به گزارش کارآفرین نیوز، این روزها تامین امنیت زنجیره بسیاری از کامودیتی ها به دغدغه اصلی دولتمردان و تصمیم سازان کشورهای مختلف تبدیل شده است. اطمینان خاطر از دستیابی به زنجیره تامین فلزات برای دوران گذار انرژی در بحبوحه تحریم ها علیه روسیه، اشتهای ریسک بسیاری از مالکان معدن بزرگ آفریقا را افزایش داده است. این قاره از نظر برخورداری از منابع معدنی، کم نظیر توصیف می شود. روسیه؛ یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و تامین کنندگان فلزات در جهان محسوب می شود.
اشتهای ریسک (Risk Appetite)؛ به میزان پذیرش ریسک سازمان ها و دولت ها برای ورود به محدوده پرریسک گفته می شود.
صندوق بین المللی پول (IMF) در گزارشی، ۵۱ کشور را جزو کشورهای برخوردار و غنی از نظر منابع معدنی و معادن طبقه بندی کرده است که ۲۹ کشور از این تعداد، جزو کشورهای کم درآمد و فقیر هستند که اکثر آنها در قاره آفریقا واقع شده اند.
با تشدید تحریم ها و چشم انداز خروج روسیه از عرصه اقتصاد کلان بین الملل، شرکت ها و سرمایه گذاران بین المللی به سمت پروژه های اکتشاف و استخراج در مناطق پرریسک تمایل پیدا کرده اند که پیش از این، از آنها صرفنظر کرده بودند. دولت ها نیز برای تسریع در اقدامات لازم برای تحقق تعهدات در زمینه صفر خالص (Net Zero)، به دنبال ایجاد امنیت در زنجیره تامین فلزات هستند.
ایندابا (Indaba)؛ کنفرانس سرمایه گذاری های معدنی در آفریقا است که امسال از ۹ تا ۱۲ می ۲۰۲۲ (۱۹ تا ۲۲ اردیبهشت) در کیپ تاون برگزار می شود.
برگزارکنندگان این کنفرانس در گفتگو با رویترز اعلام کرده اند: آمار رسمی شرکت کنندگان در کنفرانس امسال، حکایت از حضور پرتعداد مقامات جهان در کیپ تاون دارد. شمار مقامات دولتی آمریکا که حضورشان در این کنفرانس قطعی است تا کنون بی سابقه بوده است. نمایندگان شرکت ملی نفت، گاز و معادن ژاپن نیز در این شهر حضور دارند. این آمار، نشان دهنده دغدغه های فزاینده کشورهای ثروتمند برای تامین امنیت زنجیره تامین است.
استیون فاکس؛ مدیراجرایی وِرَسیتی (Veracity Worldwide)؛ شرکت معتبر مشاوره ای در زمینه ریسک سیاسی مستقر در نیویورک می گوید: واقعیت این است که ذخایر و منابع گوناگون در مناطق مختلف دنیا واقع شده اند. دولت آمریکا نیز در تلاش است تا جایگاه خود را به عنوان بانی و حامی پروژه های بنیادین استخراج فلزات در آفریقا تعریف و تحکیم کند.
وی می افزاید: وقتی صحبت از چالش های هم رده به میان می آید، این موضوعات قطعا از نظر میزان سختی در آفریقا و کانادا یکسان نیست. به بازدهی رساندن یک پروژه در آفریقا بسیار آسان تر از کانادا است. پس استقبال از کنفرانس ایندابا طبیعی است.
بر همگان آشکار است که خطرات عرصه معدن در منطقه آفریقای سیاه (جنوب صحرای آفریقا) همچنان بسیار زیاد است. از ماه گذشته، معضلات امنیتی در محدوده معادن طلا به ویژه در منطقه ساحل (Sahel) افزایش یافت تا حدی که شرکت نوردگلد روسیه، عملیات استخراج طلا از معادن تاپارکو (Taparko) در بورکینافاسو را متوقف کرد. شرکت نوردگلد (NordGold)؛ شرکت استخراج طلا و دارای معادن فراوان در قزاقستان، بورکینافاسو، گینه و کانادا است.
فرسوده شدن زیرساخت های ریلی در آفریقای جنوبی، برخی تولیدکنندگان زغال سنگ را نیز وادار ساخته است از کامیون ها برای حمل تولیدات خود به بنادر استفاده کنند. این در حالی است که آفریقای جنوبی؛ صنعتی ترین اقتصاد قاره آفریقا به شمار می آید. تمام این موارد، نشان دهنده اهمیت سرمایه گذاری در زمینه زیرساخت های استخراج است.
جورج چیولی؛ مدیر پرتفوی شرکت سرمایه گذاری بین الملل ناینتی وان (Ninety One) می گوید: در مقام مدیر یک شرکت استخراج، قاطعانه اعلام می کنم فرصت زیادی نداریم و اگر می خواهیم سرپا بمانیم و رشد کنیم، باید ریسک حضور و فعالیت در مناطق پرخطر را نیز بپذیریم. بی شک، پس از آغاز جنگ اخیر، ریسک های ژئوپلیتیک بسیار افزایش یافته است و نمی توان با اطمینان از پایان خوش پروژه ها سخن گفت، اما باید اشتهای ریسک خود را افزایش دهیم.
روسیه؛ تامین کننده ۷ درصد نیکل، ۱۰ درصد پلاتینیوم و ۲۵ تا ۳۰ درصد پالادیوم مورد نیاز بازارهای جهانی است. با تداوم جنگ و تشدید تحریم ها علیه این کشور، روسیه آرام آرام از معاملات کلان این فلزات در عرصه بین الملل کنار گذاشته خواهد شد.
از آنجا که آفریقا؛ از نظر ذخایر کامودیتی های فوق بسیار غنی است، حضور پُرتعداد مقامات دولتی آمریکا و برخی کشورهای صنعتی و توسعه یافته در کنفرانس ایندابا کاملا توجیه می شود.
نظر شما