به گزارش کارآفرین نیوز، در میان تمام آلودگی های فزاینده از قبیل آلودگی صوتی، آلودگی نوری، آلودگی آب، آلودگی خاک و آلودگی هوا می توان آلودگی هوا را به دلیل قابلیت انتشار بالای آن، به عنوان مهم ترین نوع نام برد که باید برای آن چاره اساسی اندیشید.
منابع فسیلی انرژی به عنوان سوخت خودروها، هواپیماها و کشتی ها در همه جای زمین پراکنده شده اند. استفاده از نفت و گازوییل در کارخانه ها نیز از عوامل آلودگی زا به شمار می آیند.
سوزاندن زیست توده ها و زباله ها، آتشفشان های فعال و آتش سوزی های بزرگ در جنگل ها و مراتع نیز از آلاینده هایی است که کمتر به ذهن خطور می کند.
چند شاخص های معتبر برای سنجش آلودگی هوا در سطح دنیا وجود دارد که برای بسیاری از تصمیم گیری ها قابل استناد هستند از جمله شاخص بین المللی آلودگی هوا (AQI) و مقیاس آلودگی هوا (IQAS). در اغلب این فهرست ها، نام بنگلادش، هند، پاکستان، قطر و اندونزی مشترک بوده است.
در یکی دو سال اخیر، نام عراق نیز در فهرست ۱۰ کشوری که شاخص آلودگی هوا در آنها بالاست به چشم می خورد. شاخص IQ Air؛ میزان آلودگی را در ۱۰۹ کشور در نقاط مختلف جهان اندازه گیری و بررسی می کند.
سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۸ میلادی اعلام کرد: عامل ۷ میلیون مرگ نابهنگام در سال، آلودگی هوا است. براساس قانون هوای پاک (CCA)، پنج نوع آلودگی زیست محیطی در هوا منتشر می شود که عبارتند از: اُزن سطح زمین، ذرات ریز معلق، مونوکسید کربن، دی اکسید سولفور و اکسید نیتروژن. در سال های اخیر، ذرات معلق به عنوان اصلی ترین عامل آلودگی هوا شناخته می شود.
پارتیکیولِت مَتر (Particulate Matter) که به اختصار PM۲.۵ خوانده می شودT به ذرات معلق ریز موجود در هوا گفته می شود که برای سلامتی مضر هستند.
داکا؛ پایتخت بنگلادش یکی از بزرگترین مراکز استقرار کوره های آجرپزی در دنیاست، بنابراین طبیعی است که با میانگین شاخص آلودگی ۸۸، به عنوان آلوده ترین شهر جهان نیز شناخته شود.
یک میلیون نفر از مردم بنگلادش از طریق کار در کوره های آجرپزی ارتزاق می کنند و سالانه، حدود ۲۳ میلیارد عدد آجر در کوره های آجرپزی این شهر تولید می شود، کوره هایی که برای ادامه فعالیت روزافزون، هر روز چوب و زغال سنگ بیشتری می سوزانند.
در سال ۲۰۱۹، از ده عامل اصلی مرگ و میر در بنگلادش، ۵ مورد آن به صورت مستقیم با آلودگی هوا مرتبط بوده است.
بررسی بازار اشتغال در داکا نشان می دهد افراد و دولت به سادگی نمی توانند از شر آلودگی مرگبار هوا در این شهر خلاص شوند، حداقل بدون کمک های بین المللی و ایجاد مشاغل جدید که آلایندگی کمتری دارند این امکان فراهم نخواهد شد.
بنابراین برخی ایده پردازان بنگلادشی به این فکر افتاده اند که با اختراع ماسک های مخصوص هوشمند، کیفیت زندگی افراد را کمی ارتقا ببخشند.
استارتاپ تِک گیکز (TechGeeks)
استارتاپ بنگلادشی تک گیکز (TechGeeks) با هدف کمک به مردم به ویژه بیماران تنفسی، ماسکی اختراع کرده که می تواند تقریبا به طور کامل از ورود ذرات ریز معلق به سیستم تنفسی افراد جلوگیری کند.
با ابداع ماسک های اِیرمِیت (AirMate)، امید زیادی در میان بسیاری از مردم زنده شده است. گرچه هنوز هزینه تولید این گجت برای مردمی که زندگی خود را با کارگری در کوره های آجرپزی می گذرانند ممکن است بالا باشد، اما دولت بنگلادش درصدد برآمده تا برای ایجاد کارخانه بزرگتر، تسهیلاتی به این استارتاپ اعطا کند.
پریتوم؛ از هم بنیانگذاران این استارتاپ می گویند: گجت ایرمیت به سنسوری هوشمند مجهز است که می تواند گازهای مضر را در هوا تشخیص دهد و با سیستم فیلتراسیون سه لایه تا ۹۹.۹۸ درصد مانع ورود گازهای آلاینده و ذرات معلق به سیستم تنفسی بیماران شود که موجب افزایش سطح کیفیت زندگی افراد می شود.
این استارتاپ همچنین اپلیکیشن موبایلی طراحی کرده که به صورت مداوم، تغییرات لحظه ای کیفیت هوا را به فرد اعلام می کند. بدین ترتیب، فرد از ورود به محدوده بسیار آلوده خودداری می کند.
پریتوم می گوید: دولت بنگلادش امکانات ساخت کارخانه بزرگتر را ندارد. در حال حاضر، کارخانه کوچکی راه اندازی کرده ایم که سالانه تا ۱۰ هزار گجت ایرمیت تولید می کند، اما ورود سرمایه گذاران بین المللی می تواند این استارتاپ را سریعتر به مرحله تاب آوری برساند.
با توجه به وضعیت تغییرات آب و هوایی در جهان، برآورد کارشناسان از بازار هدف این گجت، حدود ۳ میلیارد مشتری است. پریتوم با اشاره به این موضوع می افزاید: با همین امکانات محدود، حدود ۱۰ هزار تقاضای سالانه داریم.
نظر شما