می‌توان به جرات گفت مهم‌ترین و بزرگترین ترند آتی جهانی در حوزه سرمایه‌گذاری، استارت بانک‌های بین‌المللی برای کاهش سرمایه‌گذاری در حوزه سوخت‌های فسیلی است.

تغییر مسیر بانک‌های سرمایه‌گذاری و غول‌های نفتی جهان

به گزارش کارآفرین نیوز به نقل از رویترز، بسیاری از بانک های سرمایه گذاری، زودتر از سایرین با موج مگاترند آتی دنیای سرمایه گذاری همراه شده اند.

داگلاس مکنزی؛ بانکدار کارکُشته گروه بانکی سیتی، الگوی بانکداران و سرمایه گذاران در این ترندسواری است. در کارنامه حرفه ای مکنزی ۶۳ ساله، سال ها مشاوره در زمینه معاملات بین المللی به غول های بزرگ نفتی به چشممی خورد.

این تحلیل گر برجسته به موضوع پیوستن به گروه گلدمن ساکس در سال ۱۹۸۵ میلادی اشاره می کند و می گوید: سال هاست به گروه بیگ اُیل (Big Oil) یا سوپر میجرها (Super Majors) در زمینه سرمایه گذاری یا ادغام، مشاوره می دهم و بازار آنان را رصد می کنم. تمام مراجعان من بر دوران گذار متمرکز شده اند.

گروه بیگ اُیل؛ که زمانی به هفت خواهر نفتی (Seven sisters) شهرت داشتند، متشکل از غول های بزرگ نفت و گاز دنیا است: شرکت نفت ایران و انگلیس (در حال حاضر با نام BP)، استاندارد اُیل (Chevron)، اِکسون موبیل (EXXON Mobil)، شِل (Dutch Shell)، توتال (Total).

Big Oil

داگلاس در سال ۲۰۱۸ تصمیم گرفت شتاب حرکت به سمت منابع تجدیدپذیر و انرژی های سبز را افزایش دهد. او حالا رییس تیم "دوران گذار و حرکت به سوی انرژی پاک و منابع تجدید پذیر جدید" است و در حال تشکیل جریان بانکداری سرمایه گذاری در انرژی های پایدار در آمریکا و اروپا است.

گروه بانکی سیتی گروپ، مارس گذشته (اسفند ۱۳۹۹) با راه اندازی دپارتمان سرمایه گذاری در حوزه انرژی های تجدیدپذیر (NRCET) به رهبری مکنزی، ورود خود را به دوران گذار برای خروج از معاملات سوخت های فسیلی رسما" اعلام کرد. برخی از اعضای این تیم نیز از بانکداران بزرگ اروپایی هستند.

وقتی سردمداران بانکداری سرمایه گذاری برای کاهش و خروج از معاملات سوخت های فسیلی اقدام می کنند، معامله گران خِبره نیز، رفتار اقتصادی خود را با این جریان تنظیم می کنند.

وقتی بانک های سرمایه گذاری بزرگ مانند سیتی (C.N)، کِرِدیت سوییس (CSGN.S) و سوسیِته ژنرال فرانسه (SOGN.PA) به جریانِ گذار پیوسته اند، علاوه بر معامله گران بین المللی، سایر بانک های بین المللی نیز از این تِرند پیروی می کنند و به تیم های تخصصی انرژی پاک و پایدار می پیوندند.

مکنزی که سابقه هدایت پروژه ادغام ۴۸.۲ میلیارد دلاری بی پی (BP) و آموکو (Amoco) در سال ۱۹۹۹ را در سابقه حرفه ای خود دارد می گوید: به عنوان یک بانکدار و فعال حوزه نفت و گاز، با وجود افزایش تنش های ژئوپلیتیک در مناطق استراتژیک، روزی ۱۲ ساعت برای مطالعه و تحقیق در مورد این ترند جهانی

براساس گزارش منتشره موسسه داده پردازی ریفینیتیو دیتا (Refinitive data)، رقم معاملات بانک های فعال در حوزه نفت و گاز در سال ۲۰۲۱ میلادی، حدود ۲۹۰ میلیارد دلار اعلام شده که بیش از ۱۰ برابر میزان معاملات در زمینه انرژی های تجدیدپذیر است. گرچه در مقایسه با ۵ سال گذشته، ۱۱ برابر شده است.

