به گزارش کارآفرین نیوز، عصر حاضر به عنوان عصر فراصنعتی شناخته میشود و یکی از ارکان پیشرفت و توسعه پایدار در این دوره شکوفایی شرکتهای دانشبنیان است و در دنیای تحولآفرین امروز، دانش و نوآوری اساسیترین عامل پیشرفت در عرصههای صنعتی و اقتصادی محسوب میشود.
شکوفایی اقتصاد هر کشور به بسترسازی جهت نوآوری و حضور در بازارهای جهانی بستگی دارد و حرکت به سمت نوآوری و تغییر در ترکیب محصولات و خدمات در حوزه فعالیتهای شرکتهای دانشبنیان قرار دارد.
نکته دیگری که باید به آن توجه کرد این بوده که دانش مهمترین عامل تولید در اقتصاد نوین بوده است.
در واقع به دلیل کمبود منابع، بهکارگیری این منابع در امر تولید باید به گونهای باشد که به بازدهی بالاتری دست یافت.
افزایش بازدهی ثمرات بالایی برای شرکتها و کشور دارد که پیشرفت یکی از اصلیترین موارد محسوب میشود.
البته برای این پیشرفت ابتدا باید تعریف درستی از اقتصاددانش و اقتصاد دانشبنیان ارائه شود، به الگوی پیشرفت کشورهای درحالتوسعه، ساختارهای صنعتی و فناوری در این کشورها، آمارهای واقعی و محیط فناوری اقتصاد دانشبنیان گفته میشود.
از سوی دیگر اقتصاددانش، اقتصادی بوده که در آن دانش خلق و اشاعه داده میشود و این دانش، توسط فعالان اقتصادی، سازمان و ... برای توسعه در تمامی حوزهها به کار گرفته میشود. البته این امر به نظام اقتصادی، جمعیت تحصیلکرده، نظام نوآور و زیرساختهای کشور بستگی دارد.
نکته دیگری که باید مدنظر داشت این بوده که جهت دستیابی به اقتصاد دانشبنیان فقط تولید و توزیع اطلاعات و پرداخت به آموزش و پژوهش کافی نبوده، نکته مهم بهکارگیری از این شرکتها در استفاده از منابع اقتصادی بهصورت مستمر و پایدار است.
بهطورکلی میتوان گفت، اقتصاد دانشبنیان نقش حیاتی در اقتصاد را ایفا میکند، به تعبیر اقتصاد دانشبنیان یک اقتصاد بدون وزن بوده و محل فعالیت در اقتصاد دانشبنیان اهمیتی ندارد.
موانع دانشبنیانها
بررسیها حکایت از این دارد که کمبود نقدینگی یکی از اصلیترین مشکلات در مسیر تحقیقات و تولید شرکتهای دانشبنیان است و صندوق حمایت در این زمینه خدمات متعددی ارائه میدهد، بااینوجود به دلیل ساختار اداری عجیب کشور، دریافت این تسهیلات دشوار محسوب میشود.
از سوی دیگر شرکتهای دانشبنیانی که در حوزه فناوریهای پیشرفته مشغول به فعالیت هستند، علاوه بر مسائل مربوط به تأمین مالی، با موضوعاتی نظیر نیروی متخصص اندکی، عدم دسترسی به بازار، عدم بهرهبردن از خدمات بانکی چون ضمانتنامه و ... نیز دستوپنجه نرم میکنند.
توسعه کسبوکار دانشبنیانها چگونه شکل میگیرد؟
تدوین نظام حقوقی، مالیاتی، فراهم نمودن زیرساختهای مناسب در کنار تامین مالی مطلوب شامل سرمایهگذاران ریسکپذیر، سرمایهگذاران خارجی و بودجههای دولتی در راستای راهاندازی کسبوکارهای دانشبنیان از راهکارهای توسعه این نوع از کسب و کارها است.
همچنین ارائه آموزشهای مناسب برای توسعه، ایجاد همبستگی نسبی میان تحقیقات با اهداف توسعه، آیندهنگری و اصابت بخشی به تحقیقات، ایجاد مراکز پیشرفته کسبوکارهای کوچک دانشبنیان و ... نیز از دیگر عوامل مؤثر بر توسعه کسبوکارهای دانشبنیان محسوب میشود.
نظر شما