تحلیلگران اقتصادی بر این باورند افزایش قیمت کامودیتی‌ها می‌تواند استیلای دلار بر اقتصاد جهانی را کاهش دهد.

کامودیتی‌ها؛ عامل جدید تضعیف سیستم اقتصادی بر پایه دلار

در حالی که هنوز بیست روز هم از آغاز جنگ روسیه و اوکراین نمی گذرد، هر روز اختلالات زنجیره های تامین پُررنگ تر می شود و برآورد مقامات و تحلیلگران بین المللی از افزایش فزاینده قیمت ها، زودتر از موعد پیش بینی شده، رنگ حقیقت به خود می گیرد.

به گزارش کارآفرین نیوز، این روزها بسیاری از فعالان و تحلیلگران اقتصاد بین الملل نسبت به تداوم جنگ روسیه و اوکراین هشدار می دهند و از دولتمردان و تصمیم سازان سیاسی می خواهند نقش موثرتری برای پایان دادن به جنگ ایفا کنند.

نام آندره ملنیشنکو؛ مدیرعامل روسی غول صنایع شیمیایی یوروکِم (eurochem) نیز به تازگی در فهرست افراد تحت تحریم قرار گرفت. تاجر بین المللی معروف در زمینه صادرات زغال سنگ و کود شیمیایی اعلام کرد: این جنگ باید هر چه زودتر تمام شود. قیمت تمام شده کود آلی در سراسر جهان برای کشاورزان به شدت افزایش یافته است. این موضوع، آتش بحران امنیت غذایی را در سراسر جهان شعله ور خواهد کرد.

  Andrey Melnichenko

وی امروز اعلام کرد: به عنوان فردی که ملیت روسی دارد، ولی مادرش اصالتا" اوکراینی است، تاسف و اندوه عمیق خود را از شرایط موجود اعلام می کنم. بدترین اتفاق این است که برادران ما هر روز در جنگ کشته می شوند.

پس از آغاز جنگ در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲، بارها بسیاری از تجار روسیه از پوتین خواسته اند دستور توقف جنگ را صادر کند. میخاییل فریدمن؛ مدیرعامل بانک خصوصی آلفا و از بازیگران موثر صنعت فولاد نیز پیش تر، درخواست مشابهی به پوتین ارائه داده بود.

ملنیشنکو افزود: یکی از اصلی ترین قربانیان جنگ اخیر، صنعت کشاورزی و زنجیره تامین مواد غذایی است. با طولانی شدن دوران پاندمی، این صنایع خسارات فراوانی متحمل شدند و حالا با تداوم جنگ، آسیب های زنجیره تامین بسیار جدی خواهد بود. تورم مواد غذایی در اروپا بسیار بیشتر خواهد شد و کمبود مواد غذایی در کشورهای فقیر به اوج خواهد رسید.

ایلان ماسک؛ ثروتمندترین مرد روی کره زمین در سال ۲۰۲۱، نیز اعلام کرد شرکت تسلا و همچنین شرکت فناوری های فضایی اسپیس ایکس با افزایش شدید قیمت در بخش تأمین مواد اولیه و لجستیک مواجه شده است.

وی همچنین در توییت خود با پرسش درباره چشم انداز نرخ تورم و با استناد به گزارش افزایش قیمت کامودیتی به بالاترین سطح پس از سال ۲۰۰۸ به موازات تداوم جنگ روسیه و اوکراین اعلام کرد: تنها ما نیستیم (که با این فشار فزاینده مواجه هستیم).

بسیاری از خودروسازان و صاحبان صنایع کامودیتی محور، نسبت به افزایش قیمت ها و تاخیر در عرضه کالا در پی اختلال در زنجیره تامین کامودیتی های سخت هشدار داده اند.

کامودیتی؛ پیشران قدرت یوان

بانک سرمایه گذاری کردیت سوییس نیز اعلام کرده است تداوم بحران کامودیتی می تواند به رونق یوان قدرتمند بینجامد.

زالتان پاسار؛ مدیر استراتژی های کوتاه مدت این بانک می گوید: بحرانی که در اوکراین با آن روبرو هستیم می تواند طوفان مخربی در بازار جهانی کامودیتی ها ایجاد کند و سیستم مالی موجود بر پایه دلار و یورو را تضعیف کند. در صورت وقوع چنین روندی، تورم فزاینده در اقتصادهای غربی، حتمی است و ثبات مالی کشورهای مذکور به شدت تهدید خواهد شد.

 Swiss Credit Investment Bank

این اقتصاددان برجسته تأکید می کند: این بحران، مشابه دوران شوک نیکسون که پایان رواج پول کامودیتی محور را رقم زد نخواهد بود.

شوک نیکسون؛ به مجموعه اقدامات اقتصادی اطلاق می شود که ریچارد نیکسون؛ رییس جمهور وقت آمریکا برای مقابله با افزایش تورم اجرایی کرد. در سال ۱۹۷۱، نیکسون قابلیت تبدیل مستقیم دلار به طلا را ممنوع اعلام کرد.

پاسار بر این باور است در پایان این بحران و جنگ فعلی، استیلای دلار بر اقتصاد دنیا کمتر و رنمینبی با پشتوانه کامودیتی ها بسیار قویتر خواهد بود.

رنمینبی؛ واحد پول چین است که یکای آن یوان است.

در چند روز اخیر بسیاری از کامودیتی ها روند صعودی قیمت را با شتاب بی سابقه ای پیمودند. به گونه ای که قیمت نیکل به بالاترین سطح در ۱۴ سال گذشته رسید.

////////////////

صفیه داوطلب

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.