به گزارش کارآفرین نیوز، با تصویب تحریم های آمریکا و برخی متحدان اروپایی، آتش تنش های ژئوپلیتیک میان روسیه و کشورهای مخالف شدت گرفته است.
با آنکه بایدن، در ابتدای هفته دست رد به سینه نمایندگان کنگره زده بود و به دلیل افزایش غیرمنطقی هزینه خانوارهای آمریکایی، با تحریم واردات نفت از روسیه مخالفت کرده بود، اما شب گذشته، آغاز موثرترین تحریم های چندجانبه را اعلام کرد و بدین ترتیب واردات روزانه ۷۰۰ هزار بشکه ای نفت از روسیه به آمریکا قطع شد.
در پی انتشار این خبر، بهای نفت خام برنت از ۱۳۴ دلار در هر بشکه فراتر رفت.
گرچه رییس جمهور آمریکا اعلام کرد آمریکا، رایزنی هایی با متحدان اروپایی خود برای تحریم منابع انرژی روسیه داشته است، اما مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد این اتحادیه، در بحث تحریم نفت و گاز، دنباله روی آمریکا نخواهد بود.
آلمان؛ مهم ترین کشور اروپایی است که به شدت به منابع انرژی وارداتی از روسیه وابسته است. شولتس؛ صدر اعظم آلمان روز گذشته اعلام کرد آلمان به واردات از روسیه ادامه خواهد داد.
پوتین هم شب گذشته اعلام کرد تا پایان سال ۲۰۲۲ میلادی، صادرات هر گونه محصولات و مواد خام نفتی به خارج از فدراسیون روسیه ممنوع است.
روسیه اعلام کرد: نیاز سالانه کشورهای اروپایی، ۵۰۰ میلیون تن مواد نفتی است که روسیه حدود ۳۰ درصد آن را تأمین می کند. روسیه سالانه ۱۵۰ میلیون تن نفت و همچنین ۸۰ میلیون تن مواد پتروشیمی به این کشورها صادر می کند.
پس از گذشت دو هفته از آغاز جنگ روسیه و اوکراین، با تشدید اختلافات و اقدامات متقابل روسیه و مخالفانش، به راحتی نمی توان پایان نوید بخشی برای جنگ در منطقه اروپای شرقی متصور شد.
نتایج و عواقب سهمگین تحریم صادرات نفت روسیه، کم کم نمایان می شود و تمام حوزه های سیاسی، اقتصادی و را در بر می گیرد. روسیه، تنها کشوری نیست که با موج فزاینده عواقب تحریم ها روبرو است.
پس از پاییز ۱۹۹۱ (آذر ۱۳۷۰) که فدراسیون روسیه جایگزین اتحاد جماهیر شوروی شد، این نخستین باری است که اقتصاد روسیه با چنین بحرانی دست و پنجه نرم می کند.
گرچه روسیه با هشدار به اتحادیه اروپا نسبت به نفت ۳۰۰ دلاری تلاش کرده است این اتحادیه را از هر گونه تصمیم گیری جدید بر حذر دارد اما هر لحظه احتمال می رود این کشورها نیز مانند آمریکا، موضع خود را تغییر دهند و تصمیم جدیدی درباره واردات نفت از روسیه اتخاذ کنند.
جایگزین های احتمالی نفت روسیه
علیرغم افزایش تقاضای منابع فسیلی پس از دوران پاندمی، میزان عرضه افزایش چندانی نداشته است و فشارها بر سیاست سازان برای رونق انرژی سبز تشدید شده است. بارها مقامات کشورهای وارد کننده نفت،
سوزان استریتر؛ مدیر و تحلیلگر ارشد سرمایه گذاری و بازارها در موسسه معروف سرمایه گذاری هارگریوز لندن می گوید: افزایش قیمت و کاهش عرضه سوخت های فسیلی می تواند دنیا را سریعتر به آغوش انرژی های سبز برگرداند.
افزایش قیمت منابع انرژی، موجب تسریع در سرمایه گذاری های آمریکا بر استخراج نفت شیل می شود. اما سرعت بازدهی سرمایه گذاری ها به گونه ای است که نمی توان به این زودی، چشم امید به آن داشت.
میزان عرضه نیز چندان مطلوب نیست و هیچ کشوری نمی تواند به این سرعت، خلأ صادرات روسیه را در جهان پُر کند.
الکس کالین؛ مدیرعامل مؤسسه تحقیقات انرژی استراتژیک می گوید: ممنوعیت صادرات به حدی است که در میان مدت نیز نمی توان جایگزینی برای آن یافت و این به معنای افزایش شدید قیمت این منابع و محصولاتی که تولیدشان به آنها وابسته است.
روسیه پس از آمریکا و عربستان، بزرگترین تولید کننده نفت جهان است. آژانس بین المللی انرژی روز گذشته اعلام کرد: عربستان، عراق، کویت و امارات متحده عربی اگر به صورت همزمان با حداکثر ظرفیت تولید کنند می توانند دو میلیون بشکه از کسری روزانه بازار را جایگزین کنند.
عدم وضوح نتایج مذاکرات با ایران و تعویق چندین باره توافق موجب شده است ایران از فهرست کشورهای اصلی جایگزین در زنجیره تأمین خارج شود.
این روزها بیشترین تمرکز آمریکا بر اثر گذاری تحریم ها بر روسیه و همچنین معرفی جایگزین هایی برای نفت و گاز روسیه است.
گرچه تحریم های نفتی، اثرگذارترین تحریم ها بر روسیه و البته اقتصاد جهان است، اما امنیت غذایی، مقوله بسیار مهمی است که آنچنان که باید و شاید به آن توجه نشده است.
مقامات آلمان روز گذشته با اشاره به افزایش سرسام آور قیمت گندم، توجه جامعه جهانی را به مقوله گرسنگی جهانی جلب کردند.
قیمت گندم در چند روز اخیر به بالاترین سطح قیمتی در ۱۴ سال گذشته رسیده است. روز گذشته، بهای هر تن گندم از مرز ۴۴۷ دلار فراتر رفت. اوکراین و روسیه از بزرگترین صادرکنندگان غلات به ویژه گندم در جهان هستند.
جامعه جهانی حتی اگر بتواند جایگزین های میان مدتی برای نفت و گاز روسیه بیابد، باز هم نمی تواند خلأ موجود در زنجیره تأمین مواد غذایی به ویژه گندم را که قوت غالب مردم جهان محسوب می شود به آسانی پُر کند.
نظر شما