به گزارش کارآفرین نیوز، World Trade Organization یا سازمان تجارت جهانی در سال ۱۹۹۵ جهت مدیرت امور تجارت بینالمللی جایگزین گات شد.
در واقع ۲۳ کشور جهان در سال ۱۹۴۷ جهت انجام تجارت بینالملل موافقتنامهای را تنظیم کردند که جهت به اجرایی درآوردن آن WTO را تاسیس کردند. البته تفاوت فاحشی با گات و سازمان تجارت جهانی فعلی وجود دارد، به بیان دیگر گات یک موافقتنامه موقتی و اختیاری بود درحالیکه سازمان تجارت جهانی دائمی بوده و دارای قوانین معتبری است.
از سوی دیگر سازمان تجارت جهان در زمینه کالا، خدمات و حقوق مالکیت معنوی دارای قوانین مشخصی است، این در حالی است که گات فقط بر روی تجارت کالا تمرکز داشت، با این تفاسیر میتوان گفت، گات آغازگر شکلگیری سازمان تجارت جهانی بود.
WTO از میان برداشتن موانعی که سبب محدودیت در تبادل تجاری میان ملتهای میشود وظیفه سازمان تجارت جهانی است.
نشست (کنفرانس) وزیران که هر دو سال یکبار تشکیل میشود مهمترین رکن سازمان تجارت جهانی است. اولین نشست وزیران WTO در سال ۱۹۹۶ برگزار شد. در این نشست نمایندگان تمامی کشورها عضو حضور داشته و دبیرکل جدید در این نشست با نظر اعضا تعیین میشود.
همچنین تاسیس کمیتهها، پذیرش اعضای جدید، همایشها و ... نیز در این نشست صورت میگیرد.
رکن بعدی سازمان تجارت جهانی، شورای عمومی بوده که هدایت کلی و نظارت بر فعالیتهای سازمان و نیز حل اختلاف بین اعضای سازمان، تعیین خطمشی تجاری کشورهای عضو، ارتباط و همکاری با سایر سازمانها و تصویب مقررات مالی و بودجه سالانه WTO از وظایف شورای عمومی محسوب میشود.
رکن حل اختلاف و رکن بازبینی سیاستهای تجاری بهعنوان دو رکن شورای عمومی شناخته میشود که مشورت و حل اختلاف، مطابق تفاهمنامه قواعد و رویههای حاکم بر حل اختلاف بهعنوان رکن اول شناخته میشود.
رکن بازبینی سیاستها تجاری نیز وظیفه داشته بر تعهدات کشورهای عضو نظارت کند و شفافیت و درک بهتر سیاستها و اقدامهای تجاری کشورها را محقق سازد.
WTO جهت اجرای وظایف خود شورای تجارت کالا، شورای تجارت خدمات و شورای جنبههای مرتبط با تجارت حقوق مالکیت فکری را نیز تاسیس کرده که زیر نظر شورای عمومی فعالیت دارند.
رکن سوم سازمان تجارت جهانی، کمیتهها محسوب میشوند. کمیته تجارت و توسعه، کمیته محدودیتهای تراز پرداخت و کمیته بودجه مالی و تشکیلاتی سه کمیته اصلی سازمان تجارت جهانی محسوب میشود.
دبیرخانه به عنوان رکن بعدی این سازمان شناخته میشود که در راس آن دبیرکل قرار دارد. همانطور که گفته شد دبیرکل توسط شورای عمومی انتخاب میشود و انتصاب کارکنان، تعیین وظایف آنها، برآورد بودجه، تنظیم گزارش از وظایف او محسوب میشود.
در حال حاضر دبیرخانه سازمان تجارت جهانی در ژنو واقع است و برگزاری نشست وزیران، تجزیه و تحلیل تجارت جهانی، ارائه گزارش، کمکهای قانونی در جهت حل اختلاف تجاری کشورها از وظایف دبیرخانه محسوب میشود.
بر اساس اطلاعات موجود نخستین دبیرکل WTO پیتر سارتند بوده و در حال حاضر Ngozi Okonjo-Iweala اهل نیجریه دبیرکل این سازمان است.
نظر شما