به گزارش کارآفرین نیوز، سید احسان خاندوزی تصریح کرد: رفع تحریم اگرچه به دولت در کنترل تورم می تواند کمک کند، اما برخلاف دیدگاه گذشتگان، ما در دولت حل مشکلات معیشتی مردم را به رفع یا عدم رفع تحریم های ظالمانه بین المللی گره نزده ایم.
سوال مردم این است که با وجود تورم کاهشی گرانی داریم
خاندوزی در پاسخ به سؤالی در خصوص ریشه اصلی گرانی های اخیر، با تأکید بر ضرورت تمایز قائل شدن بین دو مفهوم گرانی و تورم، بیان کرد: تورم به افزایش سطح عمومی قیمتها و گرانی به کاهش قدرت خرید مردم برای چند کالا اطلاق میشود، در حالی که مردم مفهوم گرانی و تورم را معادل یکدیگر دانسته و وقتی بحث کاهش نرخ تورم به میان می آید، آن را نه تنها احساس نمیکنند حتی به آمار و ارقام ارائه شده نیز تردید میکنند.
وی افزود: به همین دلیل با وجوداینکه بر اساس آمار منتشر شده از سوی بانک مرکزی و مرکز آمار ایران، تورم در چند ماه اخیر روندی کاهشی در پی گرفته (جز فروردین ۱۴۰۱)، دولت همچنان از سمت مردم با این سوال مواجه است که چرا قیمت اجناس گران شده است؟
خاندوزی با اشاره به اینکه معمولا تورم منشاء پولی داشته و دلیل عمده آن در میان مدت و بلندمدت به عوامل طرف هزینه و رشد نقدینگی باز میگردد، بیان کرد: نرخ رشد بالای نقدینگی یک معضل ساختاری در کشور است که در طی زمان ایجاد شده و برطرف کردن کامل این معضل، پدیدهای زمانبر و نیازمند برنامه جامع سیاستهای پولی و ارزی است که عمدتاً بر عهده بانک مرکزی بوده و از سوی آن بانک در حال انجام است.
افزایش قیمت ها در کشورهای همسایه
وی با اشاره به این موضوع گفت: به طور مثال در ترکیه روغن ۲۰۰ و نان ۸۰ درصد گرانتر شده است.
خاندوزی همچنین با اشاره به صفر شدن تعرفه واردات در برخی از آنها که سبب افزایش قاچاق صادراتی و در نهایت افزایش قیمت های داخلی شده است، افزود: افزایش تعرفه صادراتی برخی کالاها در واقع واکنش دولت به این موضوعات است و نسبت به ممنوعیت صادرات که دولت های قبل اعمال میکردند، برای تجار و صادرکنندگان بسیار بهتر است.
وزیر اقتصاد در ادامه درباره افزایش هزینه تولید بیان کرد: در یک ماه اخیر برخی نهادهها افزایش قیمت داشتهاند که روی هزینه تمام شده موثرند.
وی همچنین گفت: بسته سیاستی دولت برای قیمت کالاهای اساسی درحال جمعبندی نهایی است.
موتور کسری بودجه را به نفع کاهش تورم کنترل کرده ایم
وزیر اقتصاد بیان کرد: در صورت تسهیل مناسبات خارجی، افزایش درآمدهای ارزی و برگشت پولهای بلوکه شده کشور، بدیهی است مدیریت بازار ارز و کنترل تورم تسهیل خواهد شد، چون ما در داخل موتور کسری بودجه را به نفع کاهش تورم کنترل کردهایم. همچنین با تأمین نیازهای ارزی صنایع کشور، زمینههای افزایش رشد اقتصادی میسر میشود، اما این به معنای گره خوردن رشد اقتصادی کشور به مساله تحریمهای خارجی نیست و در هر صورت دولت با برنامهریزی و اعمال سیاستهای مناسب، به دنبال افزایش رشد اقتصادی و کنترل تورم است.
حصول رشد غیرتورمی در دستور کار
خاندوزی در پاسخ به این سؤال که در مدت فعالیت خود مهمترین اقدمات دولت برای حل گرانی ها چه بوده است؟ گفت: از مهمترین اهداف دولت سیزدهم کنترل تورم و حصول رشد غیر تورمی است و از ابتدای شروع به کار دولت تلاش شده که در راستای دستیابی به این هدف گام برداشته شود.
وی کاهش شتاب تورم در ماههای اخیر با اتخاذ سیاستهای اقتصادی را موید این مطلب دانست و بیان کرد: در واقع برای حل مشکلات ساختاری تورم لازم است مجموعهای منسجم از سیاستهای اقتصادی مدنظر قرار گیرد که در حال حاضر در بسته رشد پایدار غیرتورمی در حال تعقیب است.
وزیر اقتصاد از جمله مهم ترین مولفهها در این بسته را مدیریت نقدینگی، استفاده از اوراق بدهی بجای استقراض از بانک مرکزی، استفاده از عملیات ریپو بانک مرکزی بجای سیاستگذاری پولی مستقیم، مدیریت واردات، تقویت زمینههای بازگشت ارز حاصل از صادرات غیرنفتی به کشور، تنوع بخشی به مشتریان نفتی و کاهش تدریجی نرخ تامین مالی در اقتصاد عنوان کرد.
وی همچنین از بسته «هوشمندسازی یارانه ها» به عنوان یکی دیگر از اقدامات مهم دولت اشاره کرد و گفت: تکلیف بودجه ۱۴۰۱ به دولت در مورد ارز ترجیحی مشخص است، در تشبیهی دقیق ما در دولت به دنبال آن هستیم که مزرعه اقتصاد ایران را به جای آبیاری غرقابی، هوشمندانه و هدفمند آبیاری کنیم و یارانه ها واقعا موجب حفظ پرداخت از جیب اقشار هدف شود.
نظر شما