به گزارش کارآفرین نیوز، درباره حذف دلار از مبادلات اقتصادی و جایگزینی آن با ارزهای دیگر، ایجاد سبدی متنوع از ارزهای خارجی، تغییرارز گزارشگری در محاسبات دولت از دلار به یورو، ایجاد برخی قراردادهای تجاری پایاپای، تجارت با پول های ملی کشورهای طرف تجاری و ... در طول سال های متمادی بین می شود؛ اما آنچه در عمل اتفاق می افتد، تسلط و سایه اغلب منفی دلار بر اقتصاد ایران است.
درباره لزوم و یا عدم لزوم حذف دلار و یا امکان و یا ناممکن بودن فعالیت های اقتصادی بین المللی با ارزهای دیگر به غیر از دلار بین کارشناسان و اقتصاددانان اختلاف نظرهایی وجود دارد. برخی می گویند به دلیل قدرت دلار در جهان و سهم بیش از ۵۰ درصدی آمریکا از تولید ناخالص داخلی جهان؛ اساسا حذف دلار از مبادلات تجاری ایران امکانپذیر نیست و این اقتصاد ایران است که به دلار نیاز دارد.
خسارت دلار به اقتصاد ایران
در نقطه مقابل برخی دیگر از کارشناسان اقتصادی می گویند، ال ها از زمانی که باید به این سمت حرکت می کردیم و نقش دلار را به مرور در شئون اقتصادی کشور کمرنگ می کردیم، گذشته و ما در طول این سال ها خسارت های سنگینی از ناحیه دلار متحمل شده ایم و این کار از طریق ایجاد پیمان های پولی مشترک با کشورهای طرف تجاری و مبادله با ارزهای محلی و یا تجارت کالا به کالا تا حدود زیادی امکانپذیر است و دستکم می توان نقش تعیین کننده دلار را به شدت کمرنگ کرد.
البته این نکته نیز مطرح است که بسیاری از کشورهای طرف تجاری ایران ترجیح می دهند با ارز دلار مبادلات اقتصادی خود را انجام دهند و اینکه ما بخواهیم نظر آنها را به نوع دیگری از مبادله تغییر دهیم، تقریبا غیرممکن و یا بسیار دشوار خواهد بود. به بیان ساده تر، تحریم ها باعث شده تا این ما باشیم که نیاز به پیمان پولی و تجارت با ارزهای غیر از دلار داشته باشیم و این مسئله در فضای تجاری بقیه کشورها، موضوعیت ندارد؛ بنابراین نباید انتظار همراهی آنها را در این زمینه نیز داشته باشیم.
این موضوع نیز وجود دارد که بسیاری از تجار ایرانی هم ترجیح می دهند برای سهولت در استفاده های بین المللی از منابع مالی خود، امور تجاری خود را ارز دلار و یا یورو انجام دهند. بنابراین این موانع در زمینه حذف دلار از مبادلات اقتصادی ایران وجود دارد.
توافق جدید بانکی ایران و روسیه
طی سال های اخیر حتی می توان گفت غرب از دلار به عنوان ابزاری برای فشار و تحریم های بیشتر بر علیه کشورمان نیز استفاده کرده است. متاسفانه شکنندگی و اثرپذیری اقتصاد ایران از نوسانات دلار، باعث شده تا در موارد متعددی نرخ دلار بر اقتصاد ایران سایه بیافکند.
در سال های گذشته دولت ملزم شده بود تا ارز گزارشگری را در محاسبات تمامی دستگاه ها و زیر مجموعه های خود از دلار به یورو تغییر دهد و از این طریق زمینه حذف دلار از محاسبات دستگاه های دولتی فراهم شود. در عین حال، همچنان بسیاری از محاسبات دستگاه ها به ریال و دلار ارائه می شود و یا بعضا معادل آن به یورو نیز اعلام می شود و چندان پیشرفتی در این زمینه حاصل نشده است.
حال اما در دولت سیزدهم گام هایی برای حذف دلار از چرخه مبادلات تجاری برداشته شده و رئیس کل بانک مرکزی می گوید با مقامات روسی برای حذف دلار از چرخه تجاری بین دو کشور به توافقاتی دست یافته است.
علی صالح آبادی؛ در این زمینه بیان داشت: مذاکره با طرف های روسی برای انجام مبادلات اقتصادی به ارزهایی غیر از دلار و یورو، جزئی از برنامه توسعه همکاری مشترک بین دو کشور ایران و روسیه است.
حال انتظار می رود با گفتگوهای جدیدی که بین مسئولان بانکی ایران و روسیه انجام شده، در آینده نزدیک شاهد برداشته شدن گام های عملی در زمینه حذف دلار از مبادلات بانک و تجاری کشور و گسترش تجارت به ریال و روبل روسیه باشیم.
نظر شما