به گزارش کارآفرین نیوز، چینیها کلمه بلاک چین را به شکل ترجمه کلمه به کلمه استفاده میکنند و پیش نویسی نیز در خصوص قوانین حوزه دفتر کل توزیع شده تدوین کردهاند. از طرف دیگر مقامات این کشور محدودیتهایی را در خصوص بیت کوین اعمال نمودهاند. از بیت کوین در این کشور با عنوان «ارز خاص» یاد میشود. دیگر رمز ارزها نیز با عنوان ارزهای رمزنگاری شده در چین شناخته میشوند.
سیزدهمین برنامه پنج ساله چین در سال ۲۰۱۶ منتشر شد و از بلاک چین به عنوان یک جبهه حساس حوزه فناوری یاد شده بود. در این برنامه پنج ساله همچنین نسبت به ضرورت توسعه این فناوری و استفادههای خاصی از آن تاکید شده بود. رئیس جمهور چین، شی جینپینگ، فناوری بلاک چین را یک نسل جدید از تکنولوژی معرفی کرد و آن را در کنار هوش مصنوعی، اطلاعات کوانتومی، ارتباطات موبایلی اینترنت اشیا قرار داد. وزارت تجارت این کشور نیز طرحهایی بر پایه بلاک چین در خصوص گزارش اعتبارات و مدیریت چرخههای توزیع برای کسب و کارهای تجارت آنلاین و حوزه صنعت مالی پیشنهاد کرده است.
هم اکنون رمز ارزها در چین با نگاه منفی رو به رو شدهاند و عامل بالقوه ایجاد بی ثباتی سیاسی و اقتصادی به حساب میآیند. قانونگذاری چین در خصوص بیت کوین به سال ۲۰۱۳ باز میگردد. دولت کشور، بانک مرکزی، وزارت صنعت، وزارت فناوری، کمیسیون قانون گذاری بانکی چین و کمیسیون قانون گذاری حوزه بیت کوین این کشور در آن سال اخطاریهای با عنوان «اخطار به سبب پرهیز از خطرات پیرامون رمز ارزها» منتشر کردند.
در این اخطاریه ضمن بیان اینکه بیت کوین نباید به عنوان یک ارز مورد استفاده قرار گیرد، به دنبال کاهش خطرات مالی این رمز ارز بود. در بخش دیگری از این اخطاریه از یوان چین به عنوان تنها ارز رسمی چین یاد شده بود. در اخطاریه همچنین به ویژگیهایی از بیت کوین اشاره شده بود که نشان میداد نمیتوان آن را یک ارز دانست. در بخشی از این اخطار میخوانیم:
«بیت کوین توسط هیچ نهاد پولی و مالی عرضه نشده، دارای وضعیت قانون به عنوان یک پول مورد قبول نیست و از جنبههای حقوقی ارز به حساب نمیآید؛ بیت کوین پول حقیقی نیست و نباید به صورت یک ارز وارد چرخههای مالی بازار شود.»
در این اخطاریه همچنین اعلام شده بود که موسسات فعال در حوزه مالی و پرداخت، نباید از بیت کوین قیمت بیت کوین را برای عموم فراهم کنند و از آن در خدمات خود استفاده نمایند، بیت کوین بخرند یا بفروشند، به عنوان یک بازار برای بیت کوین عمل کنند، بیمهنامه مرتبط با بیت کوین صادر کنند یا بیمهگذاری در این حوزه را بیمه نمایند، مستقیم یا غیر مستقیم بیت کوین قبول کنند یا از بیت کوین به عنوان یک ابزار پرداخت استفاده کنند، تبادل بیت کوین با یوان یا ارز ملی خارجی انجام دهند، بیت کوین را به شکل سپرده قبول نمایند، به عنوان خدمات انحصار وراثت از بیت کوین استفاده نمایند، خدماتی در این حوزه ارائه کنند یا از بیت کوین به عنوان یک روش سرمایهگذاری یا صندوق پوششی استفاده کنند.
وقتی که این اخطاریه منتشر شد، بیت کوین تنها رمز ارز بزرگ بازار بود. در سال ۲۰۱۷ اخطاریهای مشابه با گستردگی بیشتر، توسط انجمن اقتصاد اینترنت با عنوان «پرهیز از خطرات حوزه ارزهای مجازی از جمله بیت کوین» در اختیار عموم قرار گرفت.
در این اطلاعیه به صورت شفاف خطرات اجتماعی و اقتصادی آمیخته با استفاده از رمز ارزها نام برده شده بود. در این اطلاعیه همچنین به نگرانیهای دولت در خصوص استفاده از رمز ارزها برای پول شویی، قاچاق مواد مخدر، جذب غیرقانونی سرمایه یا دیگر اعمال غیرقانونی پرداخته شده بود. صد البته در بخش دیگری از اطلاعیه آمده بود که برخی کاربران این قبیل ارزها، تنها به سبب سفته بازی و سرمایهگذاری به سراغ آنها میروند و ممکن است به دلیل نبود آگاهی کافی، ضرر نمایند. در بخش پایانی اطلاعیه، به قوانینی که در اخطاریه قبلی آمده بود اشاره شد و بار دیگر موسسات مالی را نسبت به انجام برخی فعالیتها در حوزه بیت کوین منع کرد.
