به گزارش خبرنگار حوزه دانش بنیان خبرگزاری کارآفرین، آرش پورزرگر مدیر آزمایشگاه مجموعه آزمایشگاهی دانش بنیان بینا آزما سپاهان مستقر در اصفهان گفت: از سال ۱۳۸۳ آزمایشگاه بینا آزما شروع به کار کرده و طی این مدت با ۳۰ نفر از همکاران در زمینه های مقاومت مصالح، ژئوتکنیک، محیط زیست، شیمی و تعیین ماهیت، فعالیت داشته ایم.
این کارشناس صنایع ادامه داد: شرکت ما در طی این مدت از سازمان استاندارد، محیط زیست و همچنین سایر دستگاه های مسئول مجوز فعالیت گرفته و توانسته به عنوان یک شرکت دانش بنیان فعالیت کند و به همه صنایع و همچنین دانشجویان، پژوهشگران و سایر شرکت های دانش بنیان، خدمات آزمایشگاهی بدهد بالاخص اینکه سعی مان بر این بوده که در کارها با دقت و سرعت، خدمات مناسب آزمایشگاهی را به صنایع ارائه دهیم و بر این اساس نرم افزار آزمایشگاهی را مستقر کرده ایم.
پورزرگر گفت: بینا آزما خدمات مختلفی را ارائه می دهد از جمله؛ نمونه برداری و آزمایش های دوره ای کیفیت آب و پساب، مطالعه و پایش کیفی منابع آب های زیرزمینی، آزمون بررسی تصفیه پیری بر روی آب و پساب صنعتی یا انسانی، بررسی منابع آب های سطحی و ارائه گزارش های زیست محیطی جهت تامین آب شرب، کشاورزی و صنایع، آزمون های الزامی جهت کنترل شیمیایی، بیولوژیکی و میکروبی استخرهای شنا، پایش کیفی آب های ساحلی، پایش کیفی آب استخرهای پرورش آبزیان، نمونه برداری و آنالیز آلاینده های زیست محیطی خاک، خدمات مشاوره کشاورزی و محیط زیست، مطالعات خاک شناسی و مدیریت پسماندهای کشاورزی، مشاوره در مورد آلودگی هوا و کنترل آلاینده های گازی، ارزیابی محیط زیستی پروژه های صنعتی، کنترل آلودگی در صنایع، انجام طرح های پژوهشی و تحقیقاتی محیط زیست، سنجش صدای محیط، اندازه گیری ذرات خروجی از منابع ثابت و اندازه گازهای محیطی و...
وی با اشاره به اینکه این شرکت در ۱۳۹۵ با همکاری شرکت وسلینگ آلمان اقدام به تامین تجهیزات مناسب نمونه برداری و آموزش پرسنل در ایران و آلمان داشته، گفت: این کار برای نمونه برداری دی اکسین و فوران از گازهای خروجی دودکش های واحدهای صنعتی بود و توانست اولین نمونه برداری در ایران زیر نظر سازمان حفاظت محیط زیست را در سال ۱۳۹۶ انجام دهد و از ابتدای سال ۱۳۹۸ موفق به اخذ مجوز نمونه برداری این آلاینده ها گردید.
مدیر آزمایشگاه مجموعه آزمایشگاهی دانش بنیان بینا آزما سپاهان گفت: این شرکت همچنین دارای گواهینامه تایید صلاحیت ISO/IEC۱۷۰۲۵ از مرکز ملی تایید صلاحیت ایران و گواهینامه تایید صلاحیت آزمایشگاه همکار از سازمان ملی استاندارد و گواهینامه خدمات مشاوره ژئوتکنیک از سازمان برنامه و بودجه کشور است و عضو شبکه آزمایشگاهی فناوری های راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری است و بر اساس تایید کارگروه صلاحیت دانش بنیان و نظارت بر اجرای ریاست جمهوری به عنوان شرکت دانش بنیان شناخته می شود.
وی تعریف استاندارد برای صنایع را از جمله فعالیت های این شرکت دانست و گفت: تحریم های ظالمانه برخی مشکلات را ایجاد کرده و باعث شده برخی شرکت ها مانند شرکت ما، نتوانند مواد و دستگاه های مورد نیاز خود را تامین کنند، یا مشتریان آنها که صنایع هستند نتوانند مواد و دستگاه های خود را وارد کنند، ضمن اینکه چون اساس کار ما مانند تمام فعالیت های دیگر کسب و کارها و صنایع، نیروی انسانی است متاسفانه در این زمینه با مهاجرت مواجه هستیم و نیروهای توانمند ما مهاجرت می کنند، از طرفی امکان ارائه خدمات به کشورهای همسایه را نداریم و با محدودیت توسعه بازار روبرو هستیم بطوریکه این مجموعه عوامل، کار ما را سخت می کند.
