به گزارش کارآفرین نیوز، از زمان برنامه ریزی در اتحادیه اروپا برای ایجاد یک اتحاد پولی و مالی بین ۱۹ کشور عضو منطقه یورو، بنای ایجاد بزرگترین مرکز مالی منطقه یورو نیز در سال ۱۹۹۲ نهاده شد و نهایتا بانک مرکزی اروپا (European Central Bank) در سال ۱۹۹۸ به منظور اجرای سیاست های پولی منطقه یورو و همچنین حفظ تعادل قیمت ها و مهار نرخ تورم با مرکزیت شهر فرانکفورت آلمان ایجاد و آغاز به فعالیت کرد.
بر پایه این گزارش، می توان ماموریت های بانک مرکزی اروپا را مانند ماموریت ها و وظایف سایر بانک های مرکزی جهان از جمله بانک مرکزی ایران در کنترل تورم و حفظ ثبات اقتصادی دانست، با این تفاوت که بانک مرکزی اروپا امروز یکی از بزرگترین نهادهای مالی در سراسر جهان محسوب می شود.
نحوه تصمیم گیری در بانک مرکزی اروپا
کریستین لاگارد رئیس فعلی بانک مرکزی از کشور فرانسه است و پیش از وی نیز ماریو دراگی از ایتالیا این مسئولیت را بر عهده داشت. نحوه تصمیم گیری در بانک مرکزی اروپا از طریق شورای سیاست گذاری است که در این شورا، هیات اجرایی و سران کشورهای حوزه یورو حضور دارند. در عین حال، مقامات بانک های مرکزی کشورها می توانند پیشنهادات خود را به این نهاد بزرگ پولی جهان ارائه کنند، اما تصمیم گیری نهایی با خود مقامات بانک مرکزی اروپا اتخاذ می کنند.
بانک مرکزی اروپا چالش هایی را نیز دارد که از جمله برخی مخالفت ها با وجود این نهاد است. مخالفان اعتقاد دارند به دلیل متفاوت بودن شرایط کشورها، امکان حفظ یک پول واحد برای همه کشورهای عضو منطقه یورو وجود ندارد و علاوه بر این، اعضای پُرنفوذ در تصمیم گیری ها نقش اساسی را بازی می کنند.
در عین حال، موافقان بانک مرکزی اروپا نیز می گویند که وجود این بانک و نهاد پولی بزرگ، می تواند اتحادیه اروپا را برای دستیابی به یک بازار بزرگ مشترک کمک کند و حرکت آرام و با ثباتی را در این زمینه ایجاد نماید. علاوه بر این، مسئولیت چاپ پول و توزیع در منطقه یورو نیز بر عهده بانک مرکزی اروپا است.
یکی از مهم ترین برنامه های بانک مرکزی اروپا را می توان جلوگیری از بروز بحران در کشورهای عضو اتحادیه اروپا و حمایت از این کشورها در مواقع لزوم برشمرد، به نحوی که در بحران سال ۲۰۱۱ اسپانیا و ایتالیا، بانک مرکزی اروپا اوراق قرضه دولتی کشورهای یاد شده را خریداری کرد.
حق انحصاری چاپ اسکناس یورو
بانک مرکزی اروپا همچنین برای کشورهای عضو اتحادیه اروپا نرخ سود بانکی نیز تعیین می کند، اما باید گفت مهم ترین وظیفه این نهاد بزرگ پولی جهان حفظ ثبات قیمت در کشورهایی است که از پول مشترک یورو استفاده می کنند.
اعضای بانک مرکزی اروپا که در تصمیم گیری ها موثر هستند شامل مدیران بانک های مرکزی ۱۹ کشور عضو اتحادیه اروپا و ۶ نفر از هیات اجرایی بانک مرکزی اروپا است، اما همانگونه که عنوان شد تصمیم گیری ها در این نهاد نهایتا بر عهده هیات اجرایی بانک مرکزی اروپا است و مدیران بانک های مرکزی عضو اتحادیه اروپا نقش مشورتی خواهند داشت.
مدیریت و حفاظت از ذخایر ارزی کشورهای عضو اتحادیه اروپا نیز بر عهده بانک مرکزی اروپا است و این بانک نقدینگی مورد نیاز کشورها را تامین می کند. با وجود اینکه این بانک، حق انحصاری چاپ اسکناس در منطقه یورو را در اختیار دارد، اما کشورهای عضو می توانند سکه های خود را ضرب کنند، اما قبل از آن باید به تایید بانک مرکزی اروپا رسیده باشد.
در بهمن ماه امسال از سوی برخی مقامات بانک مرکزی اروپا اعلام شد که این بانک به دنبال اتخاذ تدابیری به منظور جلوگیری از احتمال حملات سایبری به بانک ها و مراکز پولی اتحادیه اروپا پس از اوج گیری بحران بین کشورهای اوکراین و روسیه است.
نظر شما