با این حال نه اخطاریه سال ۲۰۱۳ و نه اطلاعیه سال ۲۰۱۷، استفاده از بیت کوین یا دیگر رمز ارزها را در چین ممنوع نکردند و محدودیتی را برای نگهداری یا انتقال آنها وضع ننمودند. این در حالی است که استفاده از رمز ارزها به عنوان یک ارز غیرقانونی است و موسسات مالی اجازه ارائه سرویسهای این چنینی در چین را ندارند. همین مسئله باعث شده تا رمز ارزها در چین قانونگذاری نشده باقی بمانند.
در اطلاعیه از بیت کوین به عنوان یک کالای مجازی یاد شده بود. پس از لحاظ منطقی انتظار میرود، تحت قوانین چین بیت کوین نیز مانند دیگر کالاها باشد. با این حال این مسئله در هیچ یک از قوانین چین به وضوح اعلام نشده است. نکته حائز اهمیت اینجاست که کالای مجازی، تنها مختص بیت کوین است و نمیتوان آن را به دیگر رمز ارزها تعمیم داد. تحت قوانین مدنی چین، جای سوال است که آیا رمز ارزهای دیگر نیز کالاهای مجازی به حساب میآیند یا خیر.
صرافیها تعطیل
شش ماه اول سال ۲۰۱۷، رمز ارزها به واسطه افزایش توجهات پیرامون مسئله آی سی او در چین به محبوبیت بسیاری دست یافتند. بیش از ۶۵ آی سی او مختلف در نیمه اول سال ۲۰۱۷ ایجاد شد و طبق تخمینها چیزی در حدود ۲.۶ میلیارد یوان چین توسط شهروندان این کشور، در این پروژههای سرمایهگذاری شد. همین مسئله باعث بروز ریسکهای جدید در چین، خروج سرمایهها از چین و ایجاد پتانسیل بی ثباتی در اقتصاد به سبب بی تجرگی سرمایهگذاری از جمله این تهدیدها بود. بسیاری از این آی سی اوها طرحهایی کلاهبرداری بودند و بخش عمدهای از سرمایههای چینیها را به جیب زدند.
ICO یک روش جدید برای سرمایه گذاری است که بر اساس توسعه فناوری بلاک چین کار می کند. بلاک چین با استفاده از این سرویس سعی می کند تا ارزهای جدیدی که مورد علاقه افراد هستند را در سرویس های اکسچنجینگ قرار دهد و در نتجیه به توسعه کمپانی ها، خود و ICO کمک کند.
آی سی او را می توان به عنوان رویداد تجاری در نظر گرفت که که برخی از کمپانی ها برای معرفی یک کوین جدید برگزار می کنند. در طول این رویداد برخی از افراد در این کوین جدید سرمایه گذاری می کنند و همین مسئله به رشد شرکت کمک می کنند. همچنین افراد در طول زمان می توانند می توانند سود حاص از سرمایه گذاری خود را دریافت نمایند. به عنوان مثال بسیایر از استارت آپ ها برای شروع فعالیت خود نیاز به سرمایه زیادی دارند. در نتیجه از این فناوری برای جمع آوری سرمایه خود استفاده می کنند.
سپتامبر سال ۲۰۱۷، مقامات چینی اعلامیهای در خصوص پرهیز از خطرات حوزه آی سی او صادر کردند. طبق این اطلاعیه ایجاد و شرکت در طرحهای آی سی او در حوزه قضایی جمهوری خلق چین ممنوع اعلام شد. از آی سی اوها با عنوان «جذب سرمایه بدون مجوز و غیرقانونی» و «عرضه عمومی بدون مجوز اوراق بهادار» یاد شده بود.
این اطلاعیه همچنین فعالیت تمام صرافیهای رمز ارزها در کشور را ممنوع اعلام کرد. بر این اساس هر گونه جذب سرمایه با استفاده از توکنها و پلتفرمهای تبادل نباید در ارائه دهندگان خدمات صرافیها و با استفاده از ارزهای رایج، پولهای قانونی، توکنها یا میان ارزهای مجازی صورت گیرد. همچنین مشارکت در فروش توکنها یا ارزهای مجازی برای خود یا هر همتای متمرکز یا ارائه خدماتی نظیر ارائه قیمت، واسطه گری یا ... در خصوص توکنها و ارزهای مجازی ممنوع است.