RBC

رالف ایبندال (Ralph Ibendahl)؛ مدیر گروه انرژی های تجدیدپذیر بانک آربی سی کانادا (RBC) در بازارهای سرمایه اروپا می گوید: بانکداران فعال در حوزه انرژی های تجدیدپذیر، تا ۳۰ سال آینده، درگیر این مقوله خواهند بود. فعالان سنتی بازار نفت و گاز باید توجه داشته باشند که دنیا ناگزیر به سمت صفر خالص کربن (Net Zero) پیش می رود.

گرچه برخی از بانک های سرمایه گذاری هنوز در سردرگمی به سر می برند و تصمیم نهایی برای تقسیم میزان سرمایه گذاری های خود در دو بازار سوخت های فسیلی و تجدیدپذیر اعلام نکرده اند.

جیسون مور (Jason Moore)؛ بنیانگذار موسسه داده ای هرینگتون مور در لندن می گوید: این روزها آمار سرمایه گذاران و افرادی که برای کسب اطلاعات در مورد فناوری های سبز تحقیق و جستجو می کنند بسیار افزایش یافته است، گرچه این رقابت، مدتها است آغاز شده است.

آمار معاملات نفتی بانکداران

بیشتر بانک های بزرگ هنوز در حوزه سنتی انرژی هم فعالیت های عمده ای دارند. بر اساس گزارش آماری ریفینیتیو که اطلاعات معاملات حوزه انرژی های تجدیدپذیر را به تفکیک منابع گوناگون، تجهیزات و توربین های بادی و سیستم خورشیدی منتشر می کند، گروه بانکداری سیتی (Citi)، بیشترین میزان سرمایه گذاری به شیوه ادغام و تملیک (M & A) را در سال ۲۰۲۱ در این حوزه انجام داده است.

رقم سرمایه گذاری سیتی گروپ در حوزه انرژی های تجدید پذیر حدود ۶.۳ میلیارد دلار برآورد شده است. این در حالی است که میزان سرمایه گذاری این گروه بانکی، در حوزه نفت و گاز ۴۹.۳ میلیارد دلار اعلام شده است. اما این نسبت در سبد سرمایه گذاری گروه بانکی جی پی مورگان (JPM.N) بسیار متفاوت است: ۵.۲ میلیارد دلار در حوزه تجدیدپذیر در مقابل ۸۷.۷ میلیارد دلار در حوزه سوخت های فسیلی.

مگاتِرِند

در مورد گروه گلدمن ساکس (GS.N)، عدم تناسب میزان سرمایه گذاری در دو حوزه بیشتر به چشم می آید: ۱.۴ میلیارد دلار به ۹۴.۶ میلیارد دلار. در مورد مورگان استنلی (MS.N)، نسبت ۲ به ۵۰.۷ میلیارد دلار به ثبت رسیده است. راب سَنتاگلو؛ مدیر بخش بانکداری سرمایه گذاری "گذار انرژی" در بانک کردیت سوییس می گوید: بررسی گفتگوها و معاملات غول های نفتی، حکایت از توجه بازار به هر دو جهت دارد، هم توسعه های آینده و هم واقعیت های جاری بازار.

وی می افزاید: در حالی که هنوز دلارهای بخش بانکی به نفع انرژی های فسیلی و بازار سنتی سنگینی می کند، غول های نفت و گاز در حال تصمیم گیری برای تمهیدات دوران گذار هستند.

بسیاری از بانک ها در راستای عمل به تعهدات بین المللی، اقدامات غیر مالی نیز انجام داده اند. به طور مثال، در وبسایت بانک سوسیته ژنرال، افرادی که فرصت مطالعه گزارش دو هزار صفحه ای هیات بین المللی تغییر اقلیم را ندارند می توانند به خلاصه شفاهی یا تصویری آماده شده که در مجموع کمتر از ۳ ساعت طول می کشد دسترسی پیدا کنند.

هیات بین المللی تغییر اقلیم (IPCC)؛ ارگان بین المللی است که در سال ۱۹۸۸ میلادی توسط سازمان جهانی هواشناسی (WMO) و برنامه محیط زیست سازمان ملل (UNEP) تحت نظارت سازمان ملل تاسیس شد و اطلاعات مرتبط با تغییرات آب و هوایی ناشی از انتشار گازهای گلخانه ای را در سراسر جهان منتشر می کند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.