استارتاپ هوش مصنوعی درابات (Dorabot) در سال ۲۰۱۴ در گوانگ دانگ در استان شنژن چین تاسیس شد. اسپنسر دِنگ (Spencer Deng)؛ هم بنیانگذار این استارتاپ، هدف اولیه درابات را ایجاد سرعت و دقتی فراتر از اتوماسیون های تعریف شده موجود بیان می کند.
اسپنسر که خود از سنین نوجوانی، در شرکت پست اکسپرس EMS کار می کرد و نحوه تفکیک و چیدمان بسته های پستی را از نزدیک می دید، همیشه در این اندیشه بوده است که چگونه می توان سختی این کار جسمی تکراری را از دوش افراد برداشت. با این هدف، او در شرکت هایی که در زمینه هوش مصنوعی فعالیت می کردند مشغول به کار شد.
این کارآفرین ۳۰ ساله پیش از تاسیس این استارتاپ، در بسیاری از شرکت های حوزه هوش مصنوعی فعالیت کرده و تسلط کاملی به طراحی ماشین ها و ربات های خودران هوشمند دارد.
دُرابات (Dorabot)، با طراحی بازوی رباتیک خودران به نام دُراسورتر (DoraSorter) که از فناوری هوش مصنوعی (AI) و یادگیری عمیق (DL) بهره می برند به کمک صنعت پُست و لجستیک تجاری آمده و در صدد هوشمندسازی کامل صنعت لجستیک و کاهش هزینه های این صنعت است.
دُرا سورتر به دلیل تجهیز به بارکد خوان می تواند محموله هایی که مقصد یکسان دارند را در کنار هم قرار دهد و روند تفکیک محموله ها را بر اساس مقصد و در نتیجه تحویل کالا بسیار تسریع کند و در کمتر از یک دقیقه، بیش از ۱۰۰ محموله به مقصد واحد را تفکیک کند و بدون هدررفت مکانی و فضایی، آن ها را به گونه ای در کنار هم قرار دهد که فضایی در بین بسته ها نباشد و حجم کمتری اِشغال کنند.
این ربات ها که برای نخستین بار در فضای ۵ هزار و ۲۰۰ متر مربعی بخش سورتینگ گمرک بندر گوانگژو مورد استفاده قرار گرفته اند حالا با گسترش حضور خود در سیستم لجستیکی، می توانند کمبود نیروی انسانی ماهر را در بخش لجستیک تجاری و توزیع محموله ها جبران نمایند.
حجم محموله های ارسالی از چین به عنوان یکی از برترین اقتصادهای دنیا به ویژه در دوران پاندمی و رونق تجارت الکترونیک به حدی افزایش یافته است که پیش بینی می شود تا سال ۲۰۲۵ میلادی به حدود ۳ هزار و پانصد میلیارد دلار برسد. به تبع این رونق، حجم محموله های ارسالی به سراسر دنیا نیز افزایش چشمگیری خواهد داشت و کادر لجستیکی پُرشماری می طلبد.
با افزایش حجم کار، احتمال خطا نیز بالا می رود اما ربات های دراسورتر به پشتوانه فناوری هوش مصنوعی می توانند میزان خطای احتمالی نیروی انسانی را نیز کاهش دهند و بر کیفیت عملیات انجام شده بیافزایند.
همچنین آموزش نحوه چیدمان محموله ها یا حتی پالت ها در کانتینر به نیروی کار فعال در این صنعت، بسیار زمان بَر است و گاهی به نتیجه مطلوب ختم نمی شود. اما این ربات ها می توانند با سرعت و دقت در چیدمان محموله ها، صرفه جویی زمانی و مکانی بسیاری را به ارمغان آورند.
به گزارش موسسه تحقیقاتی مکینزی، تا سال ۲۰۲۵ میلادی بیش از ۴ میلیون ربات در بیش از ۵۰ هزار انبار کارخانه ها و صنایع راه اندازی خواهد شد. بر اساس گزارش مکینزی، پیش بینی می شود ارزش بازار جهانی صنعت اتوماسیون و ربات های بخش لجستیک تجاری از ۵۱ میلیارد دلار فراتر رود.
اولین مشتری این استارتاپ را می توان بهترین و مهم ترین مشتری آن دانست. فِدکس اکسپرس (Fedex Express)؛ بزرگترین شرکت هواپیمایی حمل بار جهان است که حمل محموله های پستی را روزانه از ۱۲ فرودگاه مرکزی به حدود ۴۰۰ مقصد در سراسر دنیا تحویل می دهد.
بنابراین با توجه به حجم بالای محموله ها در سراسر دنیا، دقت و سرعت در فرایند تحویل در مقصد می تواند از مهمترین عوامل کیفیت بخشی به سیستم لجستیک محسوب شود.
پیش تر درابات، ربات های کوچکتری برای شرکت DHL طراحی کرده بود که این شرکت در میامی، سنگاپور و سئول از آن استفاده می کند و با سفارش ربات های جدید، در حال گسترش نفوذ هوش مصنوعی در حوزه کاری خود می باشد. اما ربات طراحی شده درابات برای گمرک، حجم محموله های بیشتری را در مدتی بسیار کوتاه تفکیک و چیدمان می کند.
با هوشمندسازی سیستم لجستیکی، پیش بینی می شود اخلال و تأخیرهای احتمالی موجود در فرایند تحویل کالا هم برطرف شود.
نظر شما