بلاک چین در کشور چین
بر خلاف رمز ارزها، رویکرد دولت چین نسبت به فناوری بلاک چین مثبت است. این در حالی است که این کشور نسبت به ضرورت وجود قوانین مناسب برای خدمات بلاک چینی تاکید کرده است. فوریه سال ۲۰۱۹، اداره کل امنیت فضای مجازی چین «قوانین مدیریت خدمات اطلاعات بلاک چینی» را منتشر کرد که به نوعی چهارچوبی قانونی برای فعالیتهای خدمات بلاک چینی در مرزهای چین به حساب میآمد.
از آنجایی که رمز ارزهای بلاک چینی، بر مخفی ماندن هویت در تراکنشها تاکید دارند، قوانین مدیریت خدمات مالی با تاکید بر مفهوم حاکمیت فضای مجازی و اهمیت دفاتر کل توزیع شده برای حفاظت از طلاعات، از آنها یاد میکند.
بر اساس قوانین مدیریت خدمات اطلاعات بلاک چینی، کسب وکارهای حوزه بلاک چینی باید تحت این قوانین عمل نمایند و اسامی و هویت افرادی که به استفاده از خدمات آنها اقدام میکنند را ثبت نمایند. ارائه دهندگان خدمات بلاک چینی موظفند تا به منظور یافتن استفادههای غیرقانونی، تمام فعالیتهای کاربران را زیر نظر داشته باشند و در صورت یافتن چنین استفادههایی نسبت به توقف، حذف، گزارش آنها به مقامات یا احراز هویت (در صورت نیاز) عمل کنند.
میتوان گفت که قوانین مدیریت خدمات اطلاعات بلاک چینی به عنوان یک ابزار قانونی برای توقف محتوای غیرقانونی در مسیر رسیدن به عموم است. این کار از طریق محدودیت و ایجاد الزام برای خدمات دهندگان نسبت به حذف چنین دادههایی از بلاک چین صورت گرفته است.
در عین حال، ثبت نام با اسامی واقعی کمک میکند تا سوابقی از استفادههای کاربران به شکل «زنجیرهای» شکل گیرد و فعالیتهای آنها نیز در شبکه مخابره شود.
این مسئله شاید برای آن دسته از شرکتهای بلاک چینی که در غرب فعالیت دارند و حالا پایشان به چین باز شده، مانع به حساب بیاید. چرا که در غرب حریم شخصی کاربران موضوعی بسیار پر اهمیت است و با ورودی آن شرکت به بازار ۱.۳ میلیارد نفری چین، ممکن است این موضوع پر اهمیت به خطر بیافتد. حالا شاید یک نفر راهکاری برای این مسئله پیدا کند و بگوید یک بلاک چینی مختص چین، میتواند دوای دردها باشد. بلاک چینی که جدای از بلاک چین دیگر کار میکند و فقط مخصوص کشور چین است و هیچ تعاملی با شبکه بلاک چینی جهانی ندارد.
رمز ارز با پشتوانه بانک مرکزی چین
اوایل سال ۲۰۱۷ شایعاتی مبنی بر عرضه یک رمز ارز توسط بانک مرکزی چین، منتشر شد. به گفته بسیاری این ارز مراحل آزمایشی خود را طی کرده و در آیندهای نزدیک وارد بازار خواهد شد.
جولای سال جاری میلادی و پس از انتشار خبر عرضه رمز ارز فیسبوک، لیبرا، شایعات رمز ارز چین قوت گرفت تا حدی که بانک مرکزی اینم کشور تایید کرد که چین در حال کار بر روی پلتفرم رمز ارز خودش است.
به تازگی نیز رئیس جمهوری این کشور ضمن تاکید بر استفاده از فناوری بلاک چین، به نهادهای مسئول دستور داده تا هر چه سریع تر کار بر روی رمز ارز چین تکمیل شود.
به گفته بانک مرکزی چین، تا به اینجا ۶ ثبت اختراع در خصوص این رمز ارز صورت گرفته است. کیف پول رمز ارز، صرافی و یک سیستم هماهنگی از جمله این ثبت اختراعات هستند.
قوانین رمز ارزها
رمز ارزها به شکل مستقیم در چین قانون گذاری نشدهاند. با این حال هر راهی که به واسطه آن شهروندان میتوانند با این ارزها تعامل داشته باشند قانون گذاری شده است. در صورتی هم که قانون مشخصی برای آنها وجود ندارد، ممنوعیت در خصوص آن وجود دارد. همانطور که پیشتر به آن اشاره کردیم، چین موسسات مالی را نسبت به ارائه خدمات حوزه بیت کوین منع کرده است. بیت کوین و دیگر رمز ارزها را نمیتوان در چین به عنوان پول مورد استفاده قرار داد. آی سی او و صرافی رمزارزها نیز در اطلاعیه دولت چین ممنوع اعلام شدهاند.
با این حال هیچ قانون مشخصی وجود ندارد که مالکیت رمزارزها در چین و تبادلات آنها را ممنوع اعلام کند. از همین رو دریافت و ارسال رمز ارزها نیز منع قانونی ندارد.
