به گزارش کارآفرین نیوز، به نظر میرسد تغییرات اقلیمی در چند سال آینده به نفع بازار کامودیتیهای غیرفسیلی، از جمله لیتیوم تمام شود.
با افزایش تغییرات اقلیمی و ضرورت تلاش کشورها برای کاهش استفاده از سوختهای فسیلی (مانند نفت و گاز)، یکی از حوزههایی که در دوران گذار انرژی، پیشرفتهای پرسرعتی به نمایش میگذارد صنعت خودروهای الکتریکی است که برای تولید باتریها، از مشتریان دائمی لیتیوم خواهد بود.
همچنین پس از وقوع جنگ اخیر در اروپای شرقی و پیامدهای ناشی از آن در زنجیره تامین منابع انرژی، رونمایی از تلاشهای نظامی و پیشرفتهای هستهای کشورها با هدف حفظ امنیت همهجانبه تسریع شد که حفظ امنیت زنجیره تامین لیتیوم، مستلزم تداوم این اقدامات شناخته میشود.
همچنین، استفاده از گوشیهای هوشمند پس از بروز پاندمی و تداوم قرنطینهها، افزایش چشمگیری به ثبت رسانده است.
برآیند این رخدادها به موازات افزایش استفاده از گجتهای هوشمند در منازل و ادارات که برای تولید تمام آنها، به ریزتراشه نیاز است موجب افزایش تقاضای جهانی برای کامودیتیهای مخصوص حوزه فناوری شده است.
افزایش کاربری حوزههای استراتژیک فوق، موجب شده است کاربرد لیتیوم در صنایعی مانند داروسازی، شیشه و سرامیک و بسیاری زمینههای دیگر، در حاشیه قرار گیرد.
به دلیل کاربری فراوان این فلز باارزش در ذخیره سازی انرژی، به ویژه برای تولید باتریهای گوناگون، کشورها ناچار به تامین آن حتی با قیمت گزاف هستند. این سنگینی کفه تقاضا در زنجیره تامین لیتیوم، موجب افزایش قیمت جهانی شد.
در سه ماه سوم سال گذشته میلادی، هر تُن لیتیوم برای دومین بار به بالاترین سطح قیمت رسید به گونهای که در بازار داخلی چین که از اصلیترین تولیدکنندگان این کامودیتی استراتژیک است نزدیک به ۴۸۰ هزار یوان معامله میشد. اولین بار در مارس ۲۰۲۲ و تنها یک ماه پس از آغاز جنگ روسیه و اوکراین که به اختلالات زنجیره تامین کامودیتیهای خوراکی و استراتژیک در جهان منجر شد، قیمت لیتیوم به رکورد ۵۰۰ هزار یوان در بازار داخلی چین رسیده بود.
افزایش قیمت کربنات لیتیوم (فرم تصفیه شده لیتیوم که در باتری خودروهای الکتریکی مورد استفاده قرار میگیرد)، افزایش سود شرکتهای تولیدکننده لیتیوم را در پی داشته است، به گونهای که درآمد خالص برخی از این شرکتها از جمله تیانقی (Tiangi Lithium) در سال ۲۰۲۲، بیش از ۱۰ برابر افزایش یافته است.
قیمت این کامودیتی قرن، از کف قیمتی سال ۲۰۲۰ تا نوامبر ۲۰۲۲، پانزده بار افزایش قیمت شدید را تجربه کرد.
برنامهریزی چین برای کاهش خامفروشی لیتیوم داخلی
شرکت لیتیوم گنفنگ (Ganfeng) نیز که در سال گذشته از افزایش ۳۲۱ درصدی سود خالص برخوردار شده بود اعلام کرده است در حال سرمایهگذاری ۲ میلیارد و ۲۲۰ میلیون یوانی برای راهاندازی دو کارخانه تولید باتری در چین است.
شرکت تیانقی نیز در ماه جاری اعلام کرده بود خرید کارخانه استرالیایی اسنشال متالز (Essential Metals Ltd) که از فعالان جهانی عرصه تولید لیتیوم و طلا در غرب استرالیا است به پایان رسیده است.
همین دو خبر، نشان از اهمیت فزاینده این فلز ارزشمند در سالهای آتی دارد. برنامهریزیها برای جلوگیری از خامفروشی لیتیوم تولید داخل و تبدیل آن به باتری در داخل چین نیز از اهمیت استراتژیک آن حکایت دارد.
براساس گزارشهای بلومبرگ، قیمت باتریهای لیتیوم- یونی، برای اولین بار در این صنعت در سال گذشته افزایش یافته بود.
این کامودیتی در طبیعت به وفور یافت میشود اما به دلیل دشواری فرایند استخراج و استحصال از معادن، کشورهای معدودی در این زمینه فعالیت میکنند که استرالیا، شیلی و چین در زمره تولید و تامینکنندگان اصلی این فلز پرمشتری قرار دارند. گرچه تا دهه گذشته، آمریکا نیز در این فهرست قرار داشت اما چین، گوی رقابت را از آمریکا ربود.
نظر شما