به گزارش کارآفرین نیوز، روسیه؛ بزرگترین صادرکننده گندم در جهان است که به همراه اوکراین، ۲۹ درصد صادرات جهانی گندم را در دست دارد.
در سال ۲۰۲۱ میلادی، چین نیز به عنوان بزرگترین واردکننده ذرت، جایگزین آمریکا به عنوان اصلی ترین مقصد صادراتی ذرت های کشت شده در اوکراین شد.
پس از آنکه پوتین؛ رییس جمهور روسیه اعلام کرد دو منطقه جدایی طلب شرق اوکراین را به رسمیت می شناسد، تب آغاز جنگ در منطقه افزایش یافت. بایدن؛ رییس جمهور آمریکا، این موضوع را اعلان علنی حمله به اوکراین خواند.
با وجود آنکه نگرانی های جهانی از افزایش قیمت نفت و گاز ناشی از تشدید تنش ها میان روسیه و اوکراین افزایش یافته است، اما آثار سوء افزایش تنش ها فقط در حوزه انرژی نخواهد بود.
تحلیل گران می گویند: در صورت تشدید تنش ها و آغاز جنگ یا اِعمال تحریم ها، زنجیره تامین جهانی گندم، جو و سایر غلات مختل خواهد شد.
امنیت غذایی
اوکراین از اصلی ترین تولید کنندگان گندم، جو، ذرت و چاودار یا روگن (گندم سیاه) و بزرگترین تامین کننده نیاز غذایی اروپا است.
آلن هلند؛ مدیر اجرایی و موسس شرکت فناوری سورسینگ کیلور (Keelvar) می گوید: اوکراین به عنوان دومین کشور بزرگ قاره اروپا پس از روسیه، تامین کننده اصلی غلات در این قاره است. در صورت بروز جنگ، زنجیره تامین مواد غذایی در قاره سبز نیز به شدت آسیب خواهد دید.
وی می افزاید: با آنکه تا فصل برداشت، چند ماهی باقی مانده است اما ادامه کشمکش ها و تنش ها می تواند موجب کاهش امنیت غذایی و همچنین افزایش قیمت مصرف کننده در پاییز پیشِ رو شود.
در حقیقت، اتحادیه اروپا تنها منطقه ای نیست که تحت تأثیر این بحران قرار می گیرد، بلکه امنیت زنجیره غذایی در خاورمیانه و آفریقا نیز به عنوان واردکننده گندم و ذرت از اوکراین، تحت الشعاع قرار خواهد گرفت.
تا سال ۲۰۲۱، آمریکا؛ اصلی ترین وارد کننده ذرت از اوکراین بود اما از سال گذشته، چین جایگزین آمریکا شد. روند افزایش قیمت ذرت پیش از افزایش تنش ها آغاز شده بود به گونه ای که معاملات آتی گندم در آمریکا از ابتدای سال ۲۰۲۲، حدود ۱۲ درصد و ذرت حدود ۱۴.۵ درصد افزایش داشته است.
پِر هانگ؛ مشاور ارشد اقتصادی می گوید: هنوز جنگ مسلحانه آغاز نشده، قیمت ها افزایش پیدا کرده است. شیب تورم غذایی با شتاب قابل توجه در حال افزایش است. اگر منطقه حاصلخیز اوکراین تحت محاصره روسیه قرار گیرد، قیمت ها به طرز سرسام آوری افزایش پیدا خواهد کرد.
هانگ، علاوه بر سهم ۲۹ درصدی روسیه و اوکراین در صادرات جهانی بازار گندم، به اختلال در زنجیره تامین منابع انرژی نیز اشاره می کند و افزایش قیمت محصولاتی که به منابع انرژی متکی هستند مانند کودهای شیمیایی مورد نیاز بخش کشاورزی را قطعی می داند. سال گذشته در پی افزایش قیمت منابع انرژی، بازار کودهای شیمیایی نیز با کمبود مواجه شده بود.
تاکنون، روسیه؛ بزرگترین تامین کننده نفت و گاز مورد نیاز اتحادیه اروپا بوده است. ابعاد پنهان و پیدای جنگ احتمالی، یک به یک نمایان خواهد شد.
نظر شما