در اخطاریه دولت چین از بیت کوین با نام کالا مجازی یاد شده است و روی کاغذ باید به عنوان یک کالا به حساب آید و تبادل آن میاد افراد مختلف، با قیمت توافقی از لحاظ قانونی مشکلی نخواهد داشت. لازم به ذکر است که در قانون چین، تعریف درست و شفافی از کالای مجازی ارائه نشده است و مشخص نیست که این کالا چه تفاوتهایی با کالاهای دیگر دارد.
نکته حائز اهمیت اینجاست که به تازگی دادگاه چین به دنبال شفافسازی وضعیت قانونی بیت کوین در چین است و اعلام کرده است که بیت کوین را میتوان به عنوان یک دارایی به حساب آورد. این دستور توسط دادگاه حوزه اینترنت «هانگژو» صادر شده که از آگوست سال ۲۰۱۷ در حوزه تجارت اینرنتی فعالیت میکند. در یکی از پروندههای این دادگاه، شاکی ادعا کرد که ۲.۶۷۵ بیت کوین از پلتفرم تجارت دیجیتال تائوبائو وابسته علی بابا خریده است. این بیت کوینها نیز در یک کیف پول مجازی به صورت آنلاین ذخیره شده بودند. بعدها که شاکی قصد فروش بیت کوینها را داشته، متوجه شده که پلتفرمی که اقدام به فروش بیت کوینها از او کرده است بسته شده و او دیگر قادر دسترسی به بیت کوینهایش نیست.
شاکی بر علیه اپراتور و تائوبائو شکایتی را تنظیم و تقاضای ۷۶,۳۰۰ یوان به عنوان خسارت کرد. نکته جالب اینجاست که شکایت او به دلیل نبود مدارک کافی رد شد و نتوانست به پیروزی برسد، اما دادگاه به بررسی بیشتر جنبههای قانونی بیت کوین در قوانین داراییها در قانون چین پرداخت. این دادگاه جولای سال ۲۰۱۹ تصمیم گرفت که بیت کوین را به عنوان یک دارایی مجازی به حساب بیاورد چرا که بیت کوین یک دارایی کمیاب، ارزشمند و مصرف شدنی است.
باید این نکته را به یاد داشت که تصمیمات دادگاههای چینی هر کدام به صورت مستقل عمل میکنند و نمیتوان به آنها در پروندههای بعدی اتکا کرد. با این حال میتوان حدس زد که مشکلی به حساسیت بیت کوین، قاضی این پرونده به درک درستی از بیت کوین رسانده است. اگر مالکیت بیت کوین در چین غیرقانونی بود، دادگاه در همان مراحل ابتدایی، پرونده را رد میکرد و ادعای فرد را غیرقابل قبول میدانست.
قوانین فروش
به طور کلی تبادل بیت کوین و رمز ارزها و توکنها بین دو فرد عادی در کشور چین ممنوع نیست و قانون گذاری هم نشده است. مثلا یک دارنده بیت کوین میتواند با دارنده رمز ارز ریپل توافق کند که مقدار مشخصی از بیت کوین را در ازای مقدار توافق شدهای از ریپل یا یوان، با او تبادل کند.
تحت قوانین فعلی چین هیچ کدام از آن تراکنشها غیرقانونی نیست. اگر دارنده بیت کوین در تبادل بیت کوین، یوان دریافت کند، قانون چین آن را تبادل یک کالا در ازای ارز ملی چین (یوان) در نظر میگیرد که قیمت در آن توافقی است. مالک بیت کوین موظف است که مبلغ توافق شده را به کیف پول مقصد ارسال کند، درست مانند صاحب مغازه که یک کالا را در ازای دریافت قیمتش به یوان، تحویل خریدار میدهد.
تبادل بیت کوین و ریپل تحت قوانین چین غیرقانونی و ممنوع نیست چرا که عملی مستقیم است که توسط دو فرد انجام میگیرد و خبری از استفاده از یک صرافی رمز ارز برای انجام تراکنش نیست.
صد البته باید توجه داشت که در تبادلات، رمز ارزها به جای ارزهای رایج (فیات) مورد استفاده قرار نگیرد. مثلا، اگر در چین فردی برای خرید سیب، بیت کوین به فروشنده بفرستد، تنها ارز رسمی در این میان یوان چین شناخته میشود.
تحت اطلاعیه دولت چین، اگر یک آی سی او شکل گیرد که در آن یک فرد یا استارتآپ کوچک از سرمایهگذار پول دریافت کند و از آن پول برای ساخت رمز ارز بهره گیرد و وعده دهد که در آینده سودی به اهدا کننده یا سرمایهگذار تعلق میگیرد، غیرقانونی خواهد بود. در این مسئله، مهم نیست که فعالیت آی سی او به شکل آنلاین و به صورت عمومی عرضه شده باشد یا در محیطی رو در رو و غیر آنلاین. تفاوت اساسی در این موارد، فروش آی سی او است که به نوعی فروش اوراق بهادار به حساب میآید. از آنجایی که آی سی اوها تحت قوانین اوراق بهادار چین قرار نمیگیرند، غیرقانونی هستند چرا که عرضه اوراق بهادار، بدون مجوز به حساب میآیند.
