تاثیر هوش مصنوعی در حوزه انرژی به حدی بوده که تولید انرژی در جهان بدون هوش مصنوعی امکان ندارد، با این وجود بزرگترین نقطه ضعف آن یعنی امنیت همچنان خودنمایی می‌کند.

تولید انرژی جهان با هوش مصنوعی

به گزارش کارآفرین نیوز، تحول در همه عرصه‌ها اولویت محسوب می‌شود و شرکت‌های حاضر در حوزه انرژی نیز از این قاعده مستثنی نیستند.

آنچه مشخص است شرکت‌های که به دنبال تحول در حوزه انرژی هستند نیاز است با بهره‌گیری از ظرفیت‌های هوش مصنوعی و یادگیری می‌گیری این امکان را برای خود فراهم می‌آورند.

در حوزه انرژی شرکت‌هایی که در زمینه برق، شبکه‌های هوشمند، گرما و حمل‌ و نقل مشغول به فعالیت هستند، بیشتر تحت‌ تاثیر هوش مصنوعی هستند. شاید بتوان گفت دیجیتالی شدن بخش انرژی یکی از دستاوردهای به‌ کارگیری هوش مصنوعی در حوزه انرژی است. اما هوش مصنوعی تاثیرات شگرف دیگری نیز در این حوزه داشته است.

انرژی و هوش مصنوعی

پایداری خطوط انتقال برق یکی از مهم‌ترین نیازهای صنعت برق است و در صورت عدم پایداری مشکلات فراوانی به همراه خواهد داشت.

در سال‌های اخیر به دلیل افزایش جمعیت میزان انرژی موردنیاز برای صنعت برق روبه‌رشد بوده و برای تامین انرژی نیروگاه‌های متعددی ساخته شده است، همین امر مدیریت و حفظ تعادل شبکه را دشوار کرده است.

با بهره‌گیری از هوش مصنوعی، داده در مدت‌ زمان کمتری پردازش می‌شود، از سوی دیگر تحلیل داده‌های بخش تولید، ذخیره‌سازی و مصرف بهینه نیز با هوش مصنوعی به‌ سهولت انجام می‌شود.

از سوی دیگر هوش مصنوعی ناهنجاری‌های موجود در مسیر تولید، مصرف و انتقال را به‌ راحتی شناسایی و راهکارهای حل این ناهنجاری را نیز اعلام می‌کند.

از سوی دیگر با هوش مصنوعی امکان پیش‌بینی میزان مصرف، شرایط آب‌ و هوایی و ... محیا شده است و همین پیش‌بینی موجب پایداری شبکه و در عین‌ حال ایمن شدن شبکه انتقال برق شده است.

نکته دیگری به موضوع تجارت برق مربوط می‌شود، در واقع بررسی و تحلیل بدون ابزارهای هوش مصنوعی مشکل بوده و آنلاین بودن کاربر نیز محیا نیست. در نتیجه نظارت خودکار هوش مصنوعی شرایط عالی در این مسیر ایجاد می‌کند.

سیستم هوشمند انرژی شرایطی را محیا می‌سازد که دمای خانه و میزان نور در شرایط عادی قرار گیرد و از اتلاف و اسراف انرژی جلوگیری شود. از سوی دیگر کنترل‌های هوشمند نیز در حال گسترش هستند که همین مسئله شرایطی را فراهم کرده است که از راه دور دمای خانه را تنظیم کرد یا با خاموش نمودن وسایل برقی بدون استفاده، از هدررفت انرژی جلوگیری شود.

نکته دیگری که باید گفت به کنتورهای هوشمند انرژی مربوط می‌شود که میزان مصرف انرژی را در ساعت‌های مختلف نشان می‌دهند، البته نسل جدید این کنتورهای، میزان انرژی مصرف هر واحد را به‌ صورت آنلاین در سامانه ثبت می‌کنند که همین امر سبب حذف کاربر خواهد شد. در واقع منجر به کاهش هزینه استخدام نیروهای متعدد می‌شود.

از طرف دیگر بهره گیری از ربات ها در حوزه انرژی در حال افزایش است، به دلیل حساسیت این صنعت و ریسک بالا، ربات ها قادر هستند، عملکرد فوق العاده بهتری نسبت به انسان داشته باشند.

در حوزه نفت و گاز، نیز هوش مصنوعی تاثیرگذار بوده به‌ گونه‌ای که فرایندهای مربوط به استخراج نفت با سهولت بیشتری انجام می‌شود. علاوه بر این تاثیر هوش مصنوعی در فرایندهای تبدیل بسیار مثبت بوده به‌ گونه‌ای که با بهره‌گیری از آن تحقیقات جامع‌ترین در زمینه کاهش آلایندگی سوخت‌ها انجام شده است.

انرژی و هوش مصنوعی

همچنین بهره گیری از هوش مصنوعی سبب شده است که فرآیندهای تولید انرژی هسته‌ای ارزان‌تر و ساده‌تر انجام شود درواقع با بهره گیری از یادگیری تقویتی عمیق، راکتور های هسته ای کارآمدتر طراحی می شود.

نکته دیگری که باید گفت این است که با وجود مزایای فوق‌العاده هوش مصنوعی در حوزه انرژی اما بزرگ‌ترین ضعف آن یعنی امنیت در این صنعت خودنمایی می‌کند.

گزارش‌های متعدد در سطح جهان حکایت از حملات سایبری به بخش‌های انرژی است که در کشور ما نیز حمله به سیستم توزیع سوخت سبب اختلال گسترده در این حوزه شد که البته فراهم ساختن زیرساخت‌های بومی در این حوزه تاثیر قابل‌ ملاحظه‌ای در حفظ امنیت شبکه‌های انرژی دارد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 2 =