به گزارش کارآفرین نیوز، افزایش قیمت ها و سنگین تر شدن مخارج در سبد معیشت خانوار در حال حاضر یکی از مهم ترین و اساسی ترین مسائل پیش روی دولت سیزدهم است. افزایش ناگهانی قیمت برخی اقلام پُرمصرف مانند برنج در هفته های اخیر، نگرانی از ناترازی بین درآمدها و هزینه های خانوار را افزایش داده است.
در واقع، فشار افزایش قیمت ها و گرانتر شدن هزینه تامین مایحتاج خانوار، ابتدا به گروه های کم درآمد وارد می شود و اقشار برخوردار، کمتر از ناحیه افزایش هزینه ها آسیب می بینند. شاید تصور بر این باشد که زندگی در روستاها به نسبت شهرها هزینه کمتری داشته باشد که در بخشی از مخارج مانند تامین مسکن اینگونه هست ولی در اقلام خوراکی و مصرفی که بخش قابل توجهی از هزینه های ماهانه خانوار را تشکیل می دهد، تفاوتی وجود ندارد.
رشد مخارج روستاها بیشتر از شهرها
به عنوان نمونه، خانوار ساکن در مناطق روستایی باید همان هزینه ای را بابت خرید گوشت و مرغ و برنج بپردازد که خانوار ساکن در شهرها می پردازد و یا هزینه حمل و نقل در مناطق روستایی، دریافت خدمات بهداشتی و درمانی، آب و برق و گاز و ... نیز مانند شهرها است.
نگاهی به نرخ های تورم اعلامی مرکز آمار ایران برای دی ماه امسال نشان می دهد که نرخ تورم در روستاها نسبت به شهرها ۴ درصد بیشتر بوده و ۴۵.۸ درصد برآورد شده است. همچنین نرخ تورم کلی و نرخ تورم کالاهای خوراکی و آشامیدنی نیز در برخی از مناطق روستایی استان ها نسبت به شهرها بیشتر بوده است.
هزینه دریافت خدمات و تامین کالاهای غیرخوراکی در دی ماه امسال در روستاها ۳۹ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد داشته، در حالی که این میزان رشد برای مناطق شهری کشور ۳۵.۵ درصد بوده است؛ هر چند ممکن است سطح مخارج دریافت خدمات در شهرها از روستاها بالاتر باشد که البته درآمدها نیز بیشتر است، اما رشد هزینه ها در روستاها نسبت به شهرها از شدت و سرعت بالاتری برخوردار بوده و در عین حال درآمدها نیز پایین تر است.
تورم روستایی ۲۴ استان بالاتر از شهرها
بررسی تغیرات نرخ تورم در استان های کشور طی دی ماه امسال نشان می دهد که تورم روستایی بسیاری از استان ها از تورم شهری بیشتر بوده است. کارشناسان می گویند چون گرانی و رشد قیمت ها در روستاها با فاصله نسبت به شهرها وارد می شود و اثرگذاری دارد، به همین دلیل وقتی در شهرها نرخ تورم رو به کاهش می گذارد، ممکن است در آمار روستاها چنین روندی مشاهده نشود و با تاخیر چند ماهه قابل مشاهده باشد.
با این حال، در برخی استان های کشور در دی ماه امسال، نرخ تورم روستایی بالاتر از شهرها بوده است. به عنوان نمونه نرخ تورم روستایی استان تهران در دی ماه سال جاری، ۴۱.۶ درصد و نرخ تورم شهری این استان ۳۹.۱ درصد بوده است. همچنین نرخ تورم روستایی استان کردستان در ماه مورد بررسی، ۴۶.۳ و نرخ تورم شهری این استان، ۴۴.۷ درصد بوده است.
به صورت کلی در دی ماه امسال تنها نرخ تورم ۶ استان در مناطق شهری کشور از مناطق روستایی بالاتر بوده و در بقیه استان های کشور، نرخ تورم روستاها و شدت افزایش قیمت ها از شهرها بیشتر بوده است.
نظر شما