا به اشتراک گذاشته میشود. از طرف دیگر به دلیل رمزنگاری صورتگرفته، هک دادهها به صفر رسیده است.
شاید بتوان مفهوم بلاکچین را با بررسی واژههای ترکیبی آن پی برد. بلوک + زنجیره. با این اوصاف بلاکچین را باید زنجیرهای از بلاکها عنوان کرد. در هر بلاک دادههای مختلفی ثبت میشود که این داده میتواند اطلاعات مربوط به یک سازمان یا تراکنشهای بانکی باشد.
پس از اینکه در بلاک اطلاعات ثبت شد، این بلاکها بهصورت زنجیره به یکدیگر مرتبط شده و بلاکچین شکل میگیرد.
از طرفی بلاکچین کاملاً شفاف است. درواقع بهمانند ایمیل که یک آدرس مشخص دارد، در بلاکچین نیز هر کاربر دارای یک نام مستعار است. بااینوجود این نام کاملاً مخفی بوده و در معاملات صورتگرفته، کاربر همچنان ناشناخته است.
از سوی دیگر معاملات صورتگرفته در بستر بلاکچین غیرقابلبرگشت بوده و پس از انجام خرید یا فروش، تغییر آن غیرممکن است.
نکته دیگر به تغییر دادهها در این بستر بوده که عملاً غیرممکن است. به بیان دیگر بلاکچین از هشهایی تشکیل شده که بهمانند اثر انگشت عمل میکند و همواره منحصربهفرد است. تغییر در هش یک بلاک بهمنظور عدم کارایی بلاک قبلی است.
آسانی مدیریت دادهها، کاهش هزینه مدیریت و گزارشگیری از تراکنشهای مالی، امنیت بالا و ... از دیگر مزایای بلاکچین است.
این فناوری کاربردهای فراوانی دارد که ارزهای دیجیتالی مهمترین و موفقترین کاربرد آن محسوب میشود.
از آنجایی که در بلاکچین اطلاعات در بلاکهایی بهصورت زنجیروار به یکدیگر متصل میشوند، لذا هر کجا نیاز به فضایی جهت ذخیره داده باشد، میتوان از آن بهره برد.
انتخابات الکترونیکی، هویتسنجی، زنجیره تأمین و حملونقل در سازمانها و شرکتها، قرارداد هوشمند و ... از دیگر کاربردهای بلاکچین بوده که امروزه به شکل وسیعی از آن استفاده میشود.
موارد گفته شد فقط بخشی از کاربردهای بلاکچین است، بااینوجود هر جا که پایگاهداده یا سیستمی برای اشتراک داده نیاز باشد، میتوان از آن بهره برد.
از سوی دیگر با سرمایه گذای در ارزهای دیجیتالی، ساخت اپلیکشین بر پایه بلاک چین و ارائه خدمات بر پایه این بستر می توان درآمدهایی کلانی را کسب کرد. البته هر کدام از این سه دسته نیازمند اطلاعات و دانش بالایی دارد و بدون تخصص در این حوزه کسب درامد ممکن نیست.
نظر شما