به گزارش کارآفرین نیوز؛ اسفندماه هر سال، فصل چانه زنی نمایندگان کارفرمایان و نمایندگان کارگران با حضور دولت است تا حداقل دستمزد کارگران بر اساس ماده ۴۱ قانون کار مشخص شود.
در سال های اخیر که تورم، بیش از پیش افزایش یافت و هزینه مسکن و کالاهای اساسی راه نفس را بر کارگران گرفت افزایش حداقل دستمزد، روزنه امیدی بود تا از شدت کوچک شدن سفره کارگران بکاهد.
سبد معیشت ۹ میلیون تومانی
پیش از این و در روزهای گذشته، هزینه سبد معیشت خانوار برای سال ۱۴۰۱ برای ۳.۳ نفر، ۸ میلیون و ۹۷۹ هزار تومان تعیین شد، این رقم امسال ۶ میلیون و ۸۹۵ هزار تومان بود که دو میلیون و ۸۴ هزار تومان یا به عبارتی حدود ۳۰ درصد بیشتر شده است.
طبق ماده ۴۱ قانون کار، مبنای تعیین حداقل دستمزد کارگران، دو عامل تورم و سبد معیشت است بطوریکه به اندازهای باشد که زندگی یک خانواده، که تعداد متوسط آن توسط مراجع رسمی اعلام میشود را تامین نماید.
با این اوصاف، اگر قرار بر این باشد که هزینه سبد معیشت که به تعبیری بیانگر خط فقر است، به عنوان مبنای افزایش دستمزد قرار بگیرد باید دستمزد فعلی کارگران که حدود دو میلیون و ۶۵۰ هزار تومان است حدود ۳.۵ برابر افزایش یابد، اتفاقی که البته محال خواهد بود.
حداقل دستمزد یا دریافتی کارگران؟
در شرایطی که کارفرمایان میزان دریافتی نهایی کارگران را اعلام می کنند و آن را مدنظر قرار می دهند، کارشناسان بازار کار و فعالان کارگری، حداقل دستمزد را با اهمیت می دانند و برای آن دلیل می آورند که با وضعیت بیکاری موجود در جامعه، بسیاری از کارگاه ها بالاخص در بخش خدمات، فقط حداقل دستمزد را به کارگران می دهند و به انحای مختلف، از پرداخت بن کارگری، حق مسکن، حق اولاد و... طفره می روند لذا لازم است که حداقل دستمزد افزایش یابد زیرا افزایش مزایا اغلب به جیب کارگران نمی رود.
بر این اساس، دریافتی یک کارگر با داشتن دو فرزند در سال ۱۴۰۰ حدود چهار میلیون و ۲۵۰ هزار تومان است که اگر همین رقم را با سبد معیشتی ۹ میلیون تومانی برای سال ۱۴۰۱ قیاس کنیم باید حداقل دو برابر شود که این اتفاق نیز مانند مورد قبلی محال است!
از محال تا واقعیت
حداقل دستمزد کارگران در سال ۵۸ برابر یک هزار و ۷۰۰ تومان بود که طی ۴۲ سال گذشته حدود یک هزار و ۵۵۰ برابر شده و به رقم دو میلیون و ۶۵۰ هزار تومان رسیده که بالاترین افزایش دستمزد کارگران به سال ۱۳۷۴ در دولت هاشمی رفسنجانی و در اوج تورم سال های پس از انقلاب برمی گردد به طوری که افزایش دستمزد کارگران به ۴۹.۴ درصد رسید.
با توجه به اینکه تحلیل کارشناسان اقتصادی این است که نرخ تورم متوسط ۱۴۰۰ تا پایان سال به سطح ۴۰ تا ۴۱ درصد خواهد رسید، باید گفت که به همین میزان باید دستمزد نقدی کارگران افزایش یابد و از رقم فعلی دو میلیون و ۶۵۰ هزار تومان به ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان برای سال ۱۴۰۱ برسد.
به غیر از میزان افزایش حداقل دستمزد، به نظر می رسد امکان افزایش بن کارگری، حق مسکن، حق اولاد و... به گونه ای باشد که دریافتی یک کارگر با دو فرزند را به ۶ میلیون تومان برساند، که البته باز هم این میزان با سبد معیشت تعیین شده برای سال ۱۴۰۱ فاصله زیادی دارد که انتظار می رود دولت با مهار تورم بالاخص در مورد مسکن و کالاهای اساسی بتواند به معیشت کارگران سروسامانی بدهد.
نظر شما