به گزارش کارآفرین نیوز؛ اهمیت موضوعاتی مانند امنیت غذایی، تراز تجاری و صادرات محصولات کشاورزی و اشتغال باعث میشود که ورود و نفوذ دانش بنیانها به حوزه کشاورزی جزو اولویتها در سال "تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین" قرار بگیرد.
طی سال های اخیر، کشاورزی در معرض تهدید و آسیب هایی مانند کم آبی، تغییرات اقلیمی، گرد و غبار، بی توجهی جوامع به محیط زیست و... قرار گرفته است.
در این راستا، بکارگیری دانش و فناوری که جزیی جداناپذیر از دارایی های دانش بنیان ها است می تواند در کشاورزی، ارزش افزوده مناسبی ایجاد نماید و زمینه بهره مندی از توان علمی دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی و اعضای هیات علمی دانشگاه ها را فراهم نماید تا اختلالات در روند تولید محصولات کشاورزی را کاهش دهد.
اکنون «رویداد ملی ترویج کشاورزی دانشبنیان و نوآور ایران» با هدف ارتقای نقش شرکتهای دانشبنیان و خلاق و نفوذ بیشتر فناوری و نوآوری به صنعت کشاورزی برگزار می شود و ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری یکی از مشارکت کنندگان و حامیان برگزاری آن است.
این رویداد به دنبال فراهم کردن زمینه مناسب برای تسریع در فرایند نفوذ دانش و فناوری های نوین در بخش کشاورزی از طرق مختلفی چون نمایش و معرفی ظرفیت ها، توانمندی ها، یافته های علمی، محصولات و خدمات موسسات و مراکز علمی و تحقیقاتی، مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری، شرکتها و واحدهای تولیدکننده نهادهها، ماشینآلات و تجهیزات نوین کشاورزی است.
همچنین ایجاد فضای مناسب برای هم اندیشی، تبادل تجارب، ایدهها، دانش و فناوریهای نوین در میان فعالان بخش کشاورزی و ارائه خدمات مشاورهای و آموزشی - ترویجی به علاقمندان، از جمله مهمترین اهدافی است که برگزارکنندگان این رویداد دنبال میکنند.
فاصله ۷ برابری تا برنامه افق ۲۰ ساله
بر اساس ماده یکم "قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان" اینگونه موسسات و شرکتها، واحدهای خصوصی یا تعاونی هستند که به منظور همافزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانشمحور، تحقق اهداف علمی و اقتصادی شامل گسترش و کاربرد اختراع، نوآوری و تجاریسازی نتایج تحقیق و توسعه شامل طراحی و تولید کالا و خدمات در حوزه فناوریهای برتر و با ارزش افزوده فراوان به ویژه در تولید نرمافزارها تشکیل میشوند.
کشاورزی دانش بنیان از نیازهای اساسی کشور و راهی مطمئن برای تضمین امنیت غذایی جامعه به شمار میرود که با تغییر الگوی کشت و تولید محصولاتی با درآمد بیشتر و کم آب طلب، به کارگیری دانش نوین و راهبردهای موثر شرکتهای دانش بنیان، میتوان از چالش بزرگ بحران غذا خارج و آیندهای بهتر برای بخش کشاورزی در کشور متصور شد.
در واقع شرکتهای دانشبنیان میتوانند دستاوردها، دانش فنی و علم موجود در دستگاههای پژوهشی، دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی را تجاریسازی کرده و از این طریق خلاهای موجود در حوزه کشاورزی را برطرف کنند.
براساس برنامه افق ۲۰ ساله ایران یعنی تا پایان ۱۴۰۴ مقرر شده افزون بر ۵۰ هزار شرکت دانشبنیان در کشور فعال شوند. با این وجود، تاکنون تعداد این شرکتها تنها به حدود ۷ هزار واحد رسیده و استان های تهران، اصفهان و خراسان رضوی دارای بیشترین شرکت های فناور و دانش بنیان هستند.
با این شرایط، باید ۷ برابر شرکت های فعلی، شرکت های جدید تاسیس و فعال شوند تا به برنامه افق ۲۰ ساله برسیم. البته در حال حاضر تعداد شرکتهای دانش بنیان بخش کشاورزی حدود ۴۵۰ عدد هستند که حدود ۶ درصد از کل شرکتهای دانش بنیان کشور را شامل میشوند.
این در حالی است که اگرچه کاهش سهم شاغلان بخش کشاورزی در اشتغال کل در فرایند توسعه، امکانپذیر است، اما کاهش تعداد مطلق شاغلان در بیانگر عدم اشتغالزایی و خروج نیروی کار از حوزه کشاورزی ایران و در نتیجه کاهش افت عملکرد این بخش است به طوری که نه تنها سهم اشتغال بخش کشاورزی از ۱۵.۸ درصد در سال ۱۳۹۹ به ۱۴.۵ درصد در سال ۱۴۰۰ رسیده است؛ بلکه تعداد شاغلان کشاورزی نیز از ۳ میلیون و ۶۵۴ هزار نفر به ۳ میلیون و ۳۶۵ هزار نفر رسیده است تا ۱.۳ درصد و به تعداد ۲۸۸ هزار نفر از سهم اشتغال بخش کشاورزی کاسته شده باشد.
دلایل متعددی در تمایل کم برای ایجاد شرکتهای دانش بنیان کشاورزی وجود دارد که مهم ترین آنها عدم تمکن مالی و توانایی بهره برداران (کشاورزان و دامداران) برای استفاده از فناوریهای نوین در مزارع و باغات و دامداریها است. به طوری که عمده کشاورزان کشور از نوع خُرده پا و معیشتی بوده و لذا قدرت ریسک پذیری برای فناوریها و موضوعات دانش بنیان جدید با توجه به هزینههای اولیه بالای آنها را ندارند.
نظر شما