طبق آمارهای موجود، در حال حاضر ۶۳.۵ میلیون نفر از جمعیت کشور در سن کار قرار دارند که از این تعداد حدود ۲۶ میلیون نفر شاغل و یا در جستجوی شغل بوده و ۳۷.۵ میلیون نفر نیز خانه‌نشین و بدون هرگونه فعالیت اقتصادی هستند که در این گروه می‌توان حتی فارغ‌التحصیلان دانشگاهی را نیز یافت.

خانه‌نشینی ۳۷.۵ میلیون فرد در سن کار

به گزارش کارآفرین نیوز، بررسی جدیدترین گزارش مرکز آمار ایران از وضعیت بازار کار در فصل بهار امسال نشان می دهد که در بهار امسال تعداد جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر کشور که در سن کار قرار دارند، ۶۳ میلیون و ۵۱۹ هزار نفر بوده است. با این وجود، از این تعداد جمعیت فعال، ۲۵ میلیون و ۹۷۷ هزار نفر دارای فعالیت اقتصادی بوده اند؛ یعنی در گروه شاغلان و یا بیکاران قرار داشته اند.

بر پایه این گزارش، ۳۷ میلیون و ۵۴۲ هزار نفر معادل ۵۹.۱ درصد از کل جمعیت در سن کار کشور، همچنان مانند دوره های گذشته در گروه غیر فعالان قرار داشته و در جریان ابجاد ارزش افزوده در کشور قرار نداشته اند.

به بیان دیگر، ۳۷.۵ میلیون نفر از جمعیت کشور در بهار امسال، ‌تنها مصرف کننده بوده اند که در این گروه علاوه بر افراد از گروه های مختلف اجتماعی، جوانان در سن کار و حتی فارغ التحصیل دانشگاهی نیز قرار دارند که با وجود توانایی انجام کار، ‌اما غیر فعالی و خانه نشینی را برگزیده اند.

۲۵.۹ میلیون نفر؛ مجموع شاغلان و بیکاران

طبق آمار ارائه شده از سوی مرکز آمار ایران، در بهار امسال ۲۳ میلیون و ۵۷۸ هزار نفر از کل فعالان اقتصادی کشور (۲۵.۹ میلیون نفر)، شاغل بوده اند و ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر نیز در گروه بیکاران قرار داشته اند.

طبق تعاریف و استانداردهای آماری موجود، افرادی که در طول یک هفته کاری، ۴۴ ساعت و بیشتر مشغول به کار باشند، در حالت اشتغال کامل و کمتر از آن نیز در وضعیت اشتغال ناقص برآورد می شوند.

در بهار امسال، ‌۱۲ میلیون و ۷۸۴ هزار نفر از کل جمعیت شاغل کشور (۲۳.۵ میلیون نفر)، ‌ در هفته ۴۴ ساعت و بیشتر از آن کار کرده اند.

طبق محاسبه دیگری، ۵۴.۲ درصد کل جمعیت شاغل در فصل بهار امسال به میزان استاندارد و یا بیشتر از آن (معمولا اضافه کاری و جبرانی و ...)، فعالیت داشته اند و در نقطه مقابل نیز ۱۰ میلیون و ۷۹۴ هزار نفر از شاغلان کمتر از میزان استاندارد ۴۴ ساعت در هفته کار کرده اند که در گروه افراد دارای اشتغال ناقص قرار می گیرند.

اشتغال ۱۰.۷ میلیون نفر پایین‌تر از استاندارد

طبق تعاریف آماری موجود، اشتغال ناقص به شرایطی اطلاق می شود که فرد شاغل نه بیکار محسوب شده و نه شاغل کامل، با این حال درآمد وی کفاف تامین مخارج و معاش خانواده و یا حتی خود وی را نمی دهد.

اینکه ۱۰ میلیون و ۷۹۴ هزار نفر از شاغلان در هفته کمتر از میزان استاندارد به فعالیت اقتصادی، اشتغال داشته اند، می تواند به مواردی از جمله دو شغله بودن افراد، مشاغلی مانند وکالت و جراحان و مانند آن نیز مرتبط باشد که لزم نیست افراد لزوما به میزان ۴۴ ساعت مستمر در طول هفته فعالیت داشته باشند. همچنین به این معنا نیست که همه این شاغلان از درآمدهای پایینی برخوردار باشند.

تفکیک دیگر ارائه شده در گزارش مرکز آمار ایران، ‌مربوط به اشتغال زمانی ناقص است که این مورد بیشتر می تواند افراد دارای اشتغال با درآمد کمتر از حد استاندارد را نشان دهد. در این محاسبه، تعداد افراد دارای اشتغال ناقص و کسانی که درآمدشان کفاف هزینه ها را نمی دهد، ۲ میلیون و ۲۸۲ هزار نفر اعلام شده است.

بیکاری جوانان

اشتغال؛ همچنان خواسته اول جوانان

همانطور که عنوان شد، دلیل اشتغال کمتر از استاندارد ۸ میلیون و ۱۸۶ هزار نفر از افراد دارای اشتغال ناقص، ‌به مواردی غیر از کسری ساعت اشتغال در هفته ربط داده شده است.

گفتنی است، مسئله بیکاری و اشتغال به ویژه اشتغال زایی برای جوانان فارغ التحصیل دانشگاه ها؛ همواره یکی از چالش های بزرگ دولت ها بوده و دولت سیزدهم نیز با این مسئله درگیر است.

طی دهه های گذشته با افزایش تعداد جویندگان شغل، رشد قابل ملاحظه فارغ التحصیلان دانشگاه ها و همچنین تلاش گروه های بیشتری برای ورود به بازار کار و رشد نامتوازن فرصت های شغلی در اقتصاد ایران به میزان تقاضاهای موجود؛ نوعی بحران و چالش جدی ادامه دار بیکاری در اقتصاد کشور بروز کرده و با وجود تلاش دولت ها در این زمینه و ارائه طرح های گوناگون اشتغال زایی و همچنین صرف منابع بانکی؛‌ اما همچنان بازار کار با انبوهی از تقاضاهای جوانان برای شغل یابی مواجه است.

وضعیت بازار کار ایران در بهار 1401

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 0 =