پورزرگر در مورد حمایت های دولت برای شرکت های دانش بنیان گفت: دولت حمایت هایی از دانش بنیان ها دارد که ما هم توانسته ایم با این حمایت ها خدمات بهتری را ارائه دهیم و امیدواریم بتوانیم این خدمات را توسعه دهیم.
وی تاکید کرد: در این مدت برای انجام خدمات سریع و دقیق آزمایشگاهی مورد درخواست مشتریان با جذب و آموزش نیروهای متخصص و کارآمد و با استفاده از تخصص کارشناسان مجرب و فراهم آوردن تجهیزات مناسب و به روز، این شرکت توانست در زمینه ژئوتکنیک، آزمایشگاه های مقاومت مصالح، قیر و آسفالت، شیمی و محیط زیست، تعیین ماهیت و عیارسنجی فلزات گرانبها حوزه فعالیت های خود را گسترش دهد.
به گفته مدیر آزمایشگاه مجموعه آزمایشگاهی دانش بنیان بینا آزما سپاهان، اولین نمونه برداری از دی اکسین و فوران در ایران زیر نظر سازمان حفاظت محیط زیست توسط این شرکت انجام شده و توانسته از ابتدای سال ۱۳۹۸ مجوز نمونه برداری این آلاینده ها را بگیرد.
دی اکسین و فوران چیست؟
دی اکسین ها و فوران ها Dioxin & Furans ترکیباتی بسیار سمی و خطرناک هستند که از منابع طبیعی و فعالیت های انسان تولید می شوند. این ترکیبات به علت پایداری و نیمه عمر بالایی که دارند مدت زیادی در محیط باقی مانده و اثرات شدیدی بر محیط زیست و انسان ها برجای می گذارند.
منابع احتراق و کارخانههای ذوب فلزات بزرگترین منابع وارد کننده دی اکسینها به هوا میباشند. از جمله منابع احتراق میتوان به سوزاندن زبالههای شهری به ویژه پلاستیک در زباله سوزها، سوزاندن لجن فاضلاب و مواد زائد عفونی و همچنین سوزاندن سوختهایی نظیر زغال، چوب و محصولات نفتی اشاره نمود. همچنین آفتکشها نیز یکی از مهمترین منابع وارد کننده این مواد دراتمسفر میباشند.
دی اکسینها پس از تولید و ورود به اتمسفر در اثر ریزشهای جوی بر روی گیاهان و رودخانهها وارد زنجیره غذایی حیوانات و در نهایت انسان میشود. دی اکسینها به دلیل داشتن خاصیت چربی دوستی بالا در بافتهای چربی حیوانات تجمع مییابد؛ بنابراین حیوانات به نسبت گیاهان، آب و خاک مقدار بیشتری از این ترکیبات را دریافت میکنند. به همین منظور جدا کردن چربی از گوشت، مصرف لبنیات کمچرب و همچنین استفاده از رژیم غذایی مناسب میتواند میزان ورود این ترکیب به بدن را کاهش دهد. ۹۰ درصد کسانی که به دی اکسین آلوده میباشند، از طریق زنجیره غذایی این ترکیب را دریافت کردهاند.
این ترکیب در اتمسفر به دو شکل گازی و ذره ای یافت میشود. آن دسته از دی اکسینها که تعداد کلر کمتری در ساختار شیمیایی خود دارند، بیشتر در فاز گازی یافت میشوند با این حال آلودگی به دی اکسین، از طریق تنفس درصد کمی را به خود اختصاص دادهاست.
فاکتورهای متعددی در میزان تأثیر آنها بر موجودات مؤثر میباشد که از آن جمله میتوان به سطح تماس، زمان تماس و چگونگی تماس اشاره نمود. ناراحتی کبدی و عارضه پوست از عمدهترین عوارض این ترکیب است.
در سال ۱۳۹۸ برای نخستین بار در کشور نمونه برداری از گازهای آلاینده دی اکسین و فوران توسط کارشناسان داخلی انجام شد. این نمونه برداری ازخروجی زباله سوز ساوه در استان مرکزی با حضور آزمایشگاه معتمد ذیصلاح داخلی و کارشناسان سازمان حفاظت محیط زیست طی سه روز صورت گرفت.
اختلاط زبالههای تر و خشک میتواند موجب افزایش غلظت آلایندههای هوا بخصوص دی اکسین و فورانها از خروجی زباله سوزها شود. بنابراین حتی اگر زباله سوزها پیشرفته نیز باشند، نمیتوان از اندازه گیری دی اکسین و فورانها در خروجی دودکش آنها غافل بود. در نتیجه، اندازه گیری این آلایندهها با استفاده از توان متخصصان داخلی و آزمایشگاه سازمان محیط زیست نقطه عطفی در پایش آلایندههای خاص است.
پایان پیام/