به گزارش کارآفرین نیوز؛ سرمایهگذار فرشته به انگلیسی: Angel investor سرمایهگذاری است که سرمایه یک یا چند شرکت نوپا را فراهم میکند اما بر خلاف یک شریک، سرمایهگذار فرشته به ندرت در مدیریت شرکت دخالت میکند.
پس از اینکه سرمایهگذاری مرحله کشت ایده به نتیجه رسید و یک کسبوکار شکل گرفت، نوبت به مرحله دوم سرمایهگذاری میرسد، در این مرحله سرمایهگذاران فرشته وارد کسبوکار میشوند.
فرشته سرمایهگذار کیست؟
عبارت انجل اینوستور (Angel Investor) از آن کلمههایی است که وقتی ترجمه میشود، عبارتی مثل سرمایهگذار فرشته یا فرشته سرمایهگذار از دل آن درمیآید. در مفاهیم سرمایه گذاری، انجل اینوستور یا سرمایهگذار فرشته یا حتی بعضی وقتها فرشته سرمایهگذار به آن فردی گفته میشود که پول خوبی در بساط دارد و حاضر است این پول را برای شروع به کار یا برای رشد کسب و کار در اختیار یک استارتاپ قرار دهد.
طبیعی است که این سرمایهگذاری بخشی از اکوسیستم استارتاپی باشد و در تامین مباحث مالی یک استارتاپ نقش ایفا کند. این سرمایهگذار یک فرد است و نه یک گروه؛ به این دلیل که اغلب سرمایهگذاریهای اینچنینی از داراییهای شخصی ناشی میشوند. کمتر شرکت سرمایهگذاری است که حاضر شود در شروع کار یک استارتاپ، سرمایه در اختیارش قرار دهد. البته هدف این فرد هم مثل سایر بنگاههای اقتصادی کسب سود است و اساسا هیچ کسی حاضر نیست پول خود را همینجوری و بدون هدف به دیگری بدهد. یک سرمایهگذار فرشته برای پولی که در اختیار شما قرار میدهد، معمولا چیزی بین ۲۰ تا ۳۰ درصد سود طلب میکند و چنین درصدی از بازگشت سرمایه برای سرمایهگذاری فرشته قابل قبول است.
جان گرفتن استارتاپ
در ازای در اختیار قرار دادن پول، سرمایهگذار فرشته در واقع به عنوان سهامدار یک استارتاپ شناخته میشود و بخشی از دارایی استارتاپ را از آن خود میکند. توجه کنید که در اکثر موارد، این دسته از سرمایهگذاران تنها در مراحل اولیه به کمک استارتاپها و کسب و کارها میآیند تا باعث شوند استارتاپ مورد نظر روی روند پیشرفت راحتتر قدم بردارد و هنگامی که آنها پیشرفت نسبتاً مناسبی داشته باشند، سرمایهگذار فرشته از آن پروژه خارج میشود و روی پروژه دیگری تمرکز میکند. البته در بسیاری از موارد نیز ممکن است سرمایهگذاری ادامهدار باشد، اما به صورت عام سرمایهگذار فرشته تنها به کسب و کارهای نوپا کمک میکند تا جان بگیرند.
سرمایه گذار فرشته دارای ویژگیهای منحصر به فرد و مشخصی است که او را از سرمایهگذاران دیگر جدا میکند. توجه کنید که سرمایهگذار فرشته یک گروه نیست؛ در واقع شخصی است که سرمایه خوبی دارد و تلاش میکند تا از طریق سرمایه گذاری روی کسب و کارهای نوپا، هم به این کسب و کارها کمک کند، و هم سرمایه خودش را افزایش دهد. توجه کنید که این سرمایهگذارها معمولاً به روشهای سنتی سرمایهگذاری مانند خرید ملک و املاک و سرمایه گذاری در بورس علاقهمند نیستند و تلاش میکنند تا از طریق روشهای دیگر سرمایه خودشان را چندین برابر کنند.
این سرمایهگذاران تلاش میکنند روی ایدههایی سرمایهگذاری کنند که مطمئن هستند آن ایده به موفقیت خواهد رسید و کارآفرین از بنیه و توانایی لازم برخوردار است تا بتواند ایده خودش را به مرحله نهایی و موفقیت برساند. سرمایهگذار فرشته در مراحل اولیه معمولاً تمام هزینههای پیشرفت یک کسب و کار را پرداخت میکند و در واقع وظیفه فراهم آوردن خواستههای کارآفرین را برعهده دارد.
سرمایه هوشمند؛ فرشته در مقام راهنما
فرشتگان کسب و کار (Angel Investors)، تاجرین و کارآفرینان ثروتمندی هستند که بخشی از ثروت خود را بر روی استارتاپها سرمایهگذاری میکنند. سرمایهگذاران فرشته بر خلاف اعتقاد کلاسیک، ممکن است میلیونرهای سرشناس نباشند بلکه، افراد حرفهای در حوزههای پزشکی، وکالت، مدیرعاملی، تولید و حتی مصرف در این گروه کسب و کار قرار گیرند. اگر چه سرمایهگذاری در این مراحل با ریسک بسیار بالایی همراه است، اما فرشته کسب و کار به دلیل سابقه درخشان تجاریاش، با تیم کارآفرین نوپا از نزدیک کار میکند تا احتمال شکست آنها را کاهش دهد. از این رو به این گونه سرمایهها که فراتر از پول نقدی است، سرمایه هوشمند نیز میگویند.
فرشتگان سرمایه گذار علاوه بر تمایل برای سرمایهگذاری در کسب و کارهای نوپا و تازه تاسیس، با ارائه مشاوره و کمک به کارآفرینان در مقام راهنما نیز ایفای نقش میکنند. فرشتگان سرمایه گذار نسبت به سایر گزینههای تامین سرمایه (بانکها و شرکتهای سرمایهگذاری مخاطرهپذیر) سرمایهگذاریهای کمتر اما با ریسک بالاتر را تقبل میکنند و در مراحل زودتری از کسب و کار سرمایهگذاری را میپذیرند.
این نوع سرمایه گذاری به استارتاپها شتاب میدهد و رشد آنها را تسریع میبخشد. مثالهای موفقی چون Whats app و Facebook در روزهای ابتدایی رشد از حمایت سرمایهگذاران فرشته برخوردار شدند به این امید که پس از بزرگ شدن منافع وسیعی را به سرمایهگذاران بازگردانند.
مزایای سرمایهگذار فرشته
در دسترس بودن سرمایه، انعطافپذیری بسیار بالا و استفاده از تخصص سرمایهگذار فرشته از مزایای این نوع سرمایهگذاری است اما در عین حال، با وجود یک سرمایه گذار فرشته که تمام هزینههای شما را پرداخت میکند ممکن است که تا حدی کنترل برخی کارها را از دست دهید و نیاز داشته باشید که مطابق با سلیقه سرمایهگذار خود رفتار کنید. اینموضوع تا حد نسبتاً زیادی منطقی است؛ زیرا یک سرمایهگذار اگر بفهمد زمینه سرمایهگذاریاش سودده نخواهد بود، قطعا سرمایه خودش را نجات میدهد. پس در شرایطی، ممکن است که شما نیاز داشته باشید به سرمایهگذار فرشته نیز قدرت تصمیمگیری دهید تا خیالش راحت شود که روند کار مناسبتر و منطقیتر در حال پیشرفت میباشد. بر این اساس، اولین قدم برای همکاری با سرمایهگذار فرشته آشنایی با ماهیت، وظایف و اختیارات آن است.
از محاسن این نوع سرمایهگذاری این است که این سرمایهگذاران علاوه بر تامین سرمایه اولیه مورد نیاز استارتاپها، مانند یک مربی به آنها کمک میکنند. سرمایهگذار فرشته با انتخاب حوزه مورد علاقه و تخصصی، دانش و تجربههای فراوان خود را در اختیار کسبوکارها قرار میدهند و همچنین میتواند با روابط اجتماعی و کاری گسترده خود، باعث گسترش آن استارتاپ شود.
تفاوت فرشته با خطرپذیر
سرمایهگذاری فرشته و خطرپذیر روشهای مختلف و پرکاربردی برای حمایت کسبوکارها است اما میان این دو روش تفاوتهایی نیز وجود دارد.
به طور معمول فرشته سرمایهگذار یک فرد است اما سرمایهگذاران خطرپذیر، بخشی از یک تیم حرفهای هستند.
مبلغ سرمایهگذاری شده در روش خطرپذیر بسیار بیشتر از روش فرشته است.
میزان همکاری و مسئولیت دو روش متفاوت بوده و انگیزههای متنوعی دارند.
سرمایهگذار فرشته به طول معمول یک بار سرمایه هنگفتی را به کسب و کار تزریق میکند اما در سرمایهگذاری خطرپذیر، این اهدای مالی بارها و بارها انجام میشود.
معیارها و ارزشهای هر دو روش متفاوت بوده و بر اساس معیارها و ارزشهای خود، استارتاپها را انتخاب میکنند.
نظر شما