اتحادیه اروپا و روسیه، هر یک به ظن خود با بهره‌گیری از اهمیت استراتژیک نفت در اقتصاد طرف مقابل، در حال شکست مواضع سیاسی دیگری هستند. در این میان، برخی کشورها نیز به روز مبادای احتمالی می‌اندیشند و در حال ذخیره‌سازی مهم‌ترین کامودیتی انرژی جهان هستند.

مقاصد صادراتی نفت‌خام روسیه تغییر کرد

به گزارش کارآفرین نیوز، قریب به پنج ماه از آغاز جنگ روسیه و اوکراین می گذرد. به دنبال به نتیجه نرسیدن مذاکرات برای توقف درگیری ها در اروپای شرقی در همان روزهای ابتدایی، اتحادیه اروپا و روسیه هریک، طرف مقابل را با تحریم واردات نفت و گاز و یا توقف صادرات کامودیتی های انرژی تهدید کردند.

با اعلام قطع دسترسی روسیه به سیستم پرداخت سوییفت (SWIFT)، تهدیدها رنگ و بوی واقعیت به خود گرفتند. بسته های تحریمی اتحادیه اروپا علیه روسیه، پی در پی تصویب شدند. طرف مقابل نیز بیکار ننشست و توقف تدریجی صادرات منابع انرژی را در دستور کار قرار داد.

با فرض فلج کردن اقتصاد روسیه به منظور توقف جنگ، اتحادیه اروپا با وجود آگاهی از آسیب های شدید اقتصادی به برخی کشورهای عضو اتحادیه مانند آلمان، هلند و دانمارک که وابستگی شدید به نفت و گاز روسیه داشته اند، بر تصمیم خود اصرار ورزید و اعلام کرد این اتحادیه به زودی جایگزین های دیگری برای این خلاء خواهد یافت.

در پی عدم پرداخت بهای گاز صادراتی به روبل روسیه توسط کشورهای اروپایی، با هدف مقابله به مثل با اتحادیه اروپا برای حمایت از اوکراین و همچنین جلوگیری از پذیرش برخی کشورها در پیمان ناتو، روسیه نیز تهدید خود را عملی کرد. موضوع صادرات نفت و گاز روسیه به اروپا تقریبا منتفی است.

اما با وجود ادامه تحریم ها علیه روسیه، در چند هفته اخیر سخن از افزایش قدرت روبل روسیه در مجامع مختلف دنیا شنیده می شود. گرچه بخشی از این افزایش قدرت، به توافق برای ایجاد سیستم پولی مشترک با گروه بریکس (BRICS) و افزایش تعداد کاربران بین المللی سیستم پرداخت میر (SPFS) برمی گردد.

صادرات نفت روسیه نه تنها در ماه های اخیر کمتر نشده، بلکه افزایش قابل ملاحظه ای را نشان می دهد. تنها تفاوت مهم به تغییر در مقاصد صادراتی نفت روسیه برمی گردد.

کپلر (Kpler)؛ سایت فرانسوی تحقیقات بازار کامودیتی ها، با ارائه نموداری از اطلاعات و اخبار منتشر شده درباره تجارت نفت روسیه و سایر کشورها، بر این موضوع صحه گذاشته است.

در تصویر منتشر شده، آمار مستند تجارت نفت در دهه سوم فوریه و میانگین آمار ماه های می و ژوئن تا دهه سوم ژوئن به تصویر کشیده شده است.

نفت روسیه

دو تفاوت معنادار آماری در دو مقطع زمانی؛ ورود هند و حذف آمریکا از جمع مقاصد صادراتی نفت روسیه است. عمده ترین تغییر، افزایش چشمگیر صادرات نفت روسیه به هند است. پیش از این، هند واردات چندانی از روسیه نداشته یا آنقدر ناچیز بوده که در دسته سایر کشورها قرار می گرفت.

دومین تغییر نیز به حذف تجارت نفتی روسیه و آمریکا در سه ماه اخیر بر می گردد.

روسیه با کاهش قیمت نفت خام صادراتی توانسته توجه بسیاری از کشورهای واردکننده نفت در دنیا را به خود جلب کند. افزایش قابل توجه صادرات نفت روسیه به چین و ترکیه در همین راستا تفسیر می شود. برخی از این کشورها، کاهش قیمت نفت روسیه را به فال نیک گرفته اند و در سکوت، در حال افزایش ذخایر منابع نفتی خود هستند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 9 =