در اطلاعیه مقامات چینی، آی سی او، طرحی برای عرضه و فروش توکنها در ازای ارزهای مجازی مانند بیت کوین و اترکوین (اتریوم در چین) عنوان شده است. این عمل در ذات خود بدون مجوز و غیرقانونی است. به عبارت دیگر توزیع توکنها در یک آی سی او، عرضه غیرقانونی اوراق بهادار، جذب سرمایهگذاری غیر قانونی و دیگر فعالیتهای غیرقانونی به حساب میآید.
اخذ مالیات
در حال حاضر قوانین مشخصی در خصوص اخذ مالیات از رمز ارزها وجود ندارد. معمولا اداره مالیات چین نسبت به اخذ مالیات از هر گونه درآمدی، عجله نشان نمیدهد. با این حال رمز ارزها دارای وضعیت خاصی هستند که چرا که بانکها و موسسات مالی از ارائه خدمات در این حوزه و تبادلات آنها معذورند. اداره مالیات چین هیچ ابزار یا توانایی برای بررسی و نظارت بر تبادلات رمز ارزها ندارد. در حال حاضر هیچ مثالی نیز در خصوص اخذ مالیات از این حوزه در دسترس نیست. با قطعیت نمیتوان اظهارنظری در ارتباط با رویکرد مالیاتی در رمز ارزها در چین انجام داد. طبق گفته کارشناسان از آنجایی که موسسات مالی در خصوص ارائه خدمات در حوزه رمز ارزها با ممنوعیت رو به رو هستند، اداره مالیات نیز در ارتباط با درآمدهای حاصل از این ارزها، واکنشی نشان نمیدهد.
نکته حائز اهمیت اینجاست که اگر مراجع مالیاتی چین، از مقادیر قابل توجهی پول در بانکها مطلع شوند و نتوانند آن را با کسب و کار مشخصی ارتباط دهند و گزارشی نیز در خصوص این مقادیر پول وجود نداشته باشد، انتظار میرود این مرجع به دنبال اخذ مالیات از آنها اقدام کند و به ذات و مبدا این سرمایهها توجهی نخواهد داشت.
قوانین انتقال و ملزومات ضد پولشویی
چین اقدامات کنترل شدیدی را در خصوص محدود کردن خروج سرمایه از کشور به وسیله صرافیهای خارجی طراحی کرده است. شهروندان این کشور نمیتوانند بیش از ۵۰ هزار دلار آمریکا را به صورت سالیانه از کشور خارج کردند. اموال تجاری نیز تحت نظارت شدید نهاد نظارت بر تبادلات مالی چین است.
رمز ارزها باعث بی ثباتی این سیستم کنترلی میشوند؛ چرا که به شهروندان این امکان را میدهد که بدون نیاز به عبور از روندهای نهاد نظارت تبادلات مالی، پول به خارج از کشور ارسال کنند.
همانطور که پیشتر گفتیم، رژیم چین سختگیریهای شدیدی را در خصوص تبدیل ارزها و تسهیل در تبادلات خارجی در پیش گرفته است. این قوانین در سرتاسر جهان صدق میکنند و مختص یک کشور خاص نیستند. استفاده از رمز ارزها برای انتقال بیش از ۵۰ هزار دلار توسط هر فرد به کشورهای خارج از چین، نقض قوانین به حساب میآید. لازم به ذکر است که هیچ قوانین مشخصی در خصوص انتقال بیش از ۵۰ هزار دلار با استفاده رمز ارزها، به داخل خاک چین و از طریق کشورهای خارجی دیگر وجود ندارد.
آن دسته از شرکتهایی هم که تمایل به انتقال و ارسال پول به خارج از چین را دارند، ملزمند تا این مبالغ را به نهاد نظارت بر تبادلات خارجی چین برسانند. این اطلاع رسانی از طریق مکاتبات رسمی صورت میگیرد. هر نهاد تجاری که از رمز ارزها برای انتقال مقادیر قابل توجهی از سرمایه به خارج از چین اقدام میکند، در واقع قوانین تبادلات مالی خارجی را که توسط نهاد مربوطه تنظیم شده را نقض کرده است.
طی اخطاریه منتشر شده توسط نهادهای مربوطه، بانکها باید به شدت روند و فعالیتهای حوزه بیت کوین و دیگر رمز ارزهای مشابه را زیر نظر بگیرند. چرا که این ارزها دارای ویژگیهای حفظ هویت هستند و تراکنشهای برون مرزی را تسهیل میکنند. از طرف دیگر دارای ریسکهای حوزه پولشویی هستند. بانکها موظفند تا اقدامات پیشگیرانه ترتیب داده و تحقیقات مناسبی در این حوزه انجام دهند. شعبات مختلف بانکها میبایست نهادهایی برای ثبت خدماتدهندگان تبادلات بیت کوین و ملزومات ضد پولشویی ایجاد نمایند. این اقدامات شامل نظارت، بررسی و کنترل کامل در بخشهای مربوطه است.
