به گزارش کارآفرین نیوز، در عرصه تجارت داخلی و بین المللی کشورها از امکانات و ابزارهای گوناگونی برای تامین مالی قراردادها و تسویه خرید و فروش ها استفاده می کنند. همچنین بانک ها ابزارهای را به منظور نحوه تخصیص اعتبار ارائه کرده و تجار و بازرگانان از راهکارهای موجود تامین مالی برای دادوستدهای خود بهره می برند.
ریفاینانس یکی از امکاناتی است که در زمینه تامین مالی و نحوه تسویه قراردادها وجود دارد. در ریفاینانس که نوعی گشایش اعتبار اسنادی است، زمانی که واحد اقتصادی و یا شخص، زمانبندی پرداخت بدهی را اصلاح می کند و یا وام قدیم را با وام جدید با مشخصات و ویژگی های بهتر جایگزین می کند، ریفاینانس انجام داده است.
ریفاینانس یا خطوط اعتباری کوتاه مدت
در ایران به موجب بخشنامه سال ۸۳ بانک مرکزی، استفاده از خطوط اعتباری کوتاه مدت بین بانکی حداکثر یکساله جهت گشایش اعتبارات اسنادی بابت واردات کالا را اصطلاحا "ریفاینانس " می گویند.
ریفاینانس را در واقع می توان نوعی یوزانس (مهلت پرداخت و نسیه تضمین شده) داخلی دانست که در صورت وجود منابع در بانک، بانک تسهیلات دهنده طبق قرارداد ریفاینانس وجه کالای مورد معامله را به دینفع اعتبار اسنادی پرداخت می کند و سپس بانک گشایش کننده، وجه پرداخت شده به فروشنده را یک سال بعد (مدت زمان بازپرداخت تابع توافقات قراردادی بانک تسهبلات دهنده و بانک تسهیلات گیرنده است) به همراه سود متعلقه از خریدار دریافت و پس از خریدارز از طریق مراجع ذیربط به بانک تسهیلات دهنده بازپرداخت می کند.
به صورت کلی در ایران، واحدهای تولیدی با سابقه اعتباری، تامین مواد اولیه، قطعات یدکی، ماشین آلات خطوط تولید و ... امکان استفاده از ریفاینانس را خواهند داشت.
تفاوت ریفاینانس و فاینانس
یکی از تفاوت های ریفاینانس (کوتاه مدت یکساله) با فاینانس که به معنی تامین مالی بلندمدت به صورت وام و دریافت پول است، را می توان نحوه تضمین آن دانست. در ریفاینانس پرداخت تسهیلات به بانک های خارجی توسط بانک های تجاری و در فاینانس توسط بانک مرکزی تضمین می شود.
استفاده کنندگان از تسهیلات فاینانس شامل اشخاص حقیقی، حقوقی، وزارتخانهها، سازمان ها و شرکت های دولتی هستند، اما در تسهیلات ریفاینانس علاوه بر اشخاص حقیقی و حقوقی، شرکت ها و سازمان های وابسته به دولت، چنانچه از منابع بودجه عمومی کشور به طور کلی و یا برای ثبت سفارش خاصی استفاده نمی نمایند، مشمول استفاده از این تسهیلات خواهند بود.
همچنین از تسهیلات فاینانس برای خرید و احداث پروژه های سرمایهای و تجهیزات، ماشین آلات خطوط تولیدی و خدمات اعم از نصب و راه اندازی، آموزش و دانش فنی استفاده می شود، در حالی که ریفاینانس برای ورود کالاهای خاصی است که بانک تعیین میکند.
نظر شما