به گزارش کارآفرین نیوز؛ بلومبرگ در گزارشی که منتشر کرده، از تولید برنجی با قابلیت کشت با آب شور خبر داده که دانشمندان چینی به منظور تضمین امنیت غذایی و نجات میلیونها نفر از گرسنگی تولید کرده اند.
در گزارش بلومبرگ به منطقه جینگهای در شمال چین اشاره شده که به سختی، منطقه ای مناسب برای کشت برنج به حساب میآید زیرا نیمی از خاک این منطقه که در سواحل دریای بوهای واقع شده، نمکی است و در این خاک به شدت قلیایی هیچ محصولی رشد نمیکند، با این حال در پاییز گذشته، منطقه جینگهای ۱۰۰ هکتار شالیزار داشت.
به نقل از بلومبرگ، راز این برداشت پربار، سویههای جدید برنج مقاوم به نمک است که توسط دانشمندان چینی توسعه داده شده است. این سویه که به «برنج آب دریا» معروف است، با بیان یک ژن از سویه وحشی برنج مقاوم به نمک و قلیا ایجاد شده است. تولید آزمایشی این سویه در تیانجین رکورد بازدهی ۴.۶ تن از هر هکتار را به ثبت رساند.
سابقه برنج مقاوم به شوری در ایران
اما در همان حال که بلومبرگ از تولید برنج با آب دریا در چین خبر می دهد، بر اساس خبرهای منتشرشده در چهار سال پیش، محققان سازمان انرژی اتمی ایران با همکاری موسسه تحقیقات برنج کشور در آمل به رقم جدیدی از برنج مقاوم به شوری و خشکی دست یافتند.
استانهای شمالی ایران را همه با زمینهای حاصلخیز میشناسند، اما ۶۵ هزار هکتار از شالیزارهای استانهای گیلان، مازندران و گلستان متاثر از شوری آب دریای خزر است.
مشکل شوری و بخشی از آب و شالیزارهای استانهای شمالی سبب شد تا محققان موسسه تحقیقات برنج کشور در مازندران و پژوهشکده کشاورزی هستهای سازمان انرژی اتمی کرج به فکر تولید ارقام مقاوم به شوری بیفتند.
بر اساس این گزارش، محققان سازمان انرژی اتمی با همکاری موسسه تحقیقات برنج کشور که در رشت مستقر است از سال ۸۷ تحقیقات خود را بر روی دو رقم بومی برنج آغاز کردند که پس از سالها تلاش به رقم جدیدی از برنج مقاوم به شوری و خشکی دست یافتند بطوریکه اگر پیشروی آب دریا در منطقه را داشته باشیم و آب لب شور یا شور شد این برنجها مقاومت لازم دارند و مانع خسارت ناشی از شوری میشوند. این رقم جدید برنج علاوه بر مقاومت در برابر کم آبی، هنگام وزش باد شدید و بارندگیها دچار ورس یا خوابیدگی نیز نمیشود.
دستاوردهای حاصل از کشت این رقم برنج تولید لاینهای موتان امید بخش متحمل به تنش شوری است با ویژگیهای زراعی مطلوب مثل داشتن عملکرد بالاتر، پاکوتاهی و زودرسیوکیفیت مناسب نسبت به ارقام مادری خود است.
بحران تورم و تامین برنج
برنج حدود ۱۳۰۰ هزار سال پیش در رودخانه پرل چین سرچشمه گرفته و به تمام جهان منتقل شده است. چین اولین و بزرگترین تولید کننده برنج در جهان است و با به کار گیری روشهای نوین آبیاری مزارع به تنهایی حدود ۳۵ درصد از کل برنج جهان را تولید میکند. موفقیت چین در تولید برنج به استفاده از برنج هیبریدی نسبت داده میشود که بازدهی بالاتری در مقایسه با محصولات سنتی دارد. تولید سالانه برنج در چین بیش از ۲۰۰ میلیون تن است و حدود ۳۰ میلیون هکتار از خاک این کشور تحت کشت برنج قرار دارد.
از سوی دیگر، کشور ما ایران رتبه ۲۶ تولید برنج در جهان را در اختیار دارد، هر چند سهم قابل توجهی از تولید برنج جهان مربوط به کشاورزی ما نیست و برای تامین نیاز داخلی، نیازمند واردات هستیم اما یکی از مرغوب ترین برنج های جهان را تولید میکنیم. کیفیت برنج ایرانی یکی از دلایلی است که منجر به محبوبیت روزافزون برنج ایرانی در کشورهای دیگر شده است.
پس از چین که بزرگترین تولیدکننده برنج جهان است، کشورهای هند، اندونزی، بنگلادش، ویتنام، تایلند، میانمار، ژاپن، فیلیپین، پاکستان و برزیل قرار دارند.
استفاده از برنج به عنوان یک کالای اساسی و ادامه رشد جمعیت جهان، از جمله عوامل عمدهای هستند که حفظ تقاضا برای برنج در دهههای آینده را تضمین میکند. این به معنای ضرورت بکارگیری تدابیر لازم مانند افزایش سطح زمین زیرکشت، استفاده از روشهای نوین زراعت و بهبود بازده محصول است.
این در حالی است که جنگ روسیه و اوکراین، به غیر از تورم مواد غذایی و بالاخص برنج و گندم، بحران تامین کامودیتی ها را برای اغلب کشورهای دنیا ایجاد نموده است که یا در اثر عدم صادرات در کشورهای روسیه و اوکراین است یا در اثر اختلال در زنجیره تامین.
به اعتقاد جولیان لامپیتی مدیر اقدام جهانی غذا و کشاورزی بانک جهانی، حتی بدون وقوع جنگ نیز، چشمانداز نگران کننده موجود در زمینه تامین مواد غذایی در جهان وجود داشت و جنگ، تنها عامل شتاب دهنده آن است نه عامل ایجاد آن.
در عین حال، پایشگران بازار جهانی مواد غذایی نسبت به اعمال ممنوعیتهای صادراتی برنج از سوی صادرکنندگان جهانی برنج هشدار دادند و شاخص قیمت مواد غذایی فائو (FFPI) نشان داد قیمت برنج برای پنجمین ماه متوالی در ماه گذشته نیز افزایش داشته به گونه ای که در بالاترین سطح قیمتی یک سال اخیر قرار گرفته است.
نظر شما