در پاراگراف دوم از این خطاریه گفته شده که وبسایتهای حوزه بیت کوین باید مقررات مقابله با پولشویی اتخاذ کنند. با این حال در حال حاضر با توجه به فیلتر شدن وبسایتهای مرتبط با بیت کوین، این اقدامات وجهه اجرایی چندانی ندارند.
بانکها موظفند تا فعالیتهای مرتبط با رمز ارزها را کنترل نمایند و خود اجازه فعالیت در این زمینهها را ندارند. تمامی صرافیهایی هم که مقرشان در چین است نیز فعالیتشان مسدود شده است.
اقدامات بانک مرکزی چین
همانطور که قبلا به آن اشاره کردیم، بانک مرکزی چین از مدتی قبل در حال توسعه و تحقیق در خصوص رمز ارز دولتی است که با «لابلاتوار پول دیجیتال» همگام است. هدف از عرضه این رمز ارز با پشتوانه دولتی که سی بی دی سی نام دارد، کنترل پایدار حاکمیت پولی و مالی است. به علاوه بانک مرکزی چین به دنبال یک ایجاد یک ارز مجاز و قابل اتکا با شکل و شمایل مجازی است.
از سال ۲۰۱۸، بانک مرکزی چین به دنبال تحقیق و پژوهش در حوزه فناوری بلاک چین است و متخصصین حقوقی آن نیز به دنبال توسعه قوانینی هستند که بتوان در خصوص این رمز ارز، آنها را به کار برد. لابلاتوار پول دیجیتال تا به اینجا بیش از چهل گواهی ثبت اختراع به ثبت رسانده که همه و همه از کاربردهای بلاک چین و فناوریهای مرتبط با رمز ارزها هستند.
در مصاحبهای اخیر، ژو زیاچوان، مدیر بانک مرکزی چین، اعلام کرد که جایگزینی پول کاغذی با فناوریهای جدید غیر قابل اجتناب است. زیاچوان در ادامه افزود که بانک مرکزی این کشور به دنبال ایجاد توازن میان قابلیت ناشناس بودن هویت در رمز ارزها در مقابل علاقه به ایجاد امنیت اجتماعی، ثبات مالی و نظم مدنی و همچنین توانایی در مقابله با فعالیتهای مجرمانه است.
زیاچوان از مصرف انرژی و محدودیت فضای ذخیره به عنوان موانع اصلی در بکارگیری سی بی دی سی در سالهای آینده یاد کرد.
علاوه بر تحقیقاتی که از جانب بانک مرکزی چین صورت گرفته و برنامههای توسعه رمز ارز ملی این کشور، به نظر نمیرسد فعالیتهای دیگری در این کشور صورت گرفته باشند. با این حال شورای ملی چین، از بلاک چین به عنوان فناوری کلیدی آینده یاد و بر تحقیقات بیشتر در این حوزه تاکید کرده است.
تاییدیهها در سطح ملی
دولت چین به شدت نسبت به تبلیغ و تشویق به تحقیق و توسعه در حوزه بلاک چین و دفتر کل توزیع علاقه مند است و این در حالی است که رویکردش در خصوص رمز ارزها تا همین اندازه منفی است. سیاستهای ملی این کشور برای اولین بار در سیزدهمین برنامه توسعه پنج ساله چین به منظور آگاهی عمومی، به بلاک چین اشاره کرد. در این برنامه که توسط شورای ملی در دسامبر سال ۲۰۱۶ منتشر شد، کشور موظف است تا آرایش پیشرفته خود در جبهه فناوری را قدرتمندتر کند و تحقیقات پایهای و توسعههای پایدارتری را در این جبهه پیش بگیرد. از بلاک چین و تعدادی دیگر از فناوریهای نوین به عنوان مثالهایی از این جبهه نام برده شده بود.
در ماه آگوست سال ۲۰۱۷، شورای ملی چین، دستورالعملی ملی را در خصوص تشویق به «توسعه نرم افزاری مخصوص با استفاده از کدهای متن باز و نرمافزارهایی در حوزه فناوریهای نوین، بلاک چین و هوش مصنوعی» منتشر کرد. هدف از انتشار چنین دستورالعملی پشتیبانی از فناوریهایی نظیر پردازش ابری و کاربردهای کلان دادهها عنوان شد.
دو ماه بعد، در اکتبر ۲۰۱۷، اداره کل شورای ملی چین «نقشه راهبردی تبلیغ پویا در خصوص نوآوریهای حوزه چرخههای توزیع» را منشتر کرد و پیشنهاد کرد که چین باید در زمینه ساخت زنجیرههای توزیع به کشوری پیشرو بدل شود و این کار با استفاده فناوریهای نوینی از جمله بلاک چین و هوش مصنوعی امکان پذیر است.
از آنجایی که هیچ پروژه رسمی در حوزه بلاک چین وجود ندارد، تنها میتوان گفت که دولت چین نسبت به فناوری بلاک چین و نوآوریهایی که به همراه خود دارد، رویکردی مثبت در پیش گرفته است و به دنبال بهرهگیری از آن در زمینه اقتصادی و مالی است.
استفاده از بلاک چین در سطح محلی
استانهای چین هر کدام سیاستهای تشویقی مختلفی را در خصوص فناوری بلاک چین و تحقیق در این حوزه ایجاد کردهاند. پکن، گویژو، فوجیان، ژجیانگ، هنگ کنگ و ۱۸ بخش دیگر در چین سیاستهای بلاک چین را ایجاد کردهاند که در میان آنها حمایت مالی، فضای اداری و ... به چشم میخورد.
یکی از مثالهای مناسب در این بخش، منطقه آزاد تجاری هاینان است. بسیاری از بخشهای چین از مدل منطقه آزادی تجاری هاینان الگو برداری کردهاند چرا که این منطقه توانست صنایع مختلفی در حوزه بلاک چین را به سمت خود بکشد. این منطقه آزاد تجاری ماه اکتبر ۲۰۱۸ ایجاد شد. تمام جزیره هاینان به عنوان «منطقه آزمایش بلاک چینی» نام گذاری شده است و دولت محلی هاینان نیز در حال سرمایهگذاری در بخش محصولات بلاک چینی است و تاسیسات مختلفی را نیز برای رسیدن به این هدف ساخته است.
تمرکز اصلی منطقه آزادی تجاری هاینان در مرکزی با نام «موسسه تحقیقات بلاک چینی آکسفورد-هاینان» است. این موسسه با همکاری پارک فناوری هاینان و دانشگاه آکسفورد و مرکز تحقیقات بلاک چینی این دانشگاه ایجاد شده است. انتظار میرود محققین نامدار بلاک چینی هم از حوزه تجاری و هم از حوزه آکادمیک به این مرکز بیایند.
مالکیت و ملزومات کسب مجوز
اخطاریه و دستورالعملهای منتشر شده توسط مقامات چینی موسسات مالی، بانکها، موسسات بیمه، شرکتهای فعال در حوزه اوراق بهادار، مدیریت سرمایه و امثال آنها را از فعالیت در حوزه بیت کوین، رمز ارزها و خدمات مربوطه منع میکند. به صورت خاص این شرکتها و موسسات از انجام فعالیتهای زیر ممنوعاند:
تعیین قیمت برای محصولات بیت کوینی و خدمات مربوطه.
تبادلات بیت کوین و عمل کردن به عنوان یک واسطه مرکزی.
امکان صدور بیمهنامه در خصوص بیت کوین کوین.
امکان انجام کسب و کارهای مستقیم یا غیر مستقیم در حوزه بیت کوین از جمله ثبت، تبادل، تسویه؛ دریافت یا استفاده از بیت کوین به عنوان روش پرداخت؛ تبادلات بیت کوین با یوان چین یا هر ارز رایج خارجی؛ مشارکت در کسب و کارهای مرتبط با نگهداری و تامین وجوه التزام در حوزه بیت کوین؛ صدور محصولات مالی مرتبط با بیت کوین و دریافت بیت کوین به عنوان وجه التزام صندوقهای سرمایهگذاری و پوششی.
با خواندن اخطاریه متوجه خواهید شد که محدودیتها در خصوص مشاورین سرمایهگذاری و مدیران صندوقهای سرمایهگذاری به عنوان موسسات مالی هدف، نیز صدق میکند. مشاورین سرمایهگذاری و مدیران صندوقهای سرمایهگذاری نیز در خصوص مشارکت در کسب و کارهای مربوط با نگهداری یا تامین وجوه التزام در حوزه بیت کوین، محصولات مالی مرتبط با بیت کوین و دریافت این ارز به عنوان وجه التزام صندوقهای سرمایهگذاری و پوششی، دارای منع قانونیاند. با این که در متن اخطاریه به صورت خاص از بیت کوین نام برده شده است، اما بندهای آن در خصوص تمام رمز ارزها صدق میکند.
از آنجایی که خدمات رمز ارزها در چین برای موسسات مالی غیر قانونی است و مقامات چینی هم رویکرد بسیار جدی در این حوزه دارند، هیچ لزومی برای دریافت مجوز نیست، چرا که دولت اجازه فعالیت را به چنین خدماتدهندگانی نمیدهد.
استخراج
کمیسیون اصلاح و توسعه ملی چین سال جاری پیش نویس جدیدی با نام «فهرست دستورالعمل برای اصلاح ساختار صنعتی» را منتشر کرد. این فهرست دستورالعمل یک سیاست نامه صنعتی است که توسط کمیسیون اصلاح و توسعه ملی چین تدوین شده است و اولویتهای ملیِ اقتصادی، صنعتی و تکنولوژیکی را تشریح میکند. این پیش نویس هنوز به صورت عمومی و برای کسب نظرات مردم منتشر نشده است اما با مطالعه آن میتوان به نحوه تفکر سیاستگذارن چینی در حوزه ماینینگ پی برد.
در نسخه سال ۲۰۱۹ این پیش نویس، فعالیتهای استخراج رمز ارزها به عنوان «متروک» نام برده شدهاند و حتی از آنها به عنوان «تجهیزات تولید معکوس فناوری» یاد شده است. این بدان معناست که استخراج رمز ارزها در چین با استقبال مناسبی رو به رو نیست. همچنین هیچ تاریخ مشخصی برای توقف فعالیتهای ماینینگ در چین مشخص نشده است که یعنی این استقبال نا مناسب در حوزه استخراج رمز ارزها در اسرع وقت چرایی خواهد شد.
در حالی که اجرایی شدن این سند به معنی غیرقانونی بودن فعالیتهای ماینینگ در چین نیست، اما به نظر میرسد عرصه را بر ماینرهای چینی تنگتر و تنگتر خواهد کرد. هر کسب و کاری که اساساً در حوزه استخراج رمز ارزها فعالیت کند باید فعالیتش را متوقف کند یا کاربری کسب و کارش را تغییر دهد؛ از طرف دیگر کاربری استخراج رمز ارزها از جانب دولت قابل قبول نخواهد بود. گزارشها روز به روز افزایش مییابند که فعالیتهای ماینینگ در چین با محدودیتهای بیشتری مواجه میشوند. مصرف بیش از اندازه برق از جمله دلایل اصلی اتخاذ چنین رویکردی است.
نگاه منفی چین به استخراج رمز ارزها به واسطه مصرف بیش از اندازه برق و استفاده از چنین ارزهایی به عنوان جایگزینی برای یوان چین، مرتبط است چرا که از ارزهای استخراج شده به عنوان راهی برای دور زدن یوان در تراکنشهای برون مرزی استفاده میشود.
محدودیتهای برون مرزی
در حال حاضر در خصوص تراکنشهای برون مرزی و انتقال سرمایه از چین به سایر کشورها، لزوم گزارش وجود دارد و انجام تراکنشها با رمز ارزها به خارج از چین غیرقانونی تلقی میشود. با این حال هیچ قوانین مشخصی در خصوص منع استفاده از رمز ارزها در تراکنشهای برون مرزی وجود ندارد. افراد برای ورود و خروج از گمرک چین نیز نیازی به اعلام داراییهای خود به صورت رمز ارز ندارند.
همانطور که پیشتر به آنها اشاره کردیم، محدودیتهایی در خصوص فعالیتهای حوزه رمز ارزها در چین وجود دارد. با این حال هیچ الزام رسمی در خصوص گزارش تراکنشهای مرتبط با رمز ارزها در میان نیست. حتی در خصوص بیشتر بودن تراکنش مورد بحث از حداقل اعلام شده نیز قانونی مشخص فرد را ملزم به گزارش نمیکند. در خصوص گزارشهای مالیاتی، فرد میبایستتا در صورت دریافت رمز ارز، آن را اظهار نماید با این حال هیچ الزام قانونی در این خصوص وجود ندارد.
تنظیم وصیتنامه و انحصار وراثت
هیچ قانون مشخص و مستقیمی در خصوص تنظیم وصیتنامه و انحصار وراثت در خصوص رمز ارزها در چین وجود ندارد. ولی از آنجایی که در اخطاریه منتشر شده توسط از رمز ارزها به عنوان کالای مجازی یاد میشود و دادگاه اینترنتی هانگژو نیز بیت کوین را دارای حقوقی دانسته که آن را به یک کالا بدل میکند، منطقی است که تصور کنیم رمز ارزها نیز مانند هر کالای دیگری تحت قوانین انحصار وراثت و تنظیم وصیتنامه جای خواهند گرفت.
به صورت مشخص، قوانین چین امکان تنظیم وصیتنامه را به شهروندانش میدهد از همین رو اگر فرد متوفی در در وصیتنامه خود حرفی از داراییهای دیجیتالش آورده باشد یا نه، این داراییها در دادگاه چین قابل ارائه هستند.
برای کیف پولهای رمز ارزها، دلیل وجود ندارد که نتوان آدرس آن را در یک کاغذ و پاکت نامه به عنوان وصیت نامه قرار داد. این نامه به مانند دیگر اسناد محرمانه به حساب آمده و میتوان پس از مرگ فرد مذکور آن را به وراث اعطا نمود.
نظر شما