به گزارش کارآفرین نیوز؛ نشست «تحول دیجیتال، ضرورتها، الزامات و چالشها» توسط کانون کارآفرینی استان تهران در اتاق بازرگانی تهران برگزار و دیدگاههای چهار کارشناس در این مورد ارائه شد.
در این نشست دکتر علی کرمانشاه، عضو هیات علمی دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف، مهندس مجید دهبیدیپور رییس سابق پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی شریف، مهندس مصطفی ثابتی عضو هیات مدیره شرکت آسان پرداخت و مشاور تحول دیجیتال و همچنین دکتر امین سمیعزاده مدیر علمی آکادمی تحول دیجیتال جهاد دانشگاهی صنعتی شریف حضور داشتند.
کدام کسب و کار؟
علی کرمانشاه در این نشست با تاکید بر اینکه مفهوم اقتصاد جدید همان کسب و کار جدید است، گفت: این در حالی است که به صورت کلیشهای گفته میشود که به بهبود فضای کسب و کار نیاز داریم اما باید دقت کنیم که کدام کسب و کار مدنظر است.
وی پلتفرمها را همان کسب و کارها خواند و ادامه داد: این کسب و کارها حتی نیازی به بهبود فضای کسب و کار به آن معنا ندارند چون در زندگی مردم است و مردم دارند با آن زندگی میکنند، بطوریکه بهبود فضای کسب و کار را میتوان در DNA آنها تشخیص داد.

این عضو هیات علمی دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف درباره تحول دیجیتال تاکید کرد: اگر به شرکتهای برتر در دنیا نگاه بیندازیم اغلب آنها همان پلتفرمهایی هستند که طی دو دهه اخیر تشکیل شده و فرصتهای زیادی را خلق کردهاند.
کرمانشاه با اشاره به اینکه ما نیاز داریم مشکلات را ریشهای بررسی کنیم، افزود: باید توجه کنیم که اقتصاد دیجیتال چه فرصتهایی را برای کارآفرینی تولید کرده است و چه چالشهایی دارد و حتی چه فرصتهای منفی مانند انحصار، مشکلات نیروی کار و... دارد.
این استاد دانشگاه ادامه داد: یکی از امکانات تحول دیجیتال این است که نظام فعالیتهای اقتصادی، بازآرایی میشود و پلتفرمها جای بنگاهها را میگیرند.
وی با اشاره به اینکه نوآوریها با شیوههای مختلف رخ میدهد، گفت: اما همه آنها در توانایی تغییر فرآیند مدلهای کسب وکار و بازآرایی با هم اشتراک دارند و برای این تغییرها، به پلتفرمهای کسب وکار نیاز داریم که بهوسیله فناوری، فعال و نتیجهگرا باشد.
به گفته کرمانشاه، توجه به ویژگیهای نظری و تئوریک ضروری است تا بتوانیم درک درستی از روندها در آینده داشته باشیم، بر این اساس، دولتها باید به پلتفرمها اجازه دهند حکمرانی کنند تا قابلیتهای این اکوسیستم بروز نماید.
نسل Z و تحول دیجیتال
در این نشست، مصطفی ثابتی، عضو هیات مدیره شرکت آسان پرداخت و مشاور تحول دیجیتال نیز گفت: در شرایط فعلی دنیا، تحول دیجیتال همه امور را تحت تاثیر و کنترل قرار داده و ما باید بدانیم چطور میتوانیم از تکنولوژی استفاده کرده و تجربه بهتری با آن داشته باشیم.
وی به عادت نسل جدید در استفاده از گوشی تلفن همراه اشاره و این سوال را مطرح کرد: در این فضا که نسل جدید، روشهای جدیدی برای زندگی دارد یک کسب و کار قدیمی چطور میتواند به بقای خود فکر کند و این موضوع را به فرصت تبدیل کند؟
ثابتی ادامه داد: همه دنیا به سمت تحولات دیجیتال پیش میرود اما مشکل ما هنوز این است که آیا میتوانیم به اینترنت وصل شویم یا نه؛ تحول دیجیتال، چالش انسانی است و موضوع همه آدمهاست.
وی با اشاره به اینکه تجربه مشتری حاصل مجموعه ادراکات احساسی یا منطقی مشتری در طول هرگونه تعامل مستقیم یا غیرمستقیم با یک کسب و کار است، گفت: تحول دیجیتال در راستای بهبود این تجربه است و هر چه ذینفعان تجربه بهتری در تعاملات داشته باشند رضایت بیشتری خواهند داشت و به تبع آن، بیش از قبل وفادار شده و در مراحل بعدی به عنوان مبلغان عمل خواهند کرد.

ثابتی تاکید کرد: در سالهای دور سرعت ورود فناوریهای جدید بسیار پایین بود و سالها طول میکشید تا یک فناوری جدید اختراع و به بازار وارد شود و نهایتا توسط مشتریان مورد استفاده قرار گیرد. اما امروزه این موضوع تغییر کرده و هر روز با فناوری جدیدی مواجه هستیم که به سرعت وارد بازار میشوند و کمی بعد توسط محصول و فناوری جدیدی جایگزین میشود.
وی به الزاماتی مانند چشمانداز و استراتژی، فرهنگ دیجیتال، زیرساختهای فناوری، خلق ارزش برای مشتری، نوآوری مستمر و... اشاره و عنوان کرد: در حالیکه تحریم زیرساختهای ما را عقب نگه داشته، نیروهای انسانی ما نیز در حال خروج هستند و روزبهروز این نیروهای انسانی را بیشتر از دست میدهیم.
ثابتی به بیان ارتباط نسل Z و تحول دیجیتال پرداخت و ادامه داد: فناوریهای دیجیتال با زندگی این نسل گره خورده و فناوری را با زندگی آمیخته میدانند. نسل Z نسلی است که زاده تکنولوژی، شبکههای اجتماعی، اینترنت و گوشیهای هوشمند بوده و بدون آنها زندگی برایشان معنا ندارد. نکته مهم شناختن رفتار نسلهای مختلف در قبال فناوریهای دیجیتال و درک این نکته است که مشتری که فناوری با زندگی او در هم آمیخته است نمیتواند انتظار دریافت خدمات و سرویسها را با روشهای سنتی داشته باشد، این موضوع اهمیت توجه کسب و کارها به تحول دیجیتال را بیش از پیش نمایان میکند.
این مشاور تحول دیجیتال درباره دلیل تفاوت در رفتار بخش صنعت و بخش خدمات در موضوعات دیجیتالی گفت: دراین مورد باید توجه داشت زمانی تحول اتفاق میافتد که آن کسب و کار احساس خطر کرده و خود را به تحول نیازمند بداند، بررسی اقتصاد ایران نشان میدهد که در حوزه صنعت این احساس خطر وجود ندارد اما بخش خدمات اگر نتواند خودش را با تورم سازگار کند و خودش را رشد ندهد، از بین خواهد رفت.
ثابتی ادامه داد: با توجه به تغییرات و بازیگران جدید عرصه کسب و کار، باید دید آینده کسب و کارهایی که سالهاست در حال فعالیت هستند چه خواهد شد، آیا کسب و کارهای غیردیجیتال کاملا از بین خواهند رفت و میدان را برای استارتاپهای تازه وارد بازخواهند کرد یا پای در مسیر تحول دیجیتال گذاشته و سعی میکنند خود را با روندهای جاری همراه سازند و چه بخشی از بازار و تا چه زمانی همچنان در اختیار کسب و کارها با متدهای سابق خواهد بود. از سوی دیگر، نسلهای بعدی چه انتظاراتی برای دریافت سرویسها و خدمات خواهند داشت و سلیقه انتخاب آنها چه تاثیری بر ادامه حیات کسب و کارهای سنتی خواهد داشت. اینها پرسشهای مهمی هستند که صاحبان کسب و کارها باید به آنها توجه داشته و برای آنها پاسخ مناسبی بیایند و استراتژی ادامه کسب و کار خود را مبتنی بر آن تنظیم و طراحی کنند. در زمان حاضر کسب و کارها نیازمند تحول در نحوه عملکرد خود هستند و باید بتوانند به دنیای جدید گام بردارند. تحولی جدید در کسب و کارها در راه است، تحولی برای ادامه حیات، تحول دیجیتال.
به گفته این کارشناس تحول دیجیتال، سه چالش در این مسیر وجود دارد؛ چالش نیروی انسانی، چالش تامین و توسعه زیرساخت و چالش قانونگذاری متناسب.
اهمیت مهارتهای نرم
در این نشست همچنین مهندس مجید دهبیدیپور رییس سابق پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی شریف به بیان شرایط کسب و کارها در دانشگاه شریف پرداخت و گفت: در حالیکه حدود ۶۰۰ کسب و کار در این دانشگاه مستقر است ۴۰۰۰ نفر در این شرکتها فعالیت دارند و این دانشگاه ظرفیت بالقوه فارغالتحصیلان ۴۰-۵۰ هزار نفری را دارد که در تمام کشورهای دنیا کار میکنند.
وی بر فرهنگسازی و نهادسازی در موضوعات تکنولوژی تاکید کرد و ادامه داد: ما در زمینه کیفیت و محتوای آموزشی فاصلهای با دانشگاههای برتر دنیا نداریم اما نکتهای که وجود دارد این است که ما باید فعالتر عمل کنیم چون اگر دانشجویان ما در زمینه تئوریهای مهندسی قوی هستند، باید در مورد یاد دادن مهارتهای نرم هم به آنها بیشتر دغدغه داشته باشیم و بیشتر کار کنیم، ولی این ضعف دانشجو نیست بلکه ضعف ماست که این کار را نکردهایم. به میزانی که دانشگاه دارد مهارتهای فنی و مهندسی را تقویت و مهندس خوب تربیت میکند، باید به همین میزان توانمندیهای کارآفرینی آنها را ارتقا بدهد که وقتی دانشجو از مقطع لیسانس یا فوقلیسانس فارغالتحصیل میشود، این مهارتها را یاد گرفته باشد لذا تطابق نداشتن مهارتهای سخت با مهارتهای نرم ضعفی است که عملا با آن مواجه هستیم.
دهبیدیپور گفت: در دانشگاههای مطرح دنیا میزان آموزش کارآفرینی برای هر نفر ۱۰ ساعت است اما برای دانشجویان ما این میزان به ۲.۵ ساعت میرسد و آن هم بر مهارتهای سخت تمرکز کردهایم.

وی با اشاره به اینکه همه نوآوریها به اختلال میانجامد، افزود: این اختلال باید ایجاد شود تا بتواند کسب و کار خودش را ایجاد کند زیرا اصولا تحول دیجیتال یعنی اختلالی که باید آن را بپذیریم.
مدیر سابق مرکز رشد فناوریهای پیشرفته شریف گفت: کلیدیترین موضوع تربیت نیروی انسانی است و دانشگاهها باید برای این کار، نقش خود را اصلاح کنند چون نهایتا در آخر هر کاری به نقش انسانها میرسیم از جمله در موضوع تحول دیجیتال.
دهبیدیپور بر جا انداختن سرمایهگذاری خطرپذیر در کسب و کارهای نوین توسط اتاق بازرگانی تاکید کرد و ادامه داد: اگر تلاش کنیم بینش درست تولید کنیم فضای نوآوری رو به بهبود میرود و تحول دیجیتال نیز دنیای بهتری خواهد داشت.
به کجا میخواهیم برویم
دکتر امین سمیعزاده، مدیر علمی آکادمی تحول دیجیتال جهاد دانشگاهی صنعتی شریف نیز در این نشست با تشبیه ایستادگی در مقابل تکنولوژی به شلاق زدن به باد، گفت: تحول دیجیتال صرفا به موضوعات تکنولوژیک محدود نمیشود بلکه ما با یک مفهوم مواجهیم که ابعاد اقتصادی، اجتماعی و... دارد و یک پدیده چندوجهی است.
وی به افزایش سرعت رشد تحول دیجیتال در دوران شیوع کرونا اشاره کرد و ادامه داد: کشورهایی که زیرساخت لازم را نداشتند در این دوران مجبور شدند زیرساخت خود را تقویت کنند و متوجه شدند که این زیرساختها چه قدر لازم است.

سمیعزاده بر ضرورت داشتن برنامه ملی در مورد تحول دیجیتال تاکید کرد و توضیح داد: ما باید بدانیم که در اقتصاد دیجیتال کجا میخواهیم برویم اما میبینیم که در فضای تکنولوژی، هارمونی وجود ندارد و با دیدگاه پیشادیجیتال نمیتوانیم برای پسادیجیتال تصمیمگیری کنیم.
وی رگولاتوری عادلانه را امری مهم تلقی کرد و گفت: ما چون درک درستی از تغییرات نداریم زمان و سرمایه را از دست میدهیم. ما با یک پدیده پارادایمی روبرو هستیم و تا ذهن ما به پدیده تحول دیجیتال واکنش مناسبی نشان ندهد به رفتار جزیرهای ادامه میدهیم.
کانون کارآفرینی استان تهران که پیش از این نیز نشست «تاثیر شرایط اقتصادی حاضر بر فضای کسب و کار» را برگزار کرده بود، به عنوان یک تشکل در زیرمجموعه مدیریت امور تشکلها و مسئولیت اجتماعی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران تشکیل شده است. این کانون در مرحله تشکیل ۲۳ عضو حقوقی داشت و مجمع موسس آن در آبان ۱۴۰۰ تشکیل شد و در جلسه مجمع، اعضای هیأت مدیره شامل ۵ عضو اصلی و ۲ عضو علی البدل و بازرسان شامل بازرس اصلی و بازرس علیالبدل انتخاب شدند و هدف بنیادی این کانون، ارتقای جایگاه کارآفرینان در عرصه اجتماعی و در نظام تصمیمگیری و سیاستگذاری ملی و ایفای نقش موثر در بهبود شرایط کسب و کار به پشتوانه تجربه و درس آموختههای شبکه اعضا در مسیر کارآفرینی است
نظر شما