دو شرکت اوکراینی اینگاس و کرایون که از اصلی‌ترین تولیدکنندگان نئون مورد نیاز صنایع تراشه‌های الکترونیکی در جهان هستند، فعالیت‌های خود را به صورت کامل متوقف کردند.

نئون؛ عامل جدید بحران صنعت ریز تراشه جهان

به گزارش کارآفرین نیوز، بحران کمبود تراشه این بار با عامل دیگری در جهان بروز می کند.

گاز نئون از جمله گازهای کمیاب است که به مقدار ناچیز در هوا موجود است، اما به دلیل چگالی پایین باید آن را در لایه های بالای جو پیدا کرد که هزینه های تولید هم به تبع آن بالا می رود. کاربردهای فراوان در صنایع گوناگون و از همه مهم تر در پزشکی، موجب شده این گاز کمیاب، قیمت بالا و مشتریان فراوان در دنیای تجاری امروز پیدا کند. تولید لامپ های چشمک زن و جراحی های مهم از جمله جراحی چشم و جراحی لثه از کاربردهای گاز نئون در سراسر دنیاست.

اما با ظهور تکنولوژی و آغاز دنیای دیجیتال، نئون این روزها در صنعت تراشه، حکمِ الماس را دارد. اختلال یا وقفه در زنجیره تأمین نئون می تواند تجارت جهانی صنعت دیجیتال را به شدت مختل کند.

اینگاس (Ingas) و کرایون (Cryoin)؛ دو شرکت بزرگ اوکراینی که تا کنون میانگین تولید ۴۵ تا ۵۴ درصد نئون های گرید تراشه را بر عهده داشته اند، اعلام کردند تا عادی شدن شرایط، تمام فعالیت های تولیدی خود را به طور کامل متوقف ساخته اند.

ریز تراشه

مصرف جهانی نئون برای تولید چیپ ها یا تراشه ها در سال گذشته میلادی، بالغ بر حدود ۵۴۰ متریک تُن برآورد شده است.

در پی تشدید حملات و تهدید جان کارکنان، مدیران این دو کارخانه تصمیم به تعطیلی موقت کارخانه ها گرفتند. این اتفاق موجب خواهد شد جهان، عواقب ناشی از تحریم ها را با شدت بیشتری احساس کند.

از دو سال گذشته با شروع پاندمی و افزایش تقاضای وسایل الکترونیکی، روند کاهشی عرضه آغاز شد. افزایش استفاده از لوازم الکترونیکی مانند موبایل و لپ تاپ و همچنین گرایش به استفاده از خودروهای الکتریکی بر افزایش تقاضای تراشه ها دامن زد.

تعطیلی این دو کارخانه که از تولیدکنندگان اصلی نئون گرید تراشه هستند، بحران شدیدی در بازار جهانی لوازم الکترونیکی در پی خواهد داشت.

نیکلای آدژی؛ مدیر تجاری اینگاس می گوید: پیش از آغاز جنگ میان روسیه و اوکراین، صادرات ماهانه اینگاس به تایوان، کره جنوبی، چین، آمریکا و آلمان، حدود ۱۵ هزار تا ۲۰ هزار متر مکعب نئون بوده است.

کارخانه تولیدی این شرکت که در ماریوپل اوکراین واقع شده به دلیل ترس از جان کارکنان خود، به ناچار فعالیت های خود را متوقف کرده است.

تولید کارخانه کرایون نیز که در اودسا واقع شده، ماهانه حدود ۱۰ تا ۱۵ هزار متر مکعب نئون بوده است.

لاریسا بوندارنکو؛ مدیر ارشد توسعه کسب و کار کرایون ضمن اعلام مطلب فوق افزود: این کارخانه از ۲۴ فوریه و با آغاز حملات روسیه، فعالیت خود را متوقف کرده و قادر به تحویل سفارشات ماه مارس خود که حدود ۱۳ هزار متر مکعب است نخواهد بود. قیمت ها از ماه دسامبر حدود ۵۰۰ درصد افزایش داشته است. در سال ۲۰۱۴ میلادی، پس از بحران های زمان الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه نیز بیش از ۵۰۰ درصد افزایش قیمت جهانی را تجربه کرد.

کمتر از ۲۰ روز از آغاز جنگ روسیه و اوکراین می گذرد و اقتصاد بین الملل، هر روز بُعد تازه ای از کاهش عرضه ها را تجربه کرده است.

تا پیش از آغاز درگیری ها در منطقه اروپای شرقی، نهادهای بین المللی پولی و مالی، نسبت به تداوم بحران کرونا و موانع بازیابی اقتصادی هشدار می دادند اما حالا با تغییر علت و عواقب بحران ها، روز به روز نگرانی ها نسبت به کمبودهای زنجیره تامین گسترده تر می شود.

ریز تراشه

کارخانه TSMC؛ بزرگترین تولید کننده تراشه در دنیا است که در تایوان واقع شده است. وزیر اقتصاد تایوان می گوید: شرکت های بزرگ تایوانی پیش از این، ذخیره مناسبی از نئون برای زمان کاهش عرضه تدارک دیده اند و در کوتاه مدت حدود دو ماه با مشکلی مواجه نخواهند شد. اما شرکت های کوچک تر که هنوز از بحران عرضه در دوران پاندمی خارج نشده اند بار دیگر شرایط سختی را پیش رو خواهند داشت.

در چین نیز اوضاع به مراتب نگران کننده تر است. رسانه های چین به نقل از سایت biiinfo.com که اطلاعات معاملات کامودیتی در بازارهای چین را منتشر می کند اعلام کرده اند قیمت هر متر مکعب گاز نئون از اکتبر سال ۲۰۲۱، چهار برابر شده است به گونه ای که جمعه گذشته (۱۱ مارس)، قیمت هر متر مکعب نئون از ۱۶۰۰ یوان فراتر رفت.

اعلام آمار فوق، موجی از نگرانی ها در میان تولیدکنندگان لوازم الکترونیکی و خانگی به وجود آورده است.

ریچارد بارنت؛ مدیر ارشد بازاریابی شرکت ساپلای فریم (Supplyframe) می گوید: سایر تولید کنندگان جهانی می توانند با افزایش تولید و عرضه، از تضعیف زنجیره تامین جلوگیری کنند اما حداقل زمانی که می توانند این شکاف تولید را پوشش دهند بین ۹ تا ۲۴ ماه قابل تغییر است. ساپلای فریم؛ موسسه اطلاع رسانی هوش بازار در بازار کامودیتی ها است.

به نظر می رسد این، آخرین کمبود در زنجیره تامین جهانی نخواهد بود و اقتصاد بین الملل تا مدت ها با این اختلالات در زنجیره های تامین، دست به گریبان خواهد بود.

////////////////

صفیه داوطلب